Adet gecikmesi nedir? Hangi durumlarda yaşanır? Adet gecikmesinde ne yapmalı veya ne zaman doktora gitmeli? Adet gecikmesi ile ilgili merak ettiğiniz her şey burada…
Adet gecikmesi, genel olarak hamilelik belirtilerinden biri olarak görülmektedir. Fakat her adet gecikmesi hamilelik olarak yorumlanmamalıdır. Birçok sebepten dolayı meydana gelebilen adet gecikmesi havalardan veya stres bozukluğu gibi durumlardan da kaynaklanabilmektedir. Adet gecikmesi bazen de rahim hastalıklarının habercisi olabilir.
Adet gecikmesi neden olur?
Adet gecikmesi yukarıda da belirttiğimiz üzere birçok farklı sebebe bağlı olarak gelişebilir. Bunların arasında;
- Stress
Adet gecikmesine en çok sebep olan şeylerden biri de strestir. Stres, vücuttaki hormonların dengesini bozarak adet gecikmesine sebep olabilir.
- Hormon bozukluğu
Tiroit ve prolaktin hormonlarının düzensiz (az ya da çok) salgılanması sonucunda ya da yumurtalık kisti diğer bir adıyla polikistik over sonucunda adet gecikmesi yaşanabilir.
- İlaçlar
Antideprasanlar, doğum kontrol hapları, geciktirici ilaçlar, ertesi günü hapları ve kemoterapi ilaçlarını da adet gecikmesine neden olanlar arasındadır.
- Kilo değişikliği
Kiloda yaşanan aşırı artış veya aşırı kilo kaybı adet gecikmesine sebep olmaktadır.
- Emzirme
Hamile kadınlar doğum yaptıktan sonra adet gecikmeleri ve düzensizliğini sıkça yaşamaktadır.
- Menopoz
Menopoz dönemini yaşayan kadınlar adet gecikmesiyle sık sık karşılaşabilir.
- Dış etkenler
Bazen hava durumuna bağlı olarak adet gecikmesi yaşanabilir. Çok soğuk veya çok sıcak havalarda sıklıkla gözlemlenmektedir.
- Hamilelik
Adet gecikmeniz uzun süredir devam ediyorsa, mutlaka en kısa sürede hamilelik testi yapınız veya uzman bir hekimden konuyla ilgili detaylı bilgi alınız.
Regl gecikmesi nedenleri, yukarıdaki belirtilen birçok sebebe bağlı olarak gelişebilir. Kadınlarda 21 ila 35 gün arasında değişen regl döneminin ortalaması 25 gün olarak alınmıştır. Yine de son limit olarak kabul edilen 35 gün sonrasında adetiniz geciktiyse ve senede iki defadan fazla yaşadıysanız adet gecikmesinin sebepleri ile ilgili uzman bir hekimle görüşmelisiniz. Regl gecikmesi sebepleri arasında rahim içi hastalıkları da yer alabilir. Rahim içi duvarının yapışık olması, myom olması, kürtaj, sezaryen doğum ve rahim içi araçlar vardır.
Adet gecikmesi belirtileri nelerdir?
Adet gecikmesi belirtileri, öncelikle adet düzeninizi kontrol edebileceğini bir aplikasyon ve takvime sahip olmalısınız. Regli döneminden 14.gün önce yumurtlama meydana gelir ve çatlayan yumurtalar çatlar ve regli başlar. Adet gecikmesi, yumurtaların içinde bulunan folliküllerin çatlamaması demektir.
Adet dönemi takvimini düzenli tutan birçok kadın, adet gecikmesini kolaylıkla fark edebilir. Adet gecikmesi, regli döneminin de yaşanan belirtiler şeklinde bir belirti vermez. Kişi günlük hayatına herhangi bir sorun olmadan rahatlıkla devam edebilir.
Fakat regl gecikmesi nedenleri olsun veya olmasın kadınlar açısından son derece rahatsız edici bir durumdur. Reglinin geciktiği her gün stres bozukluklarına sebep olabileceği gibi, aynı zamanda regl gecikmesinde de önemli bir rol oynar. Regli gecikmesi yaşayan her kadın daha sinirli, daha hassas ve daha alıngan bir tavır içerisine bürünebilir.
Adet gecikmesinin çözümleri için birçok farklı yöntem bulunmasına rağmen, en sağlıklısı uzun süre devam eden durumlarda mutlaka konusunda uzman bir doktora görünmektir.
Adet gecikmesi kaç gün olur?
“Adet gecikmesi kaç gün olur?” sorusunun ne yazık ki net bir cevabı yoktur. Genellikle 2 gün adet gecikmesi normal olarak kabul edilirken, 2 ay adet gecikmesi hastalık belirtileri veya hamilelik habercisi olabilir. Adet gecikmesi genel olarak herhangi bir aralık arasında gerçekleşmez. 3 gün adet gecikmesi gibi kısa süreli gecikmeler genellikle strese bağlı veya hormonsal olabilir. Fakat 7 günü geçtiği durumlarda bir anormallik olduğu kabul edilir.
Aynı yıl içinde 2 veya daha fazla yaşanan adet gecikmesi bir sorun olduğuna işaret etmektedir. Adet gecikmesi kaç gün normaldir demek her ne kadar yanlış olsa da bir haftaya kadar süren durumlar normal gecikmeler olarak kabul edilebilir.
Adet gecikmesi en fazla kaç gün olur?
Adet gecikmesi şu veya bu kadar gün aralığında gerçekleşir demek son derece yanlıştır. Fakat yukarıda da belirttiğimiz gibi 7 güne kadar yaşanan gecikmeler (hava şartları veya stres vb.) normal olarak kabul edilir.
Adet gecikmesi normal mi?
Birçok kadın senede bir kez, bir haftayı geçmeyen gecikme yaşayabilir. Çeşitli sebeplere bağlı olarak kadınlar dönem dönem regli gecikmesi yaşayabilir ve son derece normal bir durumdur.
Adet gecikmesi durumunda ilk akla gelen en başta da belirttiğimiz gibi hamilelik gibi görünsede, altta yatan tümör veya kadın hastaları sonucu yaşanabilir.
Adet gecikmesi ve kahverengi akıntı ile birlikte anılmaktadır. Regli öncesi görülen kahverengi lekeler, adet gecikmesinde aynı şekilde görülebilir. Ayrıca yine hamilelik döneminde de regli kanı yerine kahverengi bir akıntı gelmektedir.
Adet gecikmesi ve hamilelik
Adet gecikmesi hamilelik durumunu ortaya çıkaran en belirgin özelliktir. Genellikle her kadın bir hafta ve üzeri durumlarda yaşanan gecikmeyi hamilelik olarak yorumlamaktadır. Adet gecikmesi hamilelik belirtileri arasında ilk sırada yer almaktadır. Hamile kalan hemen hemen her kadın adet gecikmesi sonucunda hamileliklerini öğrenmiştir.
Adet gecikmesine ne iyi gelir?
Adet gecikmesine karşı bitkisel söktürücü çaylar içerek vücudunuzun rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Hem söktürücü hem de ağrı kesici etkisi olan bitkisel karışım tariflerimiz aşağıdaki gibidir. Yine de en kısa sürede konusunda uzman bir jinekoloğa görünmeyi ihmal etmeyin.
- Maydanoz suyu
Maydanoz suyu hem ödem attırıcı hem de söktürücü etkisiyle bilinmektedir. 1 litre suyu tencerede kaynattıktan sonra, içerisinde bir demet maydanoz atın ve yarım saat kadar demlenmesini bekleyin. Demlenen maydanozları süzerek gün boyu içebilirsiniz.
- Soğan Suyu
Söktürü etkiye sahip olan bitkisel gıdaların arasında soğan da yer almaktadır. 1 adet soğanı 4’e bölerek, 2 bardak suya atarak 10 dakika boyunca kaynatın. Kaynayan soğanları süzerek soğumaya bırakın. Soğuyan soğan suyunun 15 gün boyunca günde iki defa tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Soğan suyu düzenli kullanılması durumunda regli gecikmesinin önüne geçer. Aynı zamanda yumurtalıklarda yer alan kistlerin de doğal yollardan küçülterek vücuttan atılmasını sağlar.
- Aday çayı
Ada çayı da adet söktürücü bitkilerin başında yer alır. 1 tutam ada çayını bir bardak kaynar su içerisine atarak demlenmesini bekleyin. Sıcak veya soğuk olarak tercih edebileceğiniz ada çayına şeker veya başka hiçbir katkı maddesi eklemeyin. Adet gününün üç veya dört gün öncesinde içmeye başlayabilirsiniz.
- Aloe Vera
Aloe vera bitkisinin içindeki jelden bir tatlı kaşığı alarak bal ile karıştırınız. Ve iki ay boyunca sabahları aç karnına bu karışımı tüketiniz.
- Kekik suyu
Yine kekik suyu da etkili regl söktürülerinden biri olarak bilinmektedir. Bir yemek kaşığı kekiği, bir bardak sıcak suyun içine atarak demlenmesini bekleyin. İyice demlenen kekik suyunu günde iki defa tüketmeye özen gösterin. Kekik suyunu da, ada çayı gibi rengli döneminizden iki veya üç gün önce tüketerek regli gecikmelerinin önüne geçebilirsiniz.
Yukarıda belirtilen bitki çayları sadece tavsiye amaçlıdır. Kesinlikle hamileyseniz veya hamilelik şüpheniz varsa doktorunuza danışmadan herhangi bir bitkisel çayı tüketmeyiniz.
Dikkatinizi Çekebilir: