Bayat Yumurta Nasıl Anlaşılır ? Bayat Yumurta Testi

bayat yumurta nasıl anlaşılır

Mutfağımızda sıkça kullandığımız yumurta, diğer yiyecekler gibi bozulduğunda küflenmez ya da renk değiştirip solmaz.

Peki biz aldığımız yumurtanın bayatladığını nasıl anlayacağız diyorsanız yöntem çok kolay. İçi su dolu bir bardağın içine yumurtanızı koyun, yumurtanın bardakta aldığı şekle göre yumurtanızın taze mi, bayat mı olduğunu; hatta kaç günlük yumurta olduğunu bile anlayabilirsiniz.

Taze yumurta suya koyduğunuzda dibe çökerken, dik durmaya çalışan yumurta hala yenilebilir, idare eder durumda olduğunu gösterir. Bayat yumurta ise  suyun yüzeyine doğru çıkarak artık çöpe gitme vaktinin geldiğini size belirtir. Ayrıca yumurtayı kırdığınız zaman taze olan yumurtada sarısıyla beyazı tamamı ile yayılmaz  ve birbirine karışmaz. Bayat olan yumurtayı kırdığınızda ise beyaz kısım daha gevşek bir görünümde ve tabaka katmanları belirsiz olur, bunun yanı sıra, sarı olan kısmın daha basık bir halde ve daha geniş bir alana yayıldığı göze çarpar.

Evimizde bu kontrolleri rahat bir şekilde yapabiliyoruz, peki dışarıda yemek yerken haşlanmış olan yumurtanın taze mi, bayat mı olduğunu nasıl anlayacağız diyorsanız cevabı kolay.

Pişmiş yumurta eğer taze ise kabuklarının zor soyulduğunu hissedeceksiniz. Yumurta sarısı tam merkezi konumdadır, beyaz kısım ise normal renkte ve elastiktir.

Bayat olan yumurtada ise sarı kısmın kabuğa yaklaştığını rahatça gözlemleyebilirsiniz ve beyaz kısmı tabakalı br halde olur böylelikle pişmiş bir yumurtanın taze mi bayat mı olduğunu kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Peki aldığımız yumurtanın kaç günlük olduğunu nasıl anlayacağız diyorsanız, su dolu bardağın içine koyduğunuz yumurtayı iyice gözlemlemenizi tavisye ediyoruz

bayat yumurta

1-3 günlük yumurta: Suyun tamamen içine batmış durumdadır, bu da bize yumurtamızın taze olduğunu gösterir.

4-6 günlük yumurta:  Sivri olan kısım suyun dibindeyken arka kısmı çok az  yukarı doğru kalkmaya başlar.

7-9 günlük yumurta:  Sivri olan kısım suyun dibinden çok az kalkmaya başlarken, yumurtanın arka kısmı yukarıya doğru kalkmış bir şekildedir.

10-12 günlük yumurta: Sivri olan kısım bardağın dibinde dik bir şekilde durur,yumurtanın  arka kısmı tamamen yukarıya kalkmıştır.

13-15 günlük yumurta : Sivri kısmı altta, arka kısmı yukarıda olan yumurta dik bir şekilde suyun dibinden yukarıya doğru çıkmaktadır.

16-18 günlük yumurta :  Sivri kısmı bardağın alt tarafında, arka kısmı üst tarafta olan yumurta dik bir şekilde suyun üstüne çıkmıştır.