Menengiç Kahvesi Nedir ? Menengiç Kahvesi Nasıl Yapılır ?

menengiç kahvesi

Çitlenbik olarak da bilinen menengiç, sakız ağacıgiller ailesinden, Güneydoğu Anadolu bölgesi başta olmak üzere, İç Anadolu ile Ege ve Akdeniz’in yüksek kesimlerinde kendiliğinden yetişen, yaprak döken yabani çalı görünümünde bir fıstık türüdür. Menengiç kahvesi ise menengiçten elde edilmektedir. Menengiç kahvesi nereye aittir diye soruyorsanız aslında bu bitki birçok bölgede yetişmekle birlikte daha çok Güneydoğu Anadolu bölgesine aittir.

Menengiç kahvesi nedir?

Son zamanlarda oldukça popülerleşen menengiç kahvesi nedir diye merak mı ediyorsunuz? Türk kahvesine göre daha yumuşak bir içime sahip olan menengiç kahvesi, hasadın ardından yıkanıp, güneşte kurumaya bırakılan meyvelerin, koyu kahverengiye dönene kadar kavrulup, macun kıvamına gelince ezilmesiyle elde edilmektedir.

Menengiç kahvesi içinde ne var?

En çok merak edilen sorulardan bir tanesi de, menengiç kahvesi içinde ne var sorusudur. Su ya da sütle hazırlanabilen menengiç kahvesi, menengiç çiçeği, çitlenbik de denen yabani fıstıktan elde ediliyor.

Menengiç kahvesi nasıl pişirilir?

Eğer menengiç kahvesi nasıl pişirilir bilmiyorsanız tarifimizi okumalısınız. Menengiç kahvesi yapımı olukça basit olan bir kahvedir.

Malzemeler:

– Bir büyük bardak süt ya da su (süt ile daha yumuşak bir içim sağlayabilirsiniz)
– 2 tatlı kaşığı Menengiç Kahvesi
– İsteğe göre, yarım veya bir küp şeker

menengiç kahvesi nedir

Menengiç kahvesi tarifi:

Önce sütü cezveye koyun ve üzerine kahveyi ekleyin. İsteğe göre şekerinizi de ekledikten sonra kısık veya harlı ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynama aşamasına geldikten sonra biraz daha ateşte bekleterek lezzetini artırın. Bu 5 – 6 dakikalık bekleme süresinde tanecikli yapı gidinceye kadar iyice karıştırın ve üstteki yağlı tabakayı ayırın. Fincana döktükten sonra, soğudukça oluşacak kaymağın gitmesi için bir çay kaşığıyla servis edebilirsiniz. Ya da bu tarifi süt yerine su ile de deneyebilirsiniz.

NOT: Menengiç kahvesine alışkın olmayanlar, menengiç kahvesini sakladıkları kabın üzerinde biriken yağ tabakası ile alt kısımdaki katı kahve kısmını karıştırarak yapmalı ve içmelidir. Eğer sadece kahve kısmı veya sadece yağlı kısmı ile kahve yapacak olurlarsa kahve acı olacak ve alışkın olmayan içicileri oldukça rahatsız edecektir.

Menengiç kahvesi faydaları ve zararları

Her şeyin olduğu gibi menengiç kahvesi zararları ve faydaları vardır. Öncelikle menengiç kahvesi faydaları nelerdir onlara bir göz atalım:

  1. Antioksidan ve antiseptik özelliğe sahiptir. Bu sayede vücutta toksin birikimini önleyerek ölü hücre oluşumunu engeller ve ölü hücrelerin vücuttan atılmasını sağlayarak canlı hücre oranını yüksek tutar.
  2. Boğaz faranjiti, ses kısıklığı, boğaz iltihabı, öksürük nöbetleri, burun iltihabı gibi hastalıklara yol açan mikropları vücuttan uzak tutmayı sağlar.
  3. Antioksidan özelliği sayesinde ciltte ve deri gözeneklerinde biriken ölü hücreleri vücuttan uzaklaştırarak sağlıklı ve geç yaşlanmanızı sağlar.
  4. Harran Üniversitesinde yapılan araştırmalar ile menengiç yağının hamilelik sırasında ve aşırı kilo alımı ve kaybında deride oluşan derin çatlakların giderilmesinde çok etkili olduğu ispatlanmıştır.
  5. Kolesterol, romatizma, böbrek kumu ve böbrek taşı oluşumunu engelleyerek sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlar.
  6. Kafein içermeyen menengiç kahvesi, balgam söktürücü özelliği ile nefes darlığını önler ve nefes açar. Yağlı bir içecek olduğu için çok fazla E vitamini ve doymamış yağ asidi içerir ve bu özelliği ile kolesterolün kontrol altında tutulmasını sağlar.
  7. Böbrek kumlarını döker.
  8. Cinsel gücü arttırdığı söylenmektedir.
  9. Çitlenbik, geleneksel şifacılıkta astım, egzema, ishal, sarılık, mide sancısı gibi sorunlarda da kullanılır.

Menengiç kahvesi zararları

Menengiç kahvesi zararları mutlaka dikkat edilmesi gereken maddelerdir. Şimdi gelin hep birlikte menengiç kahvesi zararları nelermiş bir göz atalım:

Demlenmiş menengiç ürünlerindeki (menengiç kahvesi gibi) alüminyum, kadmiyum ve kurşun miktarı güvenli aralığın üzerinde görüldüğü için menengiç kahvesinin aşırı tüketimi, ağır metal zehirlenmesine sebebiyet verebilmektedir. Bu etkinin azalması için menengiç kahvesinin süzülerek tüketilmesi tavsiye edilen yöntemler arasındadır.

  1. Baş ağrısı
  2. Halsizlik
  3. Yorgunluk
  4. Kas ağrıları
  5. Eklem ağrıları
  6. Kabızlık
  7. Alkole karşı dayanıklılığın düşmesi
  8. Kaygılı ve huzursuz olma
  9. Bağırsak mantarı
  10. Uyku problemleri
  11. Bilinç bulanıklığı
  12. Sindirim kanalı sorunları

menengiç

100 gr. Menengicin yaklaşık besin değeri nedir?

Menengiç kahvesi kalori bakımından zengin midir? Ne kadar protein içerir? Kalsiyum değeri kaçtır? Demir içerir mi gibi sorularınız varsa 100 gr menengicin içinde neler olduğunu hep birlikte görelim.

  • 594 kalori
  • 20,8 gr. Protein
  • 51,6 gr. Yağ
  • 16,4 gr. karbonhidrat
  • 0 kolesterol
  • 2 gr. Lif
  • 500 mgr. Fosfor
  • 136 mgr. Kalsiyum
  • 7,3 mgr. Demir
  • 1,020 mgr. Potasyum
  • 158 mgr. Magnezyum
  • 66 IU A vitamini
  • 0,62 mgr. B1 vitamini
  • 1,45 mgr. B20
  • 4 mgr. B6 vitamini
  • 7 mgr. C vitamin
  • 2 mgr. E vitamini bulunmaktadır.

Menengiç meyvesi güçlü bir protein ve yağ deposu olduğu için besin lifleri, doymamış yağ asitleri, vitamin ve mineraller açısından da oldukça zengindir. B ve E grubu vitaminleri bolca bulunan menengiçin içinde, mineral olarak sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, bakır, demir, çinko, magnezyum mangan, selenyum ve çok düşük oranda kadminyum bulunur.

Menengiç kahvesi fiyatı nedir?

Menengiç kahvesi fiyatı markadan markaya değişmekle birlikte genel olarak türk kahvesinden biraz daha pahalı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak eğer menengiç kahvesi denemek istiyorsanız uçuk rakamlar ödemeden de deneyebilirsiniz. Bunun için internette küçük bir fiyat araştırması yapmanız yeterli olacaktır.

Menengiç kahvesi zayıflatır mı?

Menengiç kahvesi zayıflatır mı diye soruyorsanız sanırım bu soruya cevap evet olacaktır. Çünkü menengiç kahvesi;

  • Tok tutar
  • Yağ yakmayı kolaylaştırır
  • Metabolizmayı hızlandırır
  • Kasları besler
  • Çabuk doymayı sağlar.