Romatizma Nedir, Belirtileri – Romatizmaya Ne İyi Gelir ?

romatizmaya ne iyi gelir

Sıcak veya soğuk havadan kaynaklandığı düşünülen romatizma hastalığı aslında bu sebepten dolayı ortaya çıkmaz. Yanlış bir kanıyla yaklaşıldığı içinde tedavisinde yanlışlar yapılabilir. Her yaşta kişide görülebilen romatizma savunma mekanizmasında bozulmalar oluşmasına sebep olabilen bir rahatsızlık olarak görülebilir. Yunanca kökenli bir kelime olan romatizma, eklem yerlerinde biriken iltihap olarak tanımlanıyor. Genellikle kronik olan bu rahatsızlığın belirtileri ve tedavi süreciyle alakalı merak edilen detayları yazımızdan okuyabilirsiniz.

Romatizma belirtileri

Şiddetli ağrı yaşanmasına sebep olan romatizma belirtileri arasında kasların gücünü yitirmesine, bel ve sırt bölgesinde ağrılar, deride sertlikler, ciltte döküntüler, tırnak yapısında bozulmalar, gözlerde kızarıklık ve gözyaşı azalmaları, görmede yaşanan ani bozulmalar, parmaklarda yaşanan renk solmaları, nefes darlığı, kuru öksürük görülür. Bu romatizma belirtileri dışında böbrek fonksiyonlarında azalma, nörolojik sorunlar, sindirim sisteminde görülen sorunları, kalp ve dolaşım sisteminde yaşanan problemler de sayılabilir.

romatizma

Romatizma çeşitleri

Romatizmal hastalıklar çeşitlerine göre farklı rahatsızlıklarında oluşmasına zemin hazırlar. İlerleyen süreçte herhangi bir romatizma tedavisi uygulanmaz ve uzman bir doktora başvurulmazsa kişilerin daha büyük rahatsızlıklarla karşılaşması olası bir durum olarak görülebilir. Bu sebeple romatizma tedavisi sadece o anlık acı ve ağrıların geçmesi olarak görülmemeli ve sonraki hastalıklara da zemin hazırlayabileceği akıldan çıkartılmamalı. Romatizma hastalığı nedir sorusuna 100’den fazla çeşidiyle karşılık veren bu hastalığın en sık rastlanılan romatizma çeşitleri nelerdir diye bakacak olursak 4 türü karşımıza çıkar.

  • Osteoartrit: Romatizma nedir

Sorusuyla uzman doktorlara başvuran kişilerin en sık rastladığı romatizma hastalığı osteoartrit olarak görülür. Boyun, diz, kalça, parmaklar ve bel bölgesinde oluşan rahatsızlığa sebep olan kıkırdağın azalması. Bahsettiğimiz bu bölgelerde eklemleri birbirine bağlayan noktalarda kıkırdağın azalmasıyla zamanla kemiklerde kaymalar ve bozulmalar görülür. Şiddetli romatizma ağrısı çektiğini söyleyen yaşlı kişilerde yaşlılığın getirdiği bir sonuç olarak ortaya çıksa da fazla kilo, zorlayıcı spor hareketleri ve eklem yerlerine fazla yüklenme sonucu da bu bölgelerde romatizma görülebilir. Aynı zamanda bu romatizma belirtileri diz zorlanmasıyla da tanınabilir. Özellikle otururken ve uzanırken eklem yerlerinde büyük zorlanmalar yaşatır.

  • Eklem iltihabı:

Romatizma çeşitleri arasında en şiddetlisi olarak bilinen eklem iltihabı bağışıklık sisteminde yaşanan sorunların yine kendi bağışıklık sistemine ataklar gönderip, iltihap toplaması sonucu ortaya çıkar. Erken teşhis ve romatizma tedavisi uygulanmazsa sakatlık gibi kalıcı problemlere yol açtığı için “sakatlayıcı romatizma” olarak da tanımlanabilir. En belirgin özelliği simetrik ağrıların yaşanması olarak görülür ve yaşanan romatizma ağrısı şiddetlenerek devam eder.

  • Lupus:

Deri tüberkülozu ismiyle anılan lupus romatizma nedir ve neden ortaya çıkar sorularına henüz net yanıtlar verilemiyor. Kan testiyle teşhis edilebilen ve bağışıklık sisteminde yaşanan sorunların tetiklediği düşübülen lupus için dikkat edilmesi gereken belirtiler; saç dökülmesi, halsizlik, göğüs ağrısı, güneşe hassasiyet, böbrek ve diğer organlarda yaşanan sorunlar, nöbet veya felç, soğuğa maruz kalınca moraran parmaklar ve eklemlerde sertlik olarak karşınıza çıkabilir.

  • Ankilozan Spondilit:

Kalça, bel ve leğen kemiğinde görülen eklemlerde oluşan iltihaplanma genellikle omurgada sertleşme ve sabitlenme rahatsızlıklarını ortaya çıkarır. Eğilmek gibi doğal durumlar söz konusu bile olamaz. O nedenle romatizma belirtileri diz, dirsek gibi yerlerde değil direkt ana hat sayılan bel bölgesinde görülür. Eğer sırt bölgesinde normalden farklı ağrılar ve hareket zorluğu çekiliyorsa kısa sürede konunun uzmanı bir romatizma doktoru ile görüşülmeli.

romatizma belirtileri

Romatizma hastalığının nedenleri

Romatizma hastalığı nedir konusunda detaylandırma yapmadan basit olarak ele alırsak iltihaplı olan ve olmayan şeklinde ele alınabilir. İltihaplı romatizma mikroplar nedeniyle vücutta meydana gelen hasar sonucu oluşup daha ağır olarak bir rahatsızlık olarak tanımlanırken, iltihaplı olmayan eklem yerlerinde meydana gelen bozulmalardan kaynaklanır. Bu sebeple yaşadığınız romatizma nedir neden olur teşhisinin uzman bir romatizma doktoru tarafından koyulması gerekir. Romatizmaya ne iyi gelir sorusuna uzman doktorların önereceği tedavi uygulanır ve 100’den fazla çeşidi olduğu için yaşadığınız romatizma nedenleri net söylenemeyebilir. Cinsiyet, çevresel etkenler, yaş ve genetik özelliklerin neden olduğu romatizma ağrılarına ne iyi gelir konusuna bakalım.

Romatizma tedavisi

Romatizma nedir neden olur konusunda yeterli bilgilendirme yapan uzman doktorlar teşhisi koyulan romatizma çeşidine göre tedavi uygulamaya başlar. İltihaplı olmayan bir romatizma çeşidinde genellikle tedavi için kortizon içermeyen ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar fizik tedavi ve rehabilitasyon, nöroloji, ortopedi gibi birimlerden alınan destek tedavilerle tamamlanır. Romatizma kremi veya ilaçlarıyla romatizma ağrılarına ne iyi gelir sorusu çözümlenmeye çalışılır. Romatizma nasıl geçer diye merak ediyorsanız da ilk söylenebilecek kesin olarak bu hastalıktan kurtulmak mümkündür denemez. Sadece romatizma kremi, hapları gibi desteklerle ağrılar ve ataklar yavaşlatılır. Fakat %100 iyileşme gözlenmez. Bu nedenle romatizma nasıl geçer yerine en hasarsız nasıl tedavi uygulanabilir konuları araştırılmalı ve konunun uzman doktoru mutlaka iyi seçilmeli.

romatizma nedir

Romatizmaya iyi gelen yiyecekler

Romatizmaya iyi gelen bitkiler hastalığı tedavi etmede değil, ağrıların ve şişliklerin azalmasında etkili olan gıdalar olarak görülür. Kesin olarak iyileşme görülemeyen fakat şiddetli romatizma ağrısına ne iyi gelir konusunda doktorlarında onayladığı besinleri tüketmeye özen göstermelisiniz. Bu şekilde oluşabilecek ve giderek şiddetlenecek olan iltihaplanmaları azaltabilirsiniz. Şimdi bu romatizmaya iyi gelen bitkiler için bir liste oluşturmak gerekirse;

  • Enginar

Eklem yanmaları, gut hastalığı gibi rahatsızlıklara iyi geldiği bilinen enginar romatizma ağrısına ne iyi gelir konusunda ilk önerilen bitkiler arasında bulunuyor. İltihabın vücuttan kolayca atılmasını sağlayan enginar aynı zamanda kemikleri de güçlendiriyor.

  • Pancar;

Özellikle böbrek sorunlarından kaynaklanan romatizmaya ne iyi gelir diyorsanız pancarı öğünlerinizde bulundurmalısınız. Böbreklerin çalışmasını hızlandıran pancar kemiklere fayda sağladığı gibi vücuttaki tuz dengesini de ayarlar.

  • Hurma;

Pek çok rahatsızlığa iyi geldiği öne sürülen hurma doğal müshil olarak görülür. Kemikler için çok faydalı olan hurma ağrıların hafiflemesi için de tüketilebilir.

  • Kavun;

Böbrekleri rahatlatan ve bol miktarda C vitamini içeren kavun, antioksidan etkisi sayesinde vücudu temizleyen meyveler arasında sayılabilir. Bu özelliği nedeniyle romatizmaya da iyi gelebileceği düşünülen yaz meyvesi kavunu bol bol tüketebilirsiniz.

  • Kuşkonmaz;

Bol miktarda folik asit, C ve E vitamini içerir. Yenilen besinlerden sonra vücutta oluşan zehirli atıkların atılımını sağlayan kuşkonmaz, romatizmal rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkan iltihapları da vücuttan atmaya yardımcı olur. Karaciğer ve böbreklerin çalışmasına da destek sağlayan kuşkonmaz özellikle iltihaplı ve şiddetli romatizma hastalarına önerilen önemli bir gıda takviyesi olarak söylenebilir.

  • Biber;

Hem yenerek hem de masaj olarak uygulandığında etkili olduğu belirlenen birer için özellikle ağrı bulunan eklem yerlerine krem olarak uygulanması önerilir. Pek çok ağrı kesici özellikle kırmızı biber içerikli üretilir ki ağrı üzerinde kesin çözüm oluştursun. Bundan yola çıkarak ağrı bölgesinde kan dolaşımını hızlandırması sebebiyle iyi bir masaj bileşeni olarak görülebilir.

  • Frenk üzümü;

Romatizmadan kaynaklanan şiddetli ağrılar için frenk üzümünün yaprakları uzun bir süre kaynar su içerisinde bekletilir. Daha sonra süzülerek içilen suyu, ağrıların hafiflemesinde fazlasıyla etkili olur.

  • Kereviz ve fasulye;

İki bitki de ayrı ayrı romatizma tedavisine destekleyici olarak kullanılır. İçerisinde bulunan maddeler sayesinde hastaların iyileşme sürecine olumlu etkide bulunurlar.