Lenf Bezi Nedir, Ne İşe Yarar ?
Lenf bezi nedir, ne işe yarar bu yazımızda açıklıyoruz. Lenf bezleri; vücudun dış etkenlere karşı kendini savunmasının önemli bir parçası, yani bir nevi enfeksiyon ve hastalık risklerine karşı siper almış neferleridir. Lenfositler, yani kabaca tabiriyle enfeksiyonu önleyen hücre gruplarıdır ve bunu antikor üreterek yaparlar. Lenf bezlerinde büyüme ve şişlik olması durumu ise lenfositlerin sayısının artması ve dolayısıyla daha fazla antikor üretmesi anlamına gelir. Sonuçları kansere kadar varabileceğinden ciddiye alınması gereken bir durum olup bir hekime danışılmalıdır. Peki lenf bezi şişmesi belirtileri ve tedavisi nelerdir, lenf bezi şişmesine ne iyi gelir?
Yukarıda lenf bezi nedir ve lenf bezi ne işe yarar açıkladık. Enfeksiyon ve hastalıklara karşı vücudun savunucusu lenfositler burada yer alır. Peki lenf bezleri nerede olur? Boyun bölgesinde yer lan bu bezler tek bir bölgeden ziyade boyun etrafında herhangi bir yerde olabilir. Lenf bezlerinin yerleri çeşitlik göstermekle beraber; boyun ve çenede, boynun ortasında veya önlerinde, kulak arkasında ya da önünde, boyundaki en üst kasın etrafında rastlamak mümkündür.
Şişlik, iltihap gibi şikayeti olanlar ve durduk yere doktora gitmek istemeyenler, ‘lenf bezleri nerede olur, lenf bezlerinin yerleri nereler?’ gibi aramalarla doktora başvurmadan önce kendileri bir takım belirtileri tespit etmeye çalışıyorlar.
Lenf bezi hastalıkları, enfeksiyonu nedenleri nelerdir?
Lenf bezi enfeksiyonu daha çok soğuk algınlığıyla gerçekleşir ancak; tümör, ağız yaraları, diş eti apsesi ya da iltihabı, kronik kulak iltihabı, eklem iltihabı, bademcik iltihabı, streptokok boğaz ağrısı, frengi ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar, hamilelik, bazı ilaçların yan etkisi, toksoplazmoz (pişmemiş, çiğ et yenmesi), Kawasaki rahatsızlığı, glikojen depolaması rahatsızlıkları, beze humması, sarkoidoz, tüberküloz (verem) veyahut kızamık gibi nedenler de lenf bezi hastalıklarına yol açabilir. Öte yandan, lösemi (kan kanseri) ve lenfoma (lenf kanseri) da diğer sebeplerdir.
Büyüme kanser belirtisi midir, nasıl anlaşılır?
Lenf şişkinliğinin kanser sonucu olup olmadığı hastalar tarafından en çok merak edilen konulardan biridir. Bu durumda şişliğin enfeksiyon kaynaklı mı olduğu yoksa kanser belirtisi olarak mı ortaya çıktığına ilişkin çeşitli ayrımlar bulunmaktadır.
Enfeksiyon kaynaklı olanlarda daha çok şu belirtiler mevcuttur; son zamanlarda oluşması, ağrı olması, ciltte kızarıklığa neden olması, enfeksiyon kaynağının görülebilir olması (bademcik, geniz eti, sinüzit, ağız içi vs..), muayenede yumuşak olması. Bu belirtilerden birkaçı var ise şişkinlik enfeksiyon sonucu ortaya çıkmış demektir.
Kanser kaynaklı olanlarda ise belirtiler farklılık göstermektedir. Uzmanlar, lenf bezlerindeki büyümenin daha çok şu belirtiler saplandığında kanser kaynaklı olabileceğini belirtmektedir: daha çok 40 yaş ve üzerindeki hastalarda görülmekle birlikte haftalar ya da aylardır var olması, ağrı olmaması ama sert olması, birbirine yapışık gibi duran lastik kıvamında birden fazla beze hissedilmesi, kulak alt hizasında olması, hastanın sigara veya alkol kullanması.
Lenf bezlerinde büyüme ve şişlik nasıl geçer?
Normalde bezelye kadar olan bezler bir anda fındık büyüklüğünde olur ve elinizle rahatlıkla hissedebilirsiniz. Çoğu zaman soğuk algınlığıyla oluşan lenf bezi şişmesi, diğer bir adıyla lenf bezi iltihabının paraziter ya da bakteriyel enfeksiyonlarla gerçekleştiği bilinmektedir. Enfeksiyon kynaklı ise antibiyotik tedavisi en etkili yöntemlerdendir ancak kanser nedeniyle şişkinlik ya da büyüme varsa öncekanser tedavisine başlanmalıdır. Bu durumda tedavi için ameliyat gerekebilir.
Lenf bezi iltihabı nasıl anlaşılır?
Belirtiler arasında en bilindiği, söz konusu şişliğe dokunduğunuzda acımasıdır. Ellediğinizde lenf bezi ağrısını hissediyorsanız, ciltte kızarıklık ya da iltihaplanma varsa, ateşlenme ve burun akıntısı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları mevcutsa bir doktora görünmeniz gerekmektedir.
Lenf bezi şişmesi belirtileri arasında en yaygın olarak görülenleri bunlardır. Öte yandan bu durum; öpücük hastalığı, AIDS, Lumus ya da Romatoid artrit gibi rahatsızlıkların da işaretçisidir. Dolayısıyla eğer lenf bezi ağrısı ve diğer şikayetleriniz varsa aksatmadan kontrolden geçmenizi öneririz.
Lenf bezi tedavisi nasıl olur, lenf bezi iltihabı ne kadar sürede geçer?
Lenf bezi tedavisi durumun ciddiyetine göre değişiklik gösterebilir. Öyle ki, ağrı ya da şişlik dışında başka ciddi bir belirti olmaması durumunda sıcak su torbası koyulması ve ağrı kesiciler işe yarayacaktır. Enfeksiyondan kaynaklı ise doktorunuz antibiyotik verecek, dinlenip bol su tüketmenizi önerecektir.
Lenf bezi şişme tedavisi için; eğer boğaz ve kulak bölgesindeyse kulak burun boğaz uzmanına, vücudunuzun başka bir yerindeyse dahiliye uzmanına görünmeniz gerekmektedir. Dolayısıyla lenf bezi şişmesine ne iyi gelir diyorsanız, bu sorunun yanıtı kesinlikle doktorun verdiği ağrı kesici ve antibiyotiklerin yanı sıra sağlıklı beslenme, dinlenme ve bol su tüketimidir.
Lenf bezi iltihabı ne kadar sürede geçer?
Tedavinin ne kadar sürede gerçekleşeceğine net bir yanıt verilememektedir. Zira hangi bölgede yer aldığı ve belirtilerin şiddetine göre tedavi sürecinde de değişiklik görülmektedir. Vücudunuzun verdiği reaksiyon ve sizin doktor tavsiyelerini nasıl uyguladığınız tedavi sürecini uzatıp kısaltabilir. Öte yandan lenf bezi kanseri oluşması durumunda öncelikle kanserin tedavi edilmesi, ardından şişliğin inmesi için işlemlere başlanması gerekmektedir. Ancak enfeksiyon kaynaklı olması durumunda lenf bezi rahatsızlığının tedavisi çok uzun sürmeyecektir. Belirtilenleri harfi harfine uyguladığınızda şişlik hemen inecektir.
Lenf bezi kanseri nedir?
Peki, erkek ve kadınları hemen hemen aynı oranda etkileyen lenf kanseri nedir, nasıl kendini gösterir. Tedavide başarı oranı giderek artan kanser türlerinden biri olan lenfoma, bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfatik sistemde görülür ve ‘beyaz kan hücresi’ olarak da bilinen lenfositleri etkiler. Lenf kanseri; yapısı bozulan hücrelerin tekrar tekrar bölünerek yeni hücreler ürettikten sonra ölmesi gerekirken canlı kalması nedeniyle ortaya çıkar. Yani bir tür hücre yenilenme döngüsünün bozulması durumudur.
Pek çok kanser türü gibi lenfoma da çeşitlilik gösterir. Öyle ki 100’den fazla türü olan bir kanser türüdür. Ancak şunu belirtmeliyiz ki hızla gelişen teknolojinin tıp dünyasına olumlu etkileri sonucu lenf kanseri tedavisi sonucu hastaların iyileşme oranı %90’ın üzerindedir. Kanser tedavisinde en çok uygulanan yöntemlerden biri lenf bezi ameliyatıdır. Ancak öncelikle biyopsi ve baş-boyun tetkikleri yapılır. Cerrahi müdahalenin olup olmayacağı tetkik sonuçlarına göre belirlenir.
Lenf Bezi Kanseri Belirtileri nelerdir?
Lenfomanın başlıca belirtisi kasık, boyun ve koltuk altı bölmelerinde lenf bezi şişmesi durumudur. Kan damarları ve sinirlerde baskı oluşması sonucunda vücudun çeşitli bölgelerinde karıncalanma veya uyuşma gerçekleşebilir. Uyuşma daha çok el, kol ve bacaklarda görülür. Bu kanser 100’ün üzerinde türde baş gösterebilir ancak Non Hodgkin lenfoma ve Hodgkin lenfoma temel iki alt türüdür.
Lenf bezi kanseri belirtilerinden bazıları şunlardır; göğüs ağrısı, kuru öksürük, nefes darlığı, ishal, kabızlık, mide ağrısı, sindirim sorunları, terleme, ateş, kilo kaybı… Ancak bu şikayetlerden bir ya da birden fazlasına sahip olmanız direkt lenf kanseri olduğunuz anlamına gelmez. Bu konuda yapacağınız en sağlıklı şey psikolojik olarak kendinizi yıpratmak yerine uzman bir hekime danışmaktır. Lenf bezi kanseri nedir ne değildir size en doğrusunu alanında uzman bir doktor söyleyecektir.