Sağlıklı bir bedenin sahip olması gereken şeker değerleri bellidir. Tokluk kan şekeri değerleri bu nedenle oldukça önemli. Tokluk kan şekeri kaç olmalı, değerlerin normalin dışında olmasında neler yapılmalı ve tokluk kan şekeri nasıl ölçülür sorularına burada cevap bulabilirsiniz.
Tokluk Kan Şekeri Nedir?
Tokluk kan şekeri kişinin tok karnına kan ölçümü yaptırması sonrasında aldığı sonuçları ortaya koyar. Tok karnına yapılan şeker ölçümü sonrasında tokluk kan şekeri aralığı belirlenir. Yemekten 2 saat sonra ya da şeker yükleme testiyle belirlenebilin tokluk kan şekeri aralığı. Elde edilen değerler kişinin sağlık durumuyla ilgili ipuçları verir. Şeker yüklemesiyle bakılan tokluk kan şekeri testinde 75 gr karbonhidrat içeren glikoz solüsyonu alınır ve ölçüm yapılır.
Tokluk Kan Şekeri Nasıl Ölçülür?
Tokluk kan şekeri ulaşılmak istenen amaca uygun bir testle ölçülür. TKŞ kısaltmalı isme sahip olan bu test için tok olmak gerekir. Gerekli koşulların sağlanmasının ardından tokluk kan şekeri değerleri kandan alınan örnekle incelenir.
Tokluk Kan Şekeri Ne Zaman Ölçülür?
Tokluk kan şekeri için tok olmak yeterli değildir. Kişinin istenilen beslenme düzeni doğrultusunda bir şeyler yemiş olması gerekir. Yemeğin hemen ardından da ölçüm yapılmaz. Tokluk kan şekeri ne zaman ölçülür sorusuna verilebilecek en net cevap yemekten 2 saat sonradır.
Tokluk Kan Şekeri Yüksekliği
Tokluk kan şekeri yüksekliğinin tespit edilmesi test sonucunda çıkan değerlerle gerçekleşir. Eğer kişide tokluk kan şekeri yüksekliği varsa kan şekeri düzeyi 140 mg/dl üzerinde olur. Bu durumda derhal önlem alınması gerekir.
Tokluk kan şekeri sürekli yüksek olur ve tedavi edilmezse;
- Tedavi edilmeyen tokluk kan şekeri yüksekliği damar duvarlarında hasarların meydana gelmesine neden olur ve bu hasarlar damar sertliğine yol açar.
- Damar sertliğine neden olan tokluk kan şekeri beyin, bacak ve kalp damarlarını işlevlerini yerine getirememesine neden olur
- İlerleyen zamanlarda tokluk kan şekeri temelli kalp rahatsızlıkları kendini gösterir
Tokluk kan şekerinin sürekli yaşanması geniş vadede ciddi hasarlara yol açabilir. Bu nedenle hastalık bir an önce uzman kişiler tarafından tedavi edilmelidir.
Tokluk Kan Şekeri Yüksekliğinin Belirtileri
Tokluk kan şekeri belirtileri genellikle yüksek değerlere ulaşıldığında ortaya çıkar. Aşağıda yer alan tokluk kan şekeri belirtileri dikkate alınmalıdır.
- Ağızda sürekli yaşanan kuruluk hissi
- Normalden çok fazla su içme ve buna bağlı olarak sık idrara çıkma
- Sürekli yaşanan açlık hissi ve açlık durumlarında kişinin tahammülsüzleşmesi, aç kalınca sinirlerin yıpranması
- Uzun süreli ve dinlenmeyle geçmeyen halsizlik, bitkinlik ve yorgunluk
- Görme duyusunda meydana gelen bulanıklaşmalar ve görme bozuklukları
Tokluk Kan Şekeri Nasıl Düşürülür?
Tokluk kan şekeri nasıl ölçülür ve tokluk kan şekeri kaç olmalı hipoglisemi sınırları nelerdir sorularından sonra tokluk kan şekeri nasıl düşülür sorusu geliyor. Sağlıklı beslenme, egzersiz ve doktor tarafından verilen ilaçların kullanılmasıyla tokluk kan şekeri nasıl düşürülür sorusuna cevap bulunabilir.
Tokluk Kan Şekerleri Normal Değerleri
Tokluk kan şekeri kaç olmalı sorusuna 140 mg/dl ve altı cevabı verilebilir. Bu değer üzerine çıkıldığı zaman tokluk şekeri yüksekliği görülür. Açlık kan şekeri 100 mg ya da altında olurken, 2 saatlik bir tokluk 140 mg üzerine çıkmamalıdır. Tokluk kan şekeri normal değerleri bunu gerektirir. Bir kişiye diyabet rahatsızlığı teşhisi konulması için açlık kan şekerinin 125 mg ya da daha yüksek, tokluk kan şekeri değerinin ise 200 mg üzerinde olması gerekir. Normal bir bireydeyse tokluk kan şekeri 140mg altında olur. Yani tokluk kan şekeri 105 normal mi sorusuna evet cevabı verilebilir.
Tokluk Kan Şekeri Nasıl Tedavi Edilir?
Tokluk kan şekeri sınırı aşıldığında yani değerler 140 mg/dl üzerine çıktığında uygulanması gereken tedavi yöntemleri bulunur. Tokluk kan şekeri sınırı aşılan değerlerine düşürülmesinde iki temel prensip bulunur. Bundan ilk bir diyet listesinin düzenlenmesi ve kişinin diyet listesine sadık kalarak vücuduna gerektiğinde fazla karbonhidrat almamasıyla uygulanabilir. Diğer yöntemdeyse vücutta yetersiz salgılanan insülin ilaçla desteklenir ve normal değerler arasında tutulur.
Tokluk Kan Şekeri Düşüklüğü
Tokluk kan şekeri yüksekliği kadar önemli olan bir konu tokluk kan şekeri düşüklüğü. Yapılan test sonucunda değerlerin 50 mg/dl altına inmesi sonucunda ortaya çıkar. Tokluk kan şekeri kaç olmalı hipoglisemi nedir sorusuna tam da burada cevap verilebilir. Çünkü 50 mg/dl altındaki değerler hipoglisemi olarak adlandırılır. Tokluk kan şekeri düşüklüğü burada kendini gösterir.
Tokluk Kan Şekerini Dengede Tutmak İçin Neler Yemeli?
Tokluk kan şekeri için ne yenmeli sorusuna elbette sağlıklı beslenme listeleri örnek gösterilebilir. Fazla yağdan ve karbonhidrattan uzak, dengeli bir beslenme düzeni tokluk kan şekeri için ne yenmeli sorusuna cevap verebilir. Beslenme düzeninize dikkat ederek tokluk kan şekerinizi dengede tutabilirsiniz.
- Yumurta
- Brokoli
- Ceviz
- Soğan
- Kaju
- Kiraz
- Üzüm
- Elma
- Havuç
- Bezelye
- Portakal
- Humus
Hamilelikte Tokluk Kan Şekeri Kaç Olmalı?
Hamilelikte tokluk kan şekeri kaç olmalı parmaktan alınan kan değerleri neleri göstermeli sorusuna normal bireyler için geçerli olan cevaplardan daha farklı bir cevap verilebilir. Gebelikte yapılan ölçümler sonrasında tokluk kan şekeri ilk saatinde 130 mg/dl altı ve ikinci saatinde 120 mg/dl altında olmalı. Hamilelikte tokluk kan şekeri kaç olmalı parmaktan alınan bir örnekle kolayca açıklanabilir. Tokluk kan şekeri 105 normal mi sorusu hamilelikte cevap değiştirebilir.