Dansite Nedir?
İnsan vücudunun en önemli organlarından biridir böbrek. Kanın süzülüp temizlenmesini ve zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Yaşamsal önemi yüksek olan böbrekler bu sayede vücutta ki tuz ve su dengesini korur ve bu oranları olması gereken seviyede tutar. Dansite de böbrekle yakından alakalı bir kavram olarak karşımıza çıkar. Dansite ne demek, oranların nasıl olması gerekir ve konuya ilişkin daha birçok sorunun cevabını burada bulabilirsiniz.
Dansite Ne Anlama Gelir?
Böbreklerin işlevlerini yerine getirmesinin ardından vücuttan atılması gereken idrar oluşur. Dansite yoğunluk anlamına gelir ve suyla kıyaslanarak idrardaki yoğunluk hakkında bilgi verir. Dansite nedir sorusuna verilebilecek en kısa cevaplardan biri olan yoğunluk kişinin sağlığı ve böbreklerin çalışma düzeni hakkında bilgi verir, meydana gelebilecek sorunların önlenmesini sağlar. Kişiden alına idrar örneğiyle dansite oranları ortaya çıkar. Bu idrar örneği laboratuvar ortamında incelenir, belirli değerler ölçülür. Ayrıca dansite SG kısaltmasıyla da karşınıza çıkabilir. Tüm bu testler sonucunda kişinin günlük ne kadar su tüketmesi gerektiği de orta çıkar. Dansite idrar yolları iltihapları, diyabet, kalp yetmezliği gibi önemli hastalıkların teşhisinde önemli bir yerde olduğu için bu testin belirli aralıklarla yapılması gerekir.
Normal Dansite Değerleri
Bir kişinin vücudunda bulunan dansite oranları düşük ya da yüksek olabilir. Bu oranlar hastalıklar ve tedavi yöntemleri hakkında yol gösterici olur. Sağlıklı bir kişide olması gereken densite oranları ölçüm sonuçlarında saptanabilir. Gerekli ölçümlerin sonucunda sağlıklı bir kişide olması gereken değerler 1.002 g/ml ile 1.020 g/ml (gram/mililitre) arasındadır. Eğer kişi yeterli oranda su tüketiyorsa dansite oranlarının bu değer aralıklarında olması gerekir. Dansite ne demek sorusundan sonra bu oranların neler anlattığına da bakmak gerekir. Bu sayede kişi vücudunun işleyişi hakkında bilgi sahibi olabilir. Dansite idrar testi sonuçları böbrek süzme kapasitesinden, yeterince su tüketilip tüketilmediğine, idrar yollarında herhangi bir iltihabın olup olmamasından vücudun işleyişinin düzenine kadar birçok konuda bilgi verir. Bu testin ardından eğer kişinin değerleri normal değerlerin dışındaysa hayat tarzında değişiklik ve gerekli tedavi önerilir.
Dansite Yüksekliği Nedir?
Dansite değerlerinin kişinin sağlığı hakkında keskin bilgiler verdiği göz önüne alınırsa densite oranlarının yüksek olduğu birinde böbreklerle ilgi herhangi bir problemin olduğu kanısına varılabilir. Bu durumda böbrekler yeterince çalışmıyor ya da örneği veren kişinin günlük su tüketimi çok düşük olabilir. Ya da vücutta günlük kaybedilen su oranından fazla bir kayıp meydana geldiği de ortaya çıkabilir. İdrar renginde meydana gelen koyuluk dansite yüksekliği için en önemli belirtileri arasında gösterilir. Eğer idrarınız koyu ve kokulu bir şekildeyse kesinlikle bir doktora başvurmanız gerekir. Ayrıca günlük su tüketiminizi arttırmanız gerektiğine de işaret eder bu sonuç. Aşağıda yer alan hastalıklar da densite yüksekliğinin tetikleyicisi olarak ifade edilebilir.
- Hipovolemik şok
- Şiddetli yanık
- Aşırı ishal
- Kusma
- Terleme
- İç ya da dış kanama sonucunda vücutta meydana gelen su kaybı
- Diyabet
- Böbrek yetmezliği
- Böbrek damarlarında daralma
- Böbrekte meydana gelen enfeksiyonlar
- Fazla ya da az sodyum oranı
Yukarıda belirtilen durumlarda densite yüksekliği yaşanma ihtimali çok yüksek. Ayrıca dansite oranlarını öğrenmek için yapılan testin yanına kan testi de yapılması gerek. Eğer aşağıdaki maddeler de kanda yüksek çıkarsa zaman kaybedilmeden tedavi başlanması gerekir.
- Protein
- Glikoz
- Beyaz kan hücresi
- Kırmızı kan hücresi
- Kristal
- Bilirubin
Densite Düşüklüğü Nedir?
Sağlıklı bir bireyin bir günde tüketmesi gereken su miktarı 8 – 10 bardan arasında değişiyor. Elbette bu tüketim oranları mevsimlere, mesleklere ve kişinin yapısına göre farklılık gösterebilir. Eğer kişi çok fala terlediği bir iş yapıyorsa gün içerisinde tüketmesi gereken suyun oranı da artar. Ancak kişinin sağlık durumu yerindeyse ve fiziksel aktiviteleri normal düzeydeyse tükettiği su oranını arttırarak dansite düşüklüğü yaşanmasına neden olabilir. Dnaiste düşüklüğü vücutta ya da kanda bulunan suyun yükselmesiyle ortaya çıkar. Vücutta ya da kanda bulunan su oranının yükselmesi idrarda bulunan dansite oranını düşürür. Dansite ölçümüyle bir kişinin günde ne kadar su içmesi gerektiği belirlenebilir. Su içmek sağlıklı olsa da dansite düşüklüğü yaşamamak için kişilerin aşırı su tüketiminden kaçınmasında fayda var. Ayrıca dansite düşüklüğü olan kişilerde diyabet hastalığının çıkma oranı yüksektir. Ölçümler konu hakkındaki son sonucu kesin olarak verir.
Dansite 1.015 Değeri
Densite yüksekliği ya da düşüklüğü hakkında kesin bir kanıya varmak için idrar tahlili yaptırmak gerekir. Bu tahlil sonucunda dansite değerleri bize kişinin sağlığı hakkında ipuçları verir. Dansite 1.015 değerine sahip olan bir kişinin değerleri normal olarak görülür. Bu oran yükselmeye yaklaşsa da sınırı aşmadığı için herhangi bir tehlike arz etmez.
Dansite 1.025 Değeri
Dansite yüksekliği olan bir kişide karşımıza çıkabilecek bir değer dansite 1.025. Dansite değerlerinin normallik oranlarının 1.002 g/ml ile 1.020 g/ml arasında yer aldığı göz önüne alınırsa bu değer sınırı aşar ve danste yüksekliği kendini gösterir. Eğer herhangi bir hastalık yoksa kişiye günlük su tüketimini arttırması önerilebilir.
Dansite 1.030 Değeri
Dansite yüksekliğinin en fazla olduğu değer olarak gösterilebilir. Bu oran daha yüksek olarak ya da başka kişilerde karşımıza çıkabilir. Ancak dansite 1.030 değerine sahip olan birinin doktor gözetimi altında tedavi edilmesi gerekir. İlaçlar ve su tüketimi dengelemesiyle dansite değerlerini aşağıya çekmek mümkün. Ayrıca kişideki dansite değerinin neden bu kadar yükseldiğinin araştırılması da gerekir. Yüksekliğin altında başka bir hastalık varsa tedavi de buna göre gerçekleştirilmeli. Rahatsızlık ancak bu şekilde kısa sürede sonuca ulaştırılır ve hasta sağlığına kavuşabilir.
Dansite Değerlerini Öğrenmek İçin Yapılan Tahliller Ne İşe Yarar?
Dansite ölçümü için yapılan idrar testleri hastaların bundan sonrasında nasıl bir yol izlemesi gerektiğini söyler. Test sonucunda çıkan değerlerin yüksekliği ya da düşüklüğü aşağıdaki durumların teşhis edilmesine yardımcı olur:
- Kişinin bir gün içerisinde ne kadar su tüketmesi gerektiği
- Böbreklerin süzme kapasitelerinin ne kadar olduğu
- Kalp yetmezliğinin olup olmadığı
- İdrar yollarında meydana gelen bir iltihaplanmanın olup olmadığı
Dansite testi laboratuvar ortamında gerçekleştirilir. Her laboratuvar ortamında farklı sonuçların çıkması bu nedenle normal olarak kabul edilir. İki farklı laboratuvarda yapılan sonuçlar birbirinin aynısı çıkmayabilir. Ancak değerler birbirine yakın çıkacaktır. Arada hastalığı etkileyecek uçurum bir farkın olması beklenmez. Bu gibi durumlarda emin olmak amacıyla refrattometre isimli tıbbı bir cihazla yeniden ölçüm yapılabilir ve en kesin sonuçlara ulaşılabilir.
Dansite Testi İçin Hangi Doktora Gitmek Gerekir?
Doktora gitmeden önce su içme alışkanlıklarınıza ve idrar renginize dikkat etmenizde fayda var. Eğer idrarınız koyuysa ve kendinizde bir takım değişiklikler hissediyorsanız bir dahiliye uzmanına başvurabilirsiniz. İdrarınızdan alınacak bir miktar örnekle kısa sürede dansite oranlarınıza bakılarak konu hakkında bilgi sahibi olmanız sağlanabilir. Dahiliye doktorunuza başvurduğunuz zaman şikayetlerinizi ve alışkanlıklarını açıkça anlatmanız tedavinize de olumlu yansır. Eğer diyabetiniz varsa test öncesinde doktorunuza bunu söylemenizde fayda var. Böylece idrar tahlili yanına kan tahlili de yapılarak kapsamlı bir araştırma yapılabilir.