Tarçının Faydaları Nelerdir ? Kabuk Tarçının Bilinmeyen Faydaları

tarçının faydaları nelerdir

Tarçın, birçok çeşitte tüketilen ve mutfakta da birçok yerde kullanılan bir baharat çeşididir. Tarçının faydaları saymakla bitmez. Çoğunlukla soğuk havalarda tüketilen tarçın, aslında bütün bir yıl boyunca kullanılabilir. İçerdiği zengin vitamin ve besinlerle birçok hastalığı tedavisinde kullanılan tarçın, aynı zamanda birçok hastalık için de koruyucu özellik taşımaktadır.

Tarçın yüzyıllardır yemeklerde baharat ve çeşitli hastalıkların tedavisinde doğal bir ilaç olarak kullanılmıştır. Tarçın türü iki çeşittir; Çin (Cassia) ve Seylan… Tat ve görünüm olarak birbirine benzeyen bu iki farklı çeşitteki tarçından Seylan tarçını biraz daha tatlıdır ve çok daha zor bulunur. Kan şekerini düşürmede de Seylan tarçınının, Çin tarçınına göre daha etkili olduğu söylenmektedir.

Tarçının faydaları Nelerdir?

Eğer siz de tarçının faydaları nelerdir diye merak ediyorsanız yazımızın devamını okumalısınız. Şimdiye kadar tatlılarınızda ve içeceklerinizde zevkle kullandığınız tarçının birbirinden farklı faydalarını duymaya hazır mısınız? Toz tarçının ve kabuk tarçının faydaları nelerdir bilmiyorsanız, birazdan öğreneceksiniz. İşte size tarçın kabuğunun faydaları

  • Kan Şekerini Dengeler: Birçok araştırmacıya göre tarçın, insülin direncini arttırdığı için kan şekerini dengeler. Bu etkisi sayesinde diyabet hastaları tarafından çok sık kullanılır ancak tarçının diyabet ilaçlarına karşı bazı olumsuz etkileri de olabileceği için ilaç kullanan diyabet hastalarının tarçın tüketirken, miktarını doktorlarına danışmaları gerekir.
  • Maya Enfeksiyonlarına Karşı Şifadır: Tarçının mantar ve maya enfeksiyonlarını durdurma etkisi vardır. Tarçının bu özelliğini sağlayan şey ise, içerisinde bulunan zengin miktardaki uçucu yağlardır.
  • Nezle ve Karın Ağrılarını Giderir: Tarçın en kötü mide ağrıları üzerinde bile oldukça etkilidir. Ayrıca soğuk algınlıkları ve salgınlar ile oluşan nezle gibi hastalıklara karşı da oldukça etkilidir.
  • Bağırsak Sorunlarını Giderir: Tarçın aynı zamanda bağırsaklardaki şişkinlik ve gaz sorunlarını da giderir.
  • Ülsere İyi Gelir: Bir Japon bilim adamına göre tarçın, ülser rahatsızlıklarına iyi gelir. Günde 1-2 fincan tarçın ülser hastalığından kaynaklanan ağrılara iyi gelecektir.
  • Kanser Önleyici Etkisi Vardır: Bazı araştırma sonuçlarına göre tarçının tümör, mide kanseri gibi bazı kanser türleri üzerinde etkili olduğu kanıtlanmıştır.
  • Zihni Açar ve Beyne Katkı Sağlar: Bilimsel olarak kanıtlanmamakla birlikte bazı araştırma sonuçlarına göre tarçının zihni açtığı ve belleğin fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olduğunu söylenmektedir.
  • Kilo Vermeye Yardımcı Olur: Tarçın, kan inceltici ve kan dolaşımını arttırıcı özelliği sayesinde zayıflamaya da yardımcı olur.
  • Kasları Rahatlatır: Tarçın, bir taşıyıcı yağ ile birleştiğinde, kasların rahatlamasına ve ağrıların hafiflemesine de yardımcı olur.
  • Kolesterolü Düşürür: Tarçının kolesterolü düşürme konusunda etkisi oldukça yüksektir.
  • Diş Çürüklerine ve Diş eti Hastalıklarına Faydası Vardır: Tarçının antibakteriyel özelliğinden dolayı diş çürüğü ve diş eti hastalıklarına karşı önemli derecede olumlu etkisi olduğu bilinmektedir.
  • Soğuk Algınlığı, Baş Ağrısı ve Öksürüğe İyi Gelir: Tarçın, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, öksürük ve nezleye karşı da etkilidir. Bunun dışında düzenli olarak tüketildiğinde bu tür hastalıklardan korunma imkanı da sağlamaktadır.
  • Alzheimer Hastalığını Engelleyici Özelliği Vardır: Tarçın, içerdiği besinler sayesinde, Alzheimer hastalığına neden olan genleri engellemektedir.
  • Depresyon ve Sinirlilik Halini Giderir: Stres kaynaklı depresyon ve sinirliliğe karşı yatıştırıcı etkisi olan tarçının kokusunun da rahatlatıcı özelliği olduğunu ortaya koyulmuştur.
  • Virüslere Karşı Etkilidir: Tarçın virüslere karşı da tam bir savaşçıdır. Bazı bilimsel araştırmalar, tarçının HIV virüsüne karşı etkili olduğunu ortaya koymuştur.
  • Parkinson Hastalığını Engelleyici Özelliği Vardır: Rush Üniversitesi Tıp Merkezi’nde tarçın üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda tarçının, parkinson hastalığını engelleyici özelliğinin olduğu keşfedildi.

tarçının faydaları

Tüm bu maddeler sadece tarçının ya da tarçın kabuğunun değil tarçın suyunun faydaları için de geçerlidir. Ayrıca tarçının cildimiz ve saçımızda da oldukça etkili olduğunu belirtmeliyiz. Eğer tarçının faydaları nasıl kullanılır diyorsanız tarçınlı maskeler kullanabilirsiniz.

  1. Tarçının yüze faydaları: Tarçın ciltte de oldukça etkili bir üründür. Cilt maskelerinizde de kullanabileceğiniz tarçın, sivilcelerden kurtulma konusunda size yardımcı olacaktır.
  2. Tarçının saça faydaları: Tarçın, saçınızda da oldukça etkili bir üründür. Saçın hızlı uzamasını sağlayan tarçın, saç derisi problemlerinizden de uzaklaşmanızı sağlar. Bunun yanı sıra tarçın, saç dökülmelerine karşı da oldukça etkilidir.

Tarçının faydaları ve zararları kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Herkes kendi bedenini daha iyi tanıdığı için deneyerek kendiniz için en doğru formülü bulabilirsiniz.

tarçın

Tarçınlı yoğurdun faydaları

Tüm bunların yanı sıra tarçınlı yoğurdun faydaları da oldukça fazladır. Tarçınlı yoğurt, kilo verme konusunda size çok yardımcı olabilir. Tarçınlı yoğurt kürleri ile çokça kilo veren ve sağlıklı yaşayan kişileri referans alarak siz de tarçınlı yoğurttan faydalanabilirsiniz. Tarçınlı yoğurdun faydalarını kısaca şöyle sıralayabiliriz.

  • Besin değeri yüksek olduğu için tok tutar.
  • Vücudun ihtiyacı olan çinko ve demiri karşılar.
  • Günlük olarak almamız gereken aminoasit ve kalsiyum desteği sağlar.
  • Günlük olarak tüketildiğinde kolesterol ve kan şekerini dengeler.
  • Metabolizma hızını artırır.
  • Cildinizin parlamasını sağlar.
  • Kas ve kemik ağrıları üzerinde oldukça etkilidir.
  • Zihin kuvvetini de oldukça artırır.

Bir kâse yoğurda iki çay kaşığı toz tarçın ekleyerek karışımınızı hazırlayabilirsiniz. Ara öğünlerinizde toz tarçınlı yoğurdunuzu afiyetle tüketebilirsiniz.