Özellikle masa başı iş yapan, sürekli hareketsiz zaman geçirmek zorunda kalan kişilerin sıklıkla şikayetçi olduğu rahatsızlıklardan olan boyun fıtığı sebep olduğu durumlar nedeniyle oldukça dikkat edilmesi gereken ciddi bir hastalık. Belli belirtilerle ortaya çıkan boyun fıtığı nedir, hangi sebeplerle ortaya çıkar, boyun fıtığı tedavisi nasıl yapılır gibi akla gelebilen pek çok soruya yanıt bulabilmek için derlemeye göz atabilirsiniz.
Boyun fıtığı nedir?
Boyun 7 adet omurdan ve bu omurların arasında bulunan disklerden oluşur. 2 omuru birbirine bağlayan küçük eklemler sayesinde dik bir yapısı, diskler sayesinde de hareket edebilen iki zıtlığı bünyesinde barındırır. Basit olarak anlatmak gerekirse bu küçük eklemler ve diskler boyna binen yükü ayarlayıp hareketine yön verir. İşte o disklerde meydana gelen sıvı azalması, yıpranma ve yırtıklar sonucu oluşan hastalığın halk arasındaki ismi boyun fıtığı, tıbbi ismi de servikal disk hernisi olarak tanımlanır.
Boyun fıtığı hangi belirtilerle ortaya çıkar?
Boyun fıtığı belirtileri ve boyun fıtığı tedavisi, fıtığın yerine göre değişiklik gösterir. Ancak belli başlı belirtilerini derleyecek olursak;
- Tek taraflı başlayan ve kola doru yayılan ağrılar,
- Parmak uçlarına yayılan ağrı ve uyuşmalar,
- Ağrının beraberinde kolda başlayan kuvvet kayıpları,
- Elde tutulan cisimlerin sık sık düşürülmesi,
- Yürüme de güçlük yaşama ve dengesizlik hali
Genel olarak görülen boyun fıtığı belirtileri bu sayılanlar olup, duruma göre değişiklik gösterir.
Boyun fıtığı hangi zararları içerir?
Boyun fıtığının zararları hastalığa tanı koyulma dönemine göre farklılık gösterebilir. Doktor muayenesi ve bazı teşhis tekniklerinden sonra hastanın durumu tespit edilir. Bazı kişilerde erken teşhis döneminde hemen tedavi başlar. Aşırı ağrı ve acı hissinin yaşanmasına sebep olan boyun fıtığı, bacaklarda güçsüzlük hissine, idrar kaçırma, parmak uçlarında hissizliğe, kuvvet kaybına ve daha pek çok buna benzer zarara yol açabiliyor. O sebeple boyun fıtığı nedir, boyun fıtığı neden olur, boyun fıtığı nasıl geçer sorularına yönelmeden önce, şüpheniz varsa aksatmadan bir doktora başvurmalısınız.
Boyun fıtığı tedavi yöntemleri nelerdir?
Boyun fıtığı nasıl geçer, bu hastalıktan nasıl kurtulacağım diye düşünenlerin pek çoğu ilk müdahalenin boyun fıtığı ameliyatı olduğunu düşünüyor ancak bu yanlış bir yargı olur. Bir kişinin boyun fıtığı ameliyatı için ileri derecede kas kaybı, duyularında kusur, refleks kaybı ve omuriliğe zarar veren yüksek oranlı hasarlarda başvuruluyor. Onun dışındaki durumlar için boyun fıtığı hareketleri içeren fizik tedavi, o bölgeyi düz tutabilmek için boyun fıtığı boyunluk kullanımları veya ağrı kesici, kas spazmını çözen ilaçlar öneriliyor.
Boyun fıtığı tedavisinde ameliyat olmadan hastalık atlatılabilir mi?
Bu oldukça ağrılı rahatsızlık için hastanın durumuna bağlı olarak ilk başvurulan yöntem boyun fıtığı fizik tedavi olur ve pek çok kişi de bu aşamada iyileşme gözlenir. Bu dönemde yine hasta durumu göz önünde tutularak boyun fıtığı ilaçları verilebilir. Başlangıç aşamasında bulunan kişilere ilaçtan önceki tedavi boyun fıtığı için boyunluk ve boyun fıtığı için yastık önerileri olurken, ilerleyen aşamalara geçmeden ameliyat önerilmez.
Boyun fıtığı ameliyatı nasıl yapılır, cerrahi müdahale kesin çözüm müdür?
Boyun fıtığı ameliyatı olanlar genellikle iki yöntem; boyna önden veya arkadan giriş yapılarak uygulandığı konusunda bilgilendirilirler. Türkiye’de uygulanan yöntem, boynun ön kısmından 4 veya 5 santimlik bir kesitten içeriye girerek uygulanır. Oldukça ilerleyen seviyelerde olan boyun fıtığının zararları hakkında bilgilendirilen hasta bu kısa süreli operasyonu kabul eder. İçeriye giriş olduktan sonra oradaki hasarlı disk çıkartılır, kollara giden sinirler rahatlatılır. Çıkartılan diskin eksiliği sebebiyle ileride herhangi bir deformasyon oluşmaması için kemik veya titanyumdan yapılan greft veya kafes konularak ameliyat tamamlanır. Boyun fıtığı ameliyatı sonrası hasta dinlendirilir ve boynu yumuşak bir boyunluk ile korunur. Bu süreçte boğaz ağrıları gözlenebilir ancak boyun fıtığı ameliyatı sonrası ilk 6 saat yeme içme olayına izin verilmez.
Ameliyattan sonra dikkat edilecek şeyler nelerdir?
Boyun fıtığı fiziksel tedavi ile iyileştirilemezse cerrahi yöntemlere başvurulur ve ameliyat olan kişinin dikkat etmesi gereken konular arasında ilk yer alan boyun fıtığı yastığı olur. Yumuşak ve boynu tam kavrayan bu boyun fıtığı yastık, o bölgeyi korumak amaçlı kullanılır. Bunun dışında boyun fıtığı ameliyatı olanlar 1 hafta boyunca boyunluk takarlar. Ameliyat sonrasında genellikle yatarak iyileşme süreci sağlanan hasta boyun fıtığı yastık, yatış ve kalkış biçimleri veya oturma şekli konusunda doktorunun tavsiyelerine uymalı. Ameliyattan 1 hafta sonra boyun fıtığı hareketleri için yürüyüş hareketlerini düzenli yapmalı, bu süreçte cinsel aktivitelerine dikkat etmeli. Ameliyat sonrası için verilen boyun fıtığı ilaçları tavsiyelere uyularak kullanılmalı, kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmesi gerekir.
Boyun fıtığı patlaması nedir?
Boyun fıtığı patlaması nedir diye pek çok sorula karşılaşabilirsiniz ancak şunu belirtmek gerekirse fıtık patlaması diye bir olay yok. Belirtilerinden şüphe duyan ve boyun fıtığı neden olur diye doktorlarına danışan kişiler öncelikle tanı aşamasına alınır. Eğer böyle bir rahatsızlığı varsa, kaçıncı aşamada olduğu tespit edilir. Başlangıç aşamasında bulunuyorsa veya henüz bir rahatsızlık söz konusu değilse boyun fıtığı yastığı, hareketsizliği gibi konularda uyarılarla geçirilir. Eğer hastalık mevcutsa fiziksel tedavi başlar ve egzersizler uygulanır. Aynı zamanda kişinin hareketleri, yatağı ve yastığı ki özellikle boyun fıtığı için yastık çok önemli, uyarılar yapılır. Hastalığın evresine göre gerekirse cerrahi müdahale de uygulanır fakat kesinlikle boyun fıtığı patlaması gibi bir olay mümkün değil.
Boyun fıtığı baş ağrısı yapar mı, hacamat yaptırmak iyi gelir mi?
Baş ağrısı pek çok kişinin sık yaşadığı ve rahatsızlık duyduğu bir durum ancak her baş ağrısı boyun fıtığıyla kesin bağlantılıdır demek yanlış bir yönlendirme olur. Boyun fıtığı baş ağrısı yapar mı veya diğer baş ağrılarından farklı bir ağrı mıdır sorularına net bir şekilde evet veya hayır demek oldukça zor. Ancak boyun bölgesinde oluşan bazı hareket kısıtlılıkları baş ağrısına sebep olabilir. Tam olarak bu ağrı için boyun fıtığı baş ağrısı yapar mı sorusu için doktorun teşhisi önemli. Pek çok kişinin şüpheye düşüp doktora danışmadan önce kendi yöntemleriyle çözmeye yöneldiği bu rahatsızlık için merak edilen bir diğer konu da hacamat oluyor. Boyun fıtığı hacamat ile geçer mi diyerek bu işleme başvuran onlarca kişi var. Hacamat dinen de pek çok rahatsızlığa şifa olarak ön görülen bir tedavi yöntemi olmakla beraber boyun fıtığı hacamat yöntemiyle çözüme kavuşur diye net konuşmak çok doğru bir ifade değil. Doktor kontrolünden geçip, hastalığınızın nasıl bir evrede olduğu kesinleştirilmeden özellikle de bu konuda uzman olmayan kişilere hacamat yaptırmak doğru değil. Net bilgilere konunun uzmanı doktorlardan ulaşılmalı, gerekli tedavi neyse o şekilde yapılmalı.
Boyun fıtığını önlemek için neler yapılabilir?
Bu can yakıcı rahatsızlığa yakalanmamak için dikkat etmeniz gerekenler;
- Koltuk veya sandalyede dik açı ile oturmak, kambur şekilde durmamak,
- Televizyon ve bilgisayara göz hizasında bakmak, aşırı eğilmemek,
- Ani ve sert boyun hareketlerinden kaçınmak,
- Her gün düzenli boyun egzersizleri yapıp o bölgeyi esnetmek,
- Omuza ağır gelen eşyaları taşımamak,
- Spor öncesi ısınma hareketlerine önem vermek.
Türkiyenin en büyük evden eve taşıma web sitesine hoş geldiniz linklere tıklayıp sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
nakliye
esenyurt nakliyat firmaları
büyükçekmece nakliyat firmaları
küçükçekmece nakliyat firmaları