MCH Nedir ? MCH Düşüklüğü ve Yüksekliği Ne Anlama Gelir

mhc nedir

MCH nedir?

Öncelikle MCH değeri nedir konusuna açıklık getirmeliyiz. Her bir kırmızı kan hücresinin içerisinde bulunan hemoglobinin ortalama miktarına MCH değeri denir. Hemoglobin değeri ise, akciğerlerden hücrelere oksijeni taşıyan bileşene denir. Kan testi ile tespit edilen MCH düşüklüğü veya yüksekliği vücutta mineral ve vitamin eksikliklerinden, kronik hastalıklarda kadar farklı birçok sorunun göstergesidir.

MCH testi nedir?

MCH testinedir diyorsanız, MCH testi, tam kan sayımı testi olan CBC testinin bir parçası olarak gerçekleştirilmektedir. Bu test ile hematokrit, platelet, beyaz kan hücresi, hemoglobin ve kırmızı kan hücreleri sayımı yapılarak kanın bileşenleri değerlendirilir. Genellikle genel sağlık konusunda fikir sahibi olmak için yapılan MCH testi, değerlerini ölçmek için HGB değeri, RBC değerine bölünerek bulunur. Böylelikle her bir kırmızı kan hücresi içerisindeki hemoglobin değeri de bu test sayesinde belirlenmiş olur. Normal bir MCH değeri 26-33 pikogram arasında değişkenlik gösterir ancak belirtmek gerekir ki farklı makineler için bu değerlerde değişimler olabilmektedir.

mhc düşüklüğü

MCH tahlili nedir?

MCH nedir kan tahlili ile belirlenebilir mi diye merak edenlerden birisi iseniz cevap basit; MCH kan değeri nedir diyorsanız bu, MCH kan testi ile belirlenebilir ve değerlerin ortalaması aşağıdaki gibidir.

Hemoglobin (gr/dL)  (Alt Sınır – Ortalama)

  • 6 Ay-2 Yaş Arası: 11,00 – 12,5 gr/dL
  • 2-4 Yaş Arası: 11,00 – 12,5 gr/dL
  • 5-7 Yaş Arası: 11,5 – 13,00 gr/dL
  • 8-11 Yaş Arası: 12,00 – 13,5 gr/dL
  • 12-14 Yaş Arası Kızlarda: 12,00 – 13,5 gr/dL
  • 15-17 Yaş Arası Kızlarda: 12,00 – 14,00 gr/dL
  • 12-14 Yaş Arası Erkeklerde: 12,5 – 14,00 gr/dL
  • 15-17 Yaş Arası Erkeklerde: 13,00 – 15,00 gr/dL

Kanda MCH düşüklüğü nedir?

MCH düşüklüğü var diyebilmek için, test sonucu 26 pikogram değerinin altında olmalıdır. Peki bu değer neden 26’nın altında olur? İşte kanda MCH düşüklüğü nedenleri;

  • Mikrositik Anemi: Mikrositik anemi, kan içerisindeki kırmızı kan hücrelerinin azalmasına bağlı olarak, hemoglobin taşıma kapasitesinin azalmasına denmektedir.
  • Kan kaybı: Vücuttaki kanın aşırı derecede kanama ile vücuttan çıkması bu değerin düşük olmasına neden olmaktadır.
  • Hemoglobinopati: Kandaki hemoglobinin yapısının değişime uğraması da bunun sebeplerinden birisidir.
  • Demir ekliği anemisi: Kandaki demir miktarının olması gerekenin altında değerler oluşturması da bu testin sonucunun düşük olmasına neden olmaktadır.

Kanda MCH düşüklüğü

Sizce MCH testi hastalardan ne zaman istenir? Belli başlı belirtiler varsa doktorunuz bu testi isteyebilir. Peki, bu belirtiler nelerdir?

  • Güçsüzlük
  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Yorgunluk
  • Görünür olan bir iltihaplanma
  • Çok kolay morluk oluşması

Kanda Mch düşüklüğü, vücutta bulunan kan içerisindeki bileşenlerin yeterli miktarlarda oluşmaması ve kanın yeterli oranlarda organlara ve dokulara oksijen taşımaması demektir. MCH düşüklüğü sebepleri kişiden kişiye değişebileceğinden ancak doktorunuz istese test yapılmalı ve testin sonucuna göre tanı konulmalıdır.

mhc testi nedir

MCH yüksekliği nedir?

MCH yüksekliği belirtileri, MCH düşüklüğü belirtileri ile benzerlik göstermekle birlikte MCH yüksekliği belirtileri arasında aşırı yorgunluk, cilt yorgunluğu, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve ellerde ve ayaklarda üşüme bulunmaktadır.

MCH yüksekliği neden olur?

Bunun için bazı sebepler vardır. Eğer bunların ne olduğunu merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam etmelisiniz. İşte kan tahlilinde MCH yüksekliği görülmesinin bazı nedenleri:

  • Karaciğer Hastalığı ve MCH Yüksekliği: Kan tahlilinde MCH yüksekliği çıkması durumunda birçok doktor karaciğer hastalığı olup olmadığını anlayabilmek için karaciğer fonksiyonu muayenesi isterler. MCH yüksekliği makrositik anemi hastalığına yol açabilir. Makrositik anemi hastalığı da karaciğer işlev bozukluğu ile ilişkilidir. Karaciğer hastalığı ile ilişkili bağırsak problemleri yaşıyorsanız yiyeceklerdeki demiri tam olarak alamayabilirsiniz.
  • B12 Vitamini Eksikliği Nedeniyle MCH Yüksekliği: Kan tahlilinde MCH yüksekliği görülmesine yol açabilen bir diğer neden de B12 vitamini eksikliği olabilir. Megaloblastik anemilerin nedeni genellikle folat veya B12 vitamini eksikliği olmaktadır. B12 vitamini eksikliği aslında zannedilenden daha yaygın bir sorundur. Bu nedenle B12 eksikliği belirtileri hakkında daha fazla bilgi edinilmesinde fayda var. B12 eksikliği belirtileri arasında depresyon, aşırı yorgunluk, hafıza problemleri, uykuya dalmakta zorlanma ve duygu durum değişiklikleri bulunmaktadır.
  • Fazla Alkol Tüketimi ve MCH Yüksekliği: Eğer uzun yıllar boyunca aşırı alkol tüketimi yapıldıysa bu durum, anemi hastalığına ve kan tahlilinde MCH yüksekliği görülmesine yol açabilir. Mesela megaloblastik anemi hastalığı alkol bağımlılığı, B12 eksikliği ve folat eksikliği ile doğrudan ilişkilidir. Çünkü kronik alkol kullanımı kemik iliğinde kırmızı kan hücresi üretimini etkiler ve anemi belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olur. Çoğunlukla birkaç ay boyunca alkol kullanılmaması halinde MCH yüksekliğinin ortadan kalktığı görülmektedir.
  • Bazı İlaçlar: Journal of General Family Medical Practice dergisinde yayınlanan araştırmaya göre belirli ilaçlar folat ve B12 eksikliğine sebep olmaktadır. Bazı raporlara göre makrositik anemi hastalarının %40’ının hemoglobin düzeyini etkileyen belirli ilaçlar aldığı görülmüştür. Makrositik anemi kırmızı kan hücrelerinin normalden daha büyük olması demektir.

MCH değeri nasıl düşürülür?

Yapılan kan tahlili neticesinde MCH yüksekliği görüldüyse doktorunuz MCH yüksekliğinin nedeni hakkında fikir edinmek için bazı ilave tahliller isteyecektir. Eğer MCH yüksekliği karaciğer bozukluğundan kaynaklanıyorsa karaciğere zarar veren alışkanlıkların önüne geçilmesi mutlak olacaktır. Bunun için de alkol tüketiminin sınırlanması, düzenli uyku düzeninin sağlanması, sigaranın bırakılması, dengeli ve sağlıklı beslenme bulunmaktadır. Tüm bu önlemler karaciğer yağlanması problemine de son verecektir.

Dikkatinizi Çekebilir: