Hamilelik her kadının hayatında mucizevi bir an olarak nitelendirilir. Peki, hamileliğinizin 35. haftasında sizi neler bekliyor biliyor musunuz? Hamileliğinizin 35. haftasına dair tüm merak ettikleriniz bu yazıda.
Bebeğiniz artık hızla büyüyor… 35 haftalık gebelik döneminde bebeğinizin gelişimi yavaş yavaş tamamlanmaya başlıyor. Bu haftada bebeğiniz, anne karnında gülebilir veya hapşırabilir. Bebeğinizin yaptığı ani hareketlerden veya reflekslerden dolayı tuvaletiniz varmış gibi hissedebilirsiniz. Bu son derece normal bir durumdur, korkmayınız. Ayrıca hamile kadınların tuvaletini tutması son derece sakıncalıdır. Bu yüzden tuvalet ihtiyacınız olduğunda uzun süre tutmamanız gereklidir.
35 haftalık hamilelik döneminde doktor randevularınızın daha da sıklaşmaya başladığı bir döneme gireceksiniz. Eğer doğum konusunda endişeleriniz varsa bu konuyla ilgili tüm merak ettiklerinizi doktorunuza sormak için not almayı unutmayın. 35 haftalık gebelik görüntüsü, hamile kadınları endişelendirebilir. Hamilelikte alınan kilolardan dolayı birçok kadın bu durumdan rahatsız olmaktadır. Fakat doğumla birlikte alınan kiloların birçoğu, yine doğumla birlikte vücuttan atılmaktadır. Bu yüzden hamile kadınların kilo ile ilgili stres yapmaması gerekir.
35 haftalık gebelik ultrason görüntüleri, bebeğin son kontrolleri açısından önemlidir. Bebeğin tüm vücut hareketleri, kilosu ve rutin sağlık kontrolleri son haftalarda daha sık yapılır. 35 haftalık gebelik bebek kilosu yaklaşık olarak 2 kilo ve üstü olmalıdır. Boyu ise 45 ila 47 cm arasında değişebilir. 35 haftada bebek hareketleri biraz daha yavaşlamaya başlayabilir.
35 haftalık gebelikte bebeğin kilosu kadınlar kulübü tarafından da oldukça merak edilen ve yorumlanan konuların başında gelmektedir. Anne adayının fizyolojisine ve bebeğin gelişimine göre boy ve kilo artışı değişebilmektedir. Bebeğiniz bu aylarda normal kilonun altında veya üstünde olabilir.Yine de konuyla ilgili en doğru bilgiyi almak için doktorunuza danışmanızda fayda vardır.
35 haftalık gebelikte bebek hareketleri yavaşladı!
35.haftasında olan bir anne, bebeğinin hareketlerinin yavaşladığına dair şikayetlerde bulunabilir. Bebeğinizin hareketlerinin yavaşlamasının başlıca sebeplerinden biri de, bebeğinizin artık bir hindistancevizi boyutunda olduğu için anne karnındaki hareket alanının kısıtlanmasından kaynaklanır. 35 haftalık gebelik gelişimi yağ dokusunun oluşması, el ve ayakların daha belirgin hale gelmesi açısından son derece önemlidir.
35 haftalık gebelik kaç aylık olur?
35 haftalık bir anne adayı, hamileliğinin 8. ayına girmiş demektir. Hamileliğin 35. haftasında bebeğiniz amniyotk sıvıdan daha fazla yer kaplamaya başlar. Rahminiz son aylarda iyice şişmeye birlikte iç organlarınız da sıkıçmaya başlar. Bu dönemde anne adayları normalden daha sık idrara çıkma ihtiyacı hisseder. 35 haftalık gebelik görüntüsü ile birlikte anne adaylarının karnı iyice şişmeye başlar ve bu durum doğumun yaklaştığının habercisidir.
Bu dönemde anne adaylarının son derece dikkatli olması gereklidir. Bebek artık yavaş yavaş rahime doğru inmeye başlar ve kendini doğum sürecine hazırlar. Anne adayları çoğunlukla sırt ağrıları, kabızlık, sık idrara çıkma, mide yanması ve hazımsızlık gibi durumlardan şikayetçi olurlar. Bu gibi durumları sıkça yaşıyorsanız eğer gün içerisinde kendinizi çok yormamaya ve bol bol dinlemeye özen gösterin. Ayrıca anne adaylarının bu son dönemlerde sıvı alımını artırması gereklidir. Gün içerisinde yeteri kadar su içtiğinizden emin olun. Susuzluk hem anne hem de bebek için tehlikeli olabilir.
35. hafta ile birlikte anne adayının bazı rahatsızlıkları yavaş yavaş geçmeye başlar. Genelde anne adaylarını, hamileliklerinin en başında oldukça rahatsız eden mide bulantısı olur. 35 haftalık gebelikte mide bulantısı gibi sorunlar artık yavaş yavaş geride kalmaya başlar ve anne adayı son ayını mide bulantısından uzak bir şekilde geçirir.
35 haftalık gebelik sancıları normal doğumunda habercisi olabileceği gibi aynı zaman “Braxton Hicks” sancılarına yani yalancı sancılardan da kaynaklanıyor olabilir. Gerçek doğum sancılarıyla, yalancı doğum sancılarını ayırmanın bazı yöntemleri vardır. Bunlar;
- Doğum sancıları düzenli bir şekilde ve sürekli olarak devam ederken, yalancı sancılar ise düzensiz şekilde olur.
- Doğum sancıları zamanla hızlanarak şiddet kazanırken, yalancı sancılar aynı seyirde devam eder.
- Doğum sancıları sürekli olarak devam ederken, yalancı sancılar anne adayının yapacağı uzanma veya bazı egzersiz hareketleriyle hafifleyerek biter.
- Doğum sancıları düzenli olarak 30 ila 60 saniye arasında devam ederken, yalancı doğum sancıları ise bir süre devam eder ve belirli bir süre aralığı içinde hareket etmez.
- Doğum sancısı anne adayına şiddetli ağrı ve acı verirken, yalancı sancı ise sadece rahatsızlık hissi verir.
Hamile kadınların yalancı sancı yaşamasının sebebi ise, rahmin kendini doğuma hazırlıyor olmasıdır. Yalancı kasılmaların önüne geçmek için kegel egzersizi gibi egzersizlerden faydalanabilirsiniz.
35. hafta ile birlikte anne adayının akıntıları daha da yoğunlaşmaya başlayabilir. Rahim boynu mukusu da bu lekelenmelere birlikte görülebilir. Eğer anne adayı rahim boynuna darbe almışsa ya da parlak ve kırmızı renkte kanamaları varsa mutlaka en kısa süre içerisinde doktoruna başvurmalıdır.
Anne adayının vücudu artık kendini yavaş yavaş doğuma hazırlamaya başlamıştır. Vücut kendini doğuma hazırlarken, bebeğiniz de artık doğum yatağına yavaşça inmeye başlar. Bu dönemde bebeğinizin karaciğerleri, aldığınız öğünleri işlemden geçirecek kadar gelişmiştir. Ayrıca böbrekleri doğumdan sonraki görevlerini tamamlayacak şekilde gelişimini tamamlamıştır.
Bebeğinizin bağırsakları doğumdan sonra dışkısında atabilmek için mekonyum üretimine başlamıştır. Bebeğiniz yağ gelişimi dışında, gelişimine devam eder. Fakat geçtiğimiz aylara göre bu gelişim daha ağır olacaktır. Bundan sonra haftalarda ise bebek kilo alımına devam edecektir.
Anne adayı bu haftalarla birlikte gülerken, hapşırırken veya öksürürken idrarını kaçırabilir. Bu gibi durumlarda paniğe kapılmayın veya kendinizi kötü hissetmeyin. Hamileliğin son aylarında bebek artık iyice rahime doğru indiği için rahmi sıkıştırır ve bu durum da anne adayının sürekli olarak tuvaleti varmış gibi hissetmesine veya idrarını tutamamasına neden olur.
Genelde hamileliğin son ayları yani 3.tremester denilen dönemi hem çok rahat hem de sıkıntılı geçmektedir. Anne adayı, hamileliğin ilk aylarında yaşadığı mide bulantısı, baş dönmesi veya bayılma gibi durumlardan kurtulurken yerine kabızlık, hemoroid veya yalancı sancı gibi durumlarla karşı karşıya kalabilir.
Hamilelik dönemi her kadın için aynı gelişmez. Bir kadında yaşanan semptomların, bir başka kadında yaşanması gibi bir durum söz konusu değildir. Kadınların yaşına ve durumuna göre oldukça farklılık gösterebilir. Bazı kadınlar hamileliğin ilk aylarında şiddetli mide bulantısı, baş dönmesi ve aşırı halsizlik gibi durumlar yaşarken, bazı kadınlarda bu semptomlar hiç görülmeyebilir.
Her kadının hamilelik dönemi farklılık gösterebilir. Hatta bir annenin birinci ve ikinci çocuğu arasındaki hamilelik dönemleri bile, son derece birbirinden farklı gelişebilir. Örneğin bir anne ilk çocuğundan herhangi bir mide bulantısı veya baş dönmesi yaşamazken, ikinci çocuğunda tüm bu semptomları yaşayabilir.
Hamileliğin 35. Haftası ve sonrasında kendinizi daha ağır, daha dalgın hatta unutkan veya halsiz hissedebilirsiniz. Bu semptomlar son derece normaldir. Ayrıca son haftalarla birlikte anne adayı sıklıkla uykusuzluk gibi sorunlarla da karşı karşıyakabilir. Eğer kendinizi daha dalgın ve endişeli bir şekilde hissediyorsanız, bunların son aylara özgü bir durum olduğunu unutmayın…
Dikkatinizi Çekebilir: