Estetik için burun ameliyatı yaptırmak tehlikeli midir? Burun ameliyatları nasıl yapılır? Burun ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Burun estetiğine dair tüm merak ettiklerinizi sizin için araştırdık.
Burun ameliyatı yani diğer bir adıyla rinoplasti, burundaki şekil bozukluklarına cerrahi yöntemle uygulanan işlemdir. Burun ameliyatı veya rinoplasti sadece estetik amaçla değil, aynı zamanda hastanın sağlığı açısından da uygun görülebilir. Kemik kırılması veya burun ameliyatı kemik eğriliği gibi durumlarda burun ameliyatı yapılabilir.
Burun ameliyatı nasıl yapılır?
Burun ameliyatı ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri de burun ameliyatı nasıl olur? Burun ameliyatı, burun içinde oluşan anatomik veya sonradan oluşan defarmasyonlar dahilinde yani kaza, düşme ve darp sonucunda oluşan burun eğrilikleri için yapılabilir. Açık veya kapalı ameliyat olarak olarak iki farklı şekilde ele alınabilir. Son zamanlarda ise klasik cerrahi yöntemlerine alternatif olarak lazerle burun ameliyatı seçeneği getirildi.
Konusunda uzman bir cerrah tarafından yapılan burun ameliyatından sonra dikat etmeniz gereken bazı durumlar söz konusudur. Burun ameliyatı sonrası başınız yukarıda kalacak şekilde 2 veya 3 yastık kullanabilirsiniz.
Burun ameliyatı ne kadar sürer?
İnsanların bir diğer merak ettiği konulardan biri de “burun ameliyatı kaç saat sürer”. Burun ameliyatı genellikle 1,5 ila 2 saat arasında sürmektedir. Cerrahın kullandığı tekniğe bağlı olarak bu süre kısaltılabilir veya uzayabilir. Burun ameliyatı olanlar sonuçlarından son derece memnun olduklarını belirtiyor. Özellikle burun estetiği olanlar ise kendilerine olan özgüvenin geri geldiğini ve kendilerini hem dış görünüm hem de psikolojik açıdan iyi hissettiklerini dile getiriyor.
Her ameliyat öncesi olduğu gibi burun ameliyatı öncesinde de dikkat etmeniz gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Doktorunuzunda tavsiye edeceği üzere operasyondan en az “15 gün önce tütün ürünleri ve alkol tüketimini, aspirin ve benzeri ilaçları, bitkisel takviyeleri” bırakmalısınız.
Peki, burun ameliyatı zor mu? Burun ameliyatı olacak her kişinin aklından en az bir kere geçen sorulardan biridir. Burun ameliyatının da her operasyon gibi zorlukları bulunmaktadır. Fakat gelişen teknoloji ile birlikte artık daha kolay yapılabilmektedir. Hatta ameliyat olmak istemeyen hastalar için lazer ile ameliyatsız estetik operasyonlar yapılabilmektedir.
Burun ameliyatı olacak hastaların bir takım özelliklere sahip olması gereklidir. Bunlar; kaza, darbe veya doğuştan gelen burun kemiklerinde olan eğrilikler ya da kırıklar, burundaki kemer yapısına sahip olma, burundaki asimetriler, burun ucunun düşmesi, burun ile dudak arasında yer alan açının dar olması ve burun deliklerinin burun yapısına uygun olmaması gibi durumlardır.
Burun ameliyatı sonrasında herhangi bir komplikasyonla karşılaşmamak için “güneşten korunmalı, gözlük takarken dikkat etmeli ve burun ameliyatı sonrası spor yaparken ağır egzersiz hareketlerinden kaçınılmalıdır”.
Burun ameliyatından hemen sonra hafif şiddetli bir ağrı gözlemlenebilir. Bunun yanı sıra şişkinlik ve morluk gözlemlenmesi son derece normaldir.
Burun ameliyatı sonrası ödem yani rinoplasti operasyonu geçiren tüm hastalarda görülmektedir. Burun ameliyatı sonrası iyileşme süreci hastadan hastaya fark etsede, ödemlerin ve morlukların geçmesi yaklaşık olarak 15 gün ila 1 ay arasında değişiklik gösterebilmektedir.
Burun ameliyatından hemen sonra hafif şiddetli bir ağrı gözlemlenebilir. Bunun Burun ameliyatı iyileşme süreci içindeyken doktorunuzun önerilerini harfiyen yerine getirmelisiniz. Burun estetiği 3 ay sonrası herhangi bir şişlik ve morluk kalmamaktadır.
Burun ameliyatı sonrası tampon, genellikle kanamanın önüne geçmek amacıyla burna yerleştirilir. Yine de burun ameliyatı sonrası kanama ilk günlerde hafif şiddetle olabilir ve bu oldukça normaldirop. Bu gibi durumlarda doktorunuza danışmanız tavsiye edilir. Burun ameliyatından hemen sonra rahat nefes almak için buhar uygulaması yapılabilir.
Burun ameliyatı sonrası burun temizliği de dikkat edilmesi gereken diğer önemli hususlardan biridir. Burnunuzdan çıkarılan silikon tamponlardan sonra burnunuzu günde iki defa kulak çubuğuna sürdüğünüz vazeli ile nazikçe temizleyebilirsiniz. Burnunuzu temizlerken sert hareketler yapmaktan kaçınınız. Burun içi yaraların daha çabuk iyileşmesi için hekiminizin önereceği burun spreylerini de kullanabilirsiniz.
Burun sonrasında dikkat etmeniz gerekenler;
- Uyku düzeninize dikkat etmelisiniz
- En azından ilk 6 hafta gözlük kullanmamalısınız
- Sauna, havuz veya deniz gibi ortamlardan uzak durmalısınız veya yüksek koruyuculu güneş kremi kullanmalısınız
- Basketbol, valeybol veya fulbol gibi yüz bölgenize darbe gelebilecek spor aktivitelerinden uzak durmalısınız
- Çok çiğneyebileceğiniz yemekleri tercih etmemelisiniz
- Kıyafetlerinizin boyun bölgesinin sıkı olmamasına özen göstermelisiniz (burnunuzun darbe almaması açısından düğmeli kıyafetleri tercih edebilirsiniz)
- Alkol veya tütün ürünlerinden uzak durmalısınız
Yukarıda da belirttiğimiz gibi her operasyonun riskleri olduğu gibi burun ameliyatı riskleri bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi de burun kemiğinize yapılan bu işlem genellikle kesilerek ya da kırılarak uygulanmaktadır. Diğer operasyonlarda da yaşanabilecek kanama, enfeksiyon, akıntı veya anesteziye bağlı bir takım riskler meydana gelebilir. Özellikle burun estetiği zararları arasında kötü cerrahi uygulamaya bağlı burun yapısı bozukluklarıdır.
Estetik olarak güzel bir görünüme kavuşmak her kadının en çok istediği şeylerden biridir. Fakat burun ameliyatı gibi önemli bir operasyonu yaptırırken gideceniz kliniği ve hekimi iyice araştırmanız tavsiye ediyoruz. Burun ameliyatı her ne kadar kolay bir işlemmiş gibi düşünülsede oldukça komplike bir operasyondur.
Yanlış yapılan bir işlem sonrası burnunuzda düşme, rahat nefes alamama veya kanama gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yüzden gittiğiniz kliniğin steril olup olmadığından emin olun. Ayrıca hekiminizi araştırırken mutlaka uzmanlık alanlarına ve operasyon uyguladığı hastaların yorumlarına da göz atmalısınız.
Kötü yapılan bir burun hem estetik bir görünüme kavuşmayacaktır hem de kişinin kendisine olan özgüveni sarsacaktır. Bu kadar basit gibi gözüken burun ameliyatı hastalar için hem görsel hem de psikolojik açıdan son derece önemlidir.
Burun ameliyatında burnunuz küçültülebilir, daraltılabilir, genişletilebilir veya uzatılabilir. Hastalar genellikle hekimlere istedikleri burna benzer burun görselleri ile gitmektedir. Fakat hekimizinin, sizin “hem yüz yapınıza en uygun hem de en doğal görünme sahip bir burun” yapması için çeşitli incelemeler yapması gerekir.
Her beğendiğiniz burun şekli sizin yüz hatlarınıza göre olmayabilir. Veya burnunuzdaki kemik yapısı beğendiğiniz burun şekli için uygun değildir. Bu gibi durumlarda konuyu uzman hekime bırakarak sizin için bir çalışma hazırlamasını isteyin. Günümüzdeki teknoloji ile artık 3D boyutlu olarak yüzünüzdeki değişikliklerin nasıl olduğunu görebiliyorsunuz. Bu yüzden operasyon geçirmeden önce hekiminizden size en uygun burun şekli için bir çalışma talep edin.
Bazı durumlarda hastanın iyileşme süreci veya farklı komplikasyonlar sonucu ikinci bir burun ameliyatı gerekebilmektedir. İkinci operasyon genellikle ilk operasyondan sonra daha etkili sonuçlar elde etmek için de uygulanabilir. Hastaların ikinci bir operasyon için en az 6 ay ila 1 arasından beklemesi gerekebilir.
Burun ameliyatı ne kadar?
Burun ameliyatları eskiye oranlar son dönemlerde daha uygun fiyatlarla yapılabiliyor. Burun ameliyatı fiyatları eskiden oldukça pahalıyken günümüzde herkes tarafından yaptırılabiilir bir operasyon haline gelecek kadar uygun fiyatlara indi. Burun ameliyatı fiyatları 2018 yılı için güncel hallerini tıp merkezlerinden veya kozmetik dermatologlardan öğrenebilirsiniz.