Bağırsakları temizlemek amacıyla yapılan işlemi genellikle sindirim sistemi sorunları, kolonoskopi veya ameliyat öncesinde uygulanabilir. Evde lavman yapmak için eczanelerden lavman seti satın alabilirsiniz ya da bir hastanede de lavman uygulaması yaptırabilirsiniz. Peki, lavman ne demek? Lavman, anüse su fıştırtarak kalınbağırsağı yıkama ve temizleme işlemine denilir.
İnsanların en çok sorduğu sorulardan biri de lavman nedir ve lavman nasıl yapılır? Lavmanı evde kendiniz veya bir yakınız uygulayabilir. Lavman kullanımı evde uygulanabilecek kadar basit bir işlemdir aslında. Ama yine de lavman işlemi için bir hastaneye giderek profesyonel yardım da alabilirsiniz. Lavman işleminin amacı kalınbağırsakta bulunan dışkıların tamamının temizlenmesidir. Özellikle sindirim sistemiyle ve karın ağrısı ile ilgili problemler için kullanılır.
Lavman sadece ameliyat öncesi değil, kabızlık, kolonoskopi, endoskopi gibi uygulamaların öncesinde de kullanılır. Kolonoskpi ve endoskopi uygulamalarından önce bağırsaklar tamamen temizlenmelidir. Çünkü hekimin olası hastalıkları fark etmesindeki en büyük etken kolonların yani bağırsakların kontrolü esnasında onların temizliğidir.
Lavman uygulaması insanlara kendini kötü hissettirebilir. Fakat bu işlemin hastalıkların tespit edilmesi için oldukça önemli bir işlem olduğunu unutmamak gerekir. Ayrıca lavman ilacının birçok faydası bulunmaktadır. Lavman faydaları aşağıdakiler gibidir;
- Kronik kabızlığa iyi gelir
- Bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskini düşürür
- Zehirli madde ve toksinlerden kurtulmaya yardımcı olur
- Sindirim sistemini rahatlatarak daha hızlı çalışmasını sağlar
- Kanserde etkili ağır metal maddeler gibi maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur
- Kalınbağırsak ve rektumun içinde bulunan toksinlerin atılmasını sağlar.
Hastaneden lavman yapılırken bir çeşit tüp veya kataterle temizleme işlemi yapılır. Bu katater veya tüp yardımıyla yapılan işlemde kalınbağırsakta yer alan ve vücut için zararlı tüm toksinler atılır. Lavman işlemi öncesinde anüs bölgesine mutlaka yumuşatıcı kremler sürülmesi gerekir. Aksi taktirde anüs bölgesinde çeşitli tahrişler yaşanabilir.
lavman çeşitleri uygulanacak olan yönteme göre değişebilir. Lavman çeşitleri arasında; bağırsakları boşaltmak amacıyla kullanılan, ağız yoluyla beslenemeyen hastalar için besleyici olarak kullanılan ve kalınbağırsaktaki dışkıların kolayca çıkabilmesi için uygulanan yağlı lavman olarak 3’e ayrılır.
Lavman işlemini hastanelerde yaptırmak istemeyenler için evde uygulayabileceğiniz lavman setleri bulunmaktadır. Lavmanla ilgili en çok sorulan sorulardan biri de lavman reçetesiz satılır mı? Lavman ilacı almak için reçeteye ihtiyaç bulunmamaktadır. Eczanelerden alarak evde kendini veya bir yakınınız kolayca uygulayabilir. Lavman fiyatı oldukça uygun olduğu için isteyen herkes kolaylıkla lavman ilacı satın alabilir.
Evde lavman nasıl yapılır?
Eczaden aldığınız lavman ilacını önerilen talimatlara göre uygulayabilirsiniz. Genellikle sıvı kutularının yanında çıkan ince bir tüp yardımıyla uygulanmaktadır. Bir de evde su ve limonla kendiniz hazırlayabileceğiniz bir yöntem bulunmaktadır. 1 litre sıcak suyun içine yarım limon sıkarak ılınmasını bekleyin. Daha sonra bu karışımı plastik bir torbaya dökerek bir ucuna açarak oradan içeri ince bir hortum yerleştirin. Daha sonra bu hortumla anüsünüze doğru sıvıyı boşaltabilirsiniz. Limon, bağırsakları yumuşattığı için evde yapılan lavman işlemlerinde sıklıkla tercih edilmektedir. Bu işlemi yaptıktan 20 dakika sonrasında tuvalete giderek bekleyebilirsiniz.
Hastanede yapılan lavman işlemi uzman veya hemşire eşliğinde yapıldığı için rahatsızlık hissi duymanız durumunda hastanın kendini daha rahat hissetmesi için lokal anestezi uygulanabilir. Hastanede yapılan işlem esnasında hastanın altına bez bağlanabilir. Bu durum için utanmamalı ve lavman işleminin sağlık açısından gerekli bir işlem olduğunu unutmamalısınız.
Lavman işlemi tüm bunların yanı sıra hamilelik döneminde de kullanılır. Hamile olan hemen hemen her kadın, hamilelik döneminin ortalarına doğru kabızlık sorunuyla karşı karşıya gelebilir. Bebek büyümeye başladıkça annenin iç organlarını ve bağırsaklarını sıkıştırmaktadır. Bu yüzden hamile kadınlar kabızlık sorunuyla çok sık karşılaşırlar. Hamilelik döneminde uzun süre kabızlık sorunu çeken kadınlar, doktorları tarafından önerilen kabızlık ilaçları lavman uygulamasını kullanabilirler.
Ayrıca anne adaylarına doğum öncesinde de lavman uygulaması yapılabilir. Bu uygulama, anne ve bebekte enfeksiyon riskini azalttığı için dünyanın her yerinde uygulanan bir yöntemdir. Fakat anne adayı lavmandan korkuyorsa veya istemiyorsa yararından çok psikolojik olarak zararı olabilir.
Lavman zararları nelerdir?
Lavman uygulaması gerek duyulan durumlarda oldukça yararlı bir uygulamadır. Fakat yanlış kullanımla birlikte bu uygulama vücudunuzda yarardan daha çok zarar verebilir. Örneğin çok sık olarak uygulanan lavman işlemi zararlı bakterilerle birlikte yararlı olan bakterilerinden vücuttan atılmasını sağlar. Lavman işleminin sık yapılması bağırsak sisteminin ve doğal florasının bozulmasına neden olabilir. Ayrıca yanlış lavman uygulamaları sonucunda anüs bölgesinde tahriş ve enfeksiyon riski oluşabilir. Bu yüzden evde veya hastanede uygulanan lavman işleminin senede en fazla 2 defa yapılması önerilmektedir. Sık yapılan lavman işlemi bağırsakların tembelleşmesine ve mikrop kapmasına sebep olabilir.
Çocuklara lavman yapılır mı?
Yetişkinler için gerekli olabilen lavman işlemi çoğu zaman çocuklara da uygulanabilmektedir. Eğer kronik kabızlık sorunuyla karşı karşıyaysanız hekiminizin önerisinde çocuklar için olan lavman setleri kullanılabilir. Çocuklar için olan setler, yetişkin setleriyle aynı özelliklere sahip değildir. Çocuklara özel yapılan setler lavmanın daha basit türü olarak üretilmektedir. Çocuklar için evde uygulayabileceğiniz lavmanın yanı sıra hekiminiz tarafından lavmanla aynı işleve sahip olan fitil tedavisi de önerilebilir.
Lavman uygulaması sağlık açısından her ne kadar faydalı olsada, yanlış veya sık yapılan işlemler sonucunda vücuda yarardan çok zararı dokunabilir.