Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir ? Nedenleri ve Ses Kısıklığı Tedavisi

ses kısıklığına ne iyi gelir 

Ses kısıklığı nedir? Ses kısıklığına karşı nasıl önlemler alınabilir veya neler yapılabilir? Ses kısılması ve tedavi yöntemleriyle ilgili merak ettiğiniz her şey bu yazıda…

Ses kısıklığı, gırtlak bölgesinde meydana gelen hastalıklar sonucunda oluşmaktadır. Ses kısıklığı, genellikle sesin az veya hiç çıkmaması olarak adlandırılır, fakat kendi sesinizden farklı ses oluşumlarıda ses kısıklığı olarak geçer ve bu durum bazen ciddi bir hastalık habercisi olabilir.

Ses kısıklığı nasıl olur?

Peki, ses kısıklığı neden olur? Seste oluşan titreşimler, çatallaşmalar ve diğer ses değişikliklerinin tümüne ses kısıklığı denir? Gırtlağın daha aşağısında zayıf ve inci çıkan seslerin tümüne denilebilir. Ses kısıklığı nedenleri arasında birçok sebep olabilir. Bunlar aşağıdakiler gibidir;

  • Gırtlak bölgesinde iltihap (larenjit)
  • Ağız içi yaraları
  • Enfeksiyon
  • Sigara içmek
  • Reflü
  • Uzun süre yüksek sesle bağırmak veya çığlık atmak
  • Alerji
  • Ses tellerinde sıkça görülebilen nodül, polip veya kist olması
  • Ses tellerinde sinir felci
  • Şeker hastalığı
  • Sinir sistemi hastalıkları
  • Kimyasal gazlar
  • Hormonal sebepler
  • Kirli hava
  • Sesin yanlış kullanımı
  • Gırtlak kanseri
  • Uzun süreli konuşmak
  • Alkol kullanımı
  • Psikolojik
  • Cerrahi travmalar sonucu gırtlak bölgesinin zarar görmesi gibi sebeplere bağlı olarak gelişebilir.

ses kısıklığı

Ses kısıklığı hemen hemen herkese tarafından yaşanmaktadır. Bazen çok yüksek sesle konuşmak bile kısa süreliğinede olsa ses kısıklığına yol açabilmektedir. Peki, sesim kısıldı ne yapmalıyım diyenler! Evde kolayca uygulayabileceğiniz doğal yöntemlerden faydalanabilirler. Yine de uzun süreli ses kısıklığı gibi bir durumla  karşı karşıyaysanız mutlaka en kısa süre içinde konusunda uzman bir doktora başvurunuz.

“Sesim kısıldı ne iyi gelir?” diyorsanız, öncelikle bazı günlük davranışlarınızı düzene sokmakla başlayabilirsiniz. Sesim kısıldı diyeler gün içerisinde mutlaka bol miktarda su tüketmeli ve aynı zamanda uyku düzenine dikkat etmelidir.  Yemek yerken lokmaları iyice ve yavaşça çiğneyerek yutun. Ve en önemlisi sesinizin kısık olduğu dönemde yavaş ve kısık sesle konuşmaya çalışın. Sesinizi yormamanız iyileşmeniz açısından son derece önemlidir.

ses kısıklığı nedenleri

Ses kısıklığına ne iyi gelir?

Ses kısıklığı tedavisi bitkisel ve doğal yöntemlerle ile kısa sürede yapılabilmektedir. Ses kısıklığı nasıl giderilir diye merak edenler için evde kolayca uygulayabilecekleri tariflere mutlaka bir göz atınız.

Ses kısıklığı öksürük veya boğaz ağrısı gibi sorunlara yol açabilir. Ses kısıklığı eğer boğaz ağrısı ile birlikte devam ediyorsa, ses kısıklığı ilaç veya pastil ile yatıştırılabilir. Eczanelerden ses kısıklığı için pastil alabilir ve düzenli olarak kullanabilirsiniz. Genellikle, griple birlikte olan ses kısıklığına pastil kullanmak son derece etkilidir.

ses kısıklığı neden olur

Ses kısıklığı hemen nasıl geçer?

Ses kısıklığı birçok sebebe bağlı olarak gelişebilir. Evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemlerle ses kısıklığı ve boğaz ağrısını hafifletebilirsiniz. Ses kısıklığına çözüm olarak zencefil gibi şifalı bitkilerden faydalanabilirsiniz. Özellikle zencefil antioktisan bir yapıya sahiptir. Zencefilin içinde bulunan mineraller onarıcı bir yapıya sahiptir. Onarıcı bir yapıya sahip olması sebebi ile hem üst solunum yollarında bulunan enfeksiyonlarının giderilmesine, hem de sesin kısılmasına sebep olan mukozanın yenilenmesine neden olur. Zencefili çay veya bal ile karıştırarak tüketebilirsiniz.

Yine hem yemeklerde kullanılan hem de şifa kaynağı olan elma sirkesi, ses kısıklığına karşı oldukça yararlıdır. Elma sirkesi boğaz ağrısına da oldukça iyi gelmektedir. Bir su bardağının içine bir kaşık elma sirkesi ekleyerek karıştırınız ve yavaşça tüketiniz.

Ses kısıklığı tedavisi için kullanılan bir başka doğal yöntem ise acı biberdir. Acı biber boğaz içinde oluşan ses kısıklığına iyi gelir. Acı biber aynı zamanda boğaz enfeksiyonları, boğaz tahrişi ve şişlikler için tedavi edici özelliğe sahiptir. Acı biber direk olarak tüketilebilirken, dilerseniz 1 tatlı kaşığı bal ile karıştırarak tüketebilirsiniz.

ses kısıklığı öksürük

Sarımsak, eski çağlardan beri hem yemeklerin içinde hem de birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Yine zencefilde olduğu gibi sarımsakta antioksidan bir yapıya sahiptir. Özellikle iltihap kaynaklı ses kısılmalarında hızlı bir etki sağlar. İltihap kaynaklı ses kısılmaları için çiğ sarımsak tüketilmesi önerilmektedir. Çiğ sarımsağı direk olarak yiyemiyorsanız yemeklerin yanında veya yoğurt içinde kolayca tüketebilirsiniz.

Ses kısıklığına karşı ebegümeci ve adaçayını da deneyebilirsiniz. Özellikle faranjitle birlikte gelen ses kısıklığına karşı son derece etkili bir ikilidir. Adaçayı ve ebegümecini karıştırarak demleyerek çay veya gargara şeklinde tüketebilirsiniz.  Bu ikili karışım bademcik şişmesine, boğaz ağrısına ve ses kısıklığına karşı oldukça faydalıdır.

Ve son olarak en çok bilinen yöntemlerden biri de kırmızı turp kürüdür.  Kırmızı turpun suyunu elde ettikten sonra 1 yemek kaşığı bal ile 1 yemek kaşığı kırmızı trup suyunu karıştırın. Bu karışımı sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde 3 defa gargara yapın ve daha sonra yavaş yavaş yutun. Kısa sürece boğaz ağrısı ve ses kısıklığına iyi geldiğini fark edeceksiniz.

Yukarıdaki önerilerin dışında tuz ile gargara yapmak, limonlu sıcak su ve bal gibi doğal besin maddeleriyle boğazınızda oluşan enfeksiyon ve iltihaplara karşı önlem alabilirsiniz.

En çok ses kısıklığına yakalanan meslekler arasında öğretmenler, avukatlar, ses sanatçıları, tiyatro oyuncuları ve sporcular bulunmaktadır. Bu meslek gruplarına mensup kişiler her ne kadar ses kullanımlarına dikkat etseler de bazı durumlarda ses kısılması kaçınılmaz olabiliyor.

Nodül veya tümör oluşumları da ses kısıklığına yol açan sebepler arasındadır. Fakat bu gibi durumlar için mutlaka tıbbi tedavi görülmesi şarttır. Uzman bir hekim tarafından gerekli kontroller sağlandıktan sonra sesin doğru kullanımına yönelik konuşma terapileri yapılabilir. Fakat ses tellerinde polip gibi oluşumlar varsa genellikle önce ilaç sonra cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir.

ses kısıklığı tedavisi

Ses kısıklığı ve boğaz ağrısı gibi durumlarda yağlı yiyecekler ve asitli içeceklerden uzak durulması gerekir. Özellikle kışın kendimizi ne kadar korursak koruyalım soğuk algınlığı ile birlikte boğazımızı üşütebiliriz. Her ne kadar sıkı giyinirsek giyinelim havadan gelen virüsler sayesinde boğazımız enfeksiyon kapabilir. Bazen daha sabah uyanır uyanmaz boğazımızda bir ağrı ve sesimizin kısıldığını fark edebiliriz.

Bir anda ses tonunuzun değiştiğini ve boğazınızın ağrıdığını fark ederseniz en kısa sürede bir eczaneden pastil veya boğaz için yatıştırıcı sprey alabilirsiniz. Pastil ve spreyler boğaz ağrısının hafiflemesini sağlarken aynı zamanda ses kısıklığına karşı da iyi gelmektedir.

Erişkin insanlar boğaz ağrısını ve ses kısılmalarını daha kısa süreli atlatırken, çocuklarda yaşanan bur süreç bazen bir veya iki haftayı bulabiliyor. Çocuklarınız için evde kendi hazırlayabileceğiniz hem boğaz ağrısını hem de ses kısıklığına iyi gelen bitkisel tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz.

Yetişkin insanların boğaz ağrısı ve ses kısıklığı yaşadığı dönemlerde mutlaka sigarayı ve alkolü azaltması hatta mümkünse bırakması gerekir. Eğer ses kısıklığınızın boğaz reflüsünden kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız eğer yağlı yiyecekler ve asitli içeceklerden de uzak durmanız önerilmektedir.

Eğer uzun süreli geçmeyen ses kısıklığı sorunu ile karşı karşıyaysanız mutlaka en kısa sürede bir uzmana görünmeyi ihmal etmeyin. Ses kısıklığının sebebi cerrahi yöntemler gerektiren polip veya tümör kaynaklı bir kısıklık nedeni ile meydana gelmiş olabilir.