Hıçkırık Nasıl Geçer?
Bir anda tutan hıçkırık, kişileri rahatsız etse de önemli bir sorunun işaretçisi olabileceği göz önüne alınmaz. Neden olduğu üzerinde değil de hıçkırık nasıl geçer sorusuna odaklanılır fakat uzun süren hıçkırıklar kalp ve beyin gibi oldukça önemli organlarda oluşan rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bu sebeple hafife alınmaması gereken hıçkırık hakkında merak edilenleri derlemeden inceleyebilirsiniz.
Hıçkırık nedir?
Aniden ortaya çıkan kişileri “Hıçkırık tuttu ne yapacağım ben şimdi?” paniğine iten bu değişik durum aslında ses tellerinde gelen garip bir ses olarak betimlenebilir. Tam olarak hıçkırık nedir derseniz tek bir sebebe dayalı tanımlama yapmak doğru değil. İlk olarak göğüs boşluğuyla karın boşluğunun ayrıldığı noktada diyaframın istem dışı kasılarak ses tellerinin olduğu gırtlak bölgesinin kapatmasıyla ortaya çıkan olay olarak tanımlamak gerekir. İkincisinde de diyaframda değil kaburgalar arasındaki kasların kasılmasıyla oluşabilir. İki durumda da genellikle 2-6 saniyede bir tekrarlanan kasılmalarla beraber komik bir ses duyulur ve işte o an hıçkırık nasıl geçer diyerek farklı yöntemler denenmeye başlanır.
Hıçkırık çeşitleri var mı?
Hıçkırık nedir sorusundan ziyade nasıl geçer sorusuyla ilgilenen pek çok kişi doktora başvurmayı düşünmez. Ancak hıçkırık kısa süreli veya uzun süreli olarak ortaya çıktığında farklı semptomlara sebebiyet verebilir. Kısa süren hıçkırıkların ciddi bir hastalık belirtisi olmadığını belirten pek çok doktor, aynı şeyi uzun süren hıçkırıklarda söyleyemiyor. O nedenle eğer uzun hıçkırık tuttu ve ne yaparsanız yapın geçmiyorsa doktora görünmeniz gerekir.
Uzun süreli hıçkırık neden oluşur?
Hıçkırık neden olur ve nasıl geçer adına yapılan araştırmalar gösteriyor ki uzun süreli devam eden hıçkırığın farklı sebepleri de bulunabiliyor. Hıçkırık nasıl geçer kesin çözüm arayanların öncelikle hıçkırığın neden kaynaklandığını bilmesi gerekir. Kısa olmayan ve artık rahatsızlık hissi veren hıçkırığınız varsa mutlaka doktora gitmeniz gerekir. Buna sebep olabilecek etkenlerin en barizlerini listelemek gerekirse;
- Mide gazı,
- Sıcak ve soğuk yiyecek-içecekleri bir arada tüketmek (örneğin çok sıcak bir çorba içerken yanında buz gibi su içmek)
- Acı biber veya keskin tatlı baharatların tüketimi,
- Sinirlilik, korku ya da psikolojik durumlar,
- Sigara ve alkolün sık tüketilmesi,
- Çeşitli ilaçların yan etkisi uzun süren hıçkırık nasıl geçer diye çareler aramaya itebilir. Buradaki önemli nokta, 2 saatten fazla süren bir durum söz konusu ise hemen inatçı hıçkırık nasıl geçer çarelerine girmeden doktora gitmeniz gerektiği.
Bebeklerde hıçkırık neden olur?
Bebeğinin hıçkırdığını gören ebeveynlerin paniklemesi oldukça normal bir durum fakat bebeklerde hıçkırık nasıl geçer diye kendinizde uyguladığınız kulaktan dolma yöntemleri uygulamamanız gerekir. Çünkü bebeklerde hıçkırık, sindirim sisteminin düzgün çalıştığı gösteren bir durum olarak tanımlanır. Erişkinlerde henüz bir faydası bulunamayan bu hıçkırığın, bebeklerde hıçkırık nasıl geçer paniği yaratmasına hiç gerek yok. Mama yerken veyahut meme emerken hıçkırık tutması, yuttuğu havadan kaynaklanır ve kısa sürede geçer. Ancak uzun sürdüyse ve sırtını sıvazlamak, masaj yapmak gibi eylemlerden sonra da geçmiyorsa doktora danışmakta fayda var.
Hıçkırık doğal yöntemlerle nasıl geçer?
Hıçkırık neden olur ve nasıl geçer sorularına genellikle uygulanan en belli yöntem nefes tutma tekniği oluyor. Nefes alındığında akciğer açılıp kapandığı için sonrasında da karın zarı hareket etmeye başlar. Uzun süren hıçkırık nasıl geçer konusunda yardımcı olmayabilir çünkü burada bahsedeceğimiz teknikler kısa süren fakat inatçı hıçkırık nasıl geçer tavsiyeleri üzerine veriliyor. 10 saniyelik nefes tutma egzersizin hıçkırığı kestiği görülebiliyor. Bunun dışında hıçkırık nasıl geçer kesin çözüm var mı diye kişilere sorulduğunda korkutma eyleminden bahsedebiliyorlar ancak bu durum çok da sağlıklı değil. Hıçkıran birini korkutarak hıçkırığını önleme, psikolojik açıdan dengesizliklere sebep olabileceği gibi ani hareketler kalbe de zarar verebilir. İbrahim Saraçoğlu’na sürekli hıçkırık nasıl geçer şeklinde yöneltilen sorulardan bilindiği üzere, kekiğinde hıçkırık üzerinde etkisi olduğundan bahsettiğini duyabilirsiniz. Prof. Dr. Saraçoğlu’na göre 1 çay kaşığı kekiği çiğneyip yavaş yavaş su içmek hıçkırığı durduruyor. Bunların dışında doğal yollardan uygulanabilen hıçkırık geçirme yöntemleri arasında 1 fincana yarı yarıya su ve sirke koyup içmek, soğuk su ile gargara yapmak, 1 tane kesme şekeri emmek de sürekli hıçkırık nasıl geçer konusunda yardımcı olabilir. Kesinliği net olmayan bu yöntemler dışında psikoterapi teknikleri ve akupunktur noktaları da hıçkırık kesebilir.
Hıçkırığın ilaçla tedavisi bulunuyor mu?
Kısa süreli hıçkırıkların çok da hayatı tehlike arz etmediğinden bahsetmiştik fakat 48 saati aşan bir hıçkırık kesinlikle nedeni araştırılması gereken durumlar arasında sayılıyor. Öncelikle doktorun yapacağı farklı testler sonucunda hıçkırığa sebep olabilecek bulgular araştırılır ve tespit edilen duruma göre bir ilaç tedavisi uygulanabilir. Belirli ilaçların müdahalesiyle geçirilebilen hıçkırığın ameliyatlarla da geçirilebildiği gözlemlenebiliyor. Vagus sinirine çok hafif bir elektrik sinyali sağlamak için pille çalışan bir cihaz yerleştiriliyor. Bu yöntem epilepsi tedavisinde kullanılıyor fakat bununla beraber hıçkırığı da kontrol altına altığı söylenenler arasında. Doğru tedavi yöntemini elbette ki konusunda uzman bir doktor yardımıyla öğrenebileceğiniz bu uzun süreli hıçkırıklar önemsenmeli fakat her hıçkırıkta da hastaneye koşmak ve gereksiz panik yaşamanıza da gerek yok. Kısa süren hıçkırıkları doğal yönlerden geçirmeniz gerekir ki bunlar zaten hastalık belirtisi oluşturmuyor. Sadece gerekli görüldüğü durumlarda uzman kişilerin kararıyla ilaç tedavisi veya başka yöntemler uygulanabilir. Onun dışında kişi isteğine bağlı olarak hiçbir doktor hastasına kimyasal önermez.