Apandisit nedir? Vücudun neresinde olur ve ne işe yarar? Apandisit patlaması neden olur? Apandisit ile ilgili merak ettiğini her şey burada…
Apandisit nedir?
Apandisittin vücuttaki görevi henüz olarak belirlenememiştir. Fakat yeni yapılan araştırmalar sonucunda apandistin, sindirime yardımcı olan lenf bezlerinin gelişimini sağladığı belirtilmiştir.
Apandisit görevi nedir?
Apandisit ne işe yarar diye sorulduğundan eskiden yapılan araştırmalar sonucu, apandisitin vücut üzerinde herhangi bir faydası olmadığı ve ne işe yaradığı bilinmemektedir şeklindeydi. Fakat hayvanlar üzerinde yapılan son araştırmalar sonucunda apandisit görevi olarak lenf bezlerindeki yararlı bakterileri geliştirdiği ve sağlık için önemli bir rol oynadığı iddia edilmektedir.
Apandist ne demek; apandisit bugüne kadar bilindiği üzere vücutta herhangi bir işlevi olmayan bir organ olarak görülmüştür. Apandisit vücut için herhangi bir işlev yapmasa da apandisit patlaması ölümcül durumlara kadar varabilir.
En çok merak edilenler ve karıştırılanlar arasında apandist nerde olur sorusu gelir. Birçok insan apandisit ile karın ağrısını, kadın hastalıklarını, safra kesesini, gaz sancısını ve bağırsak iltihaplarını birbirine karıştırmaktadır. Bu karışıklığın önüne geçmek için öncelikle apandisit yeri neresidir onu bilmek gerekir.
Peki apandisit nerede? Apandisit, karnın sağ alt tarafında (kasığa yakın) ve kör bağırsağın hemen üzerinde yer alır. 9 ila 12 cm lik uzunluğa sahip olan bu organ insandan insana değişiklik gösterebilir. Apandisit iltihaplanmasının sıkça görüldüğü yaş aralığı ise 10 ila 30 olarak belirtilmiştir.
Apandisit belirtileri nedir?
Apandisit belirtileri arasında sıkça duyduğumuz ve diğer hastalıklarla karıştırılmasına sebebiyet veren karın ağrısı yer almaktadır. Özellikle göbek ve sağ kasık tarafında şiddetli bir ağrı oluşur ve bu kadınlarda regli ağrısı ile karıştırılır. Apandisitin belirtileri arasında; hastada kusma, iştahsızlık ve baygınlık varsa en kısa sürede mutlaka doktora görünmelidir. Başlıca apandisit belirtileri ise aşağıdaki gibidir;
- İştah kaybı
- Kusma
- Hafif ateş veya sonrasında yüksek ateş
- Gaz
- İshal
- Ağrılı idrar
- Rektumda ağrı
- Karnın şişmesi
Peki, apandisit nasıl anlaşılır? Apandisit ağrısı göbek deliği hizasında ve bel bölgesinde şiddetli sancılara sebep olabilir. Ağrı, sağ kasığınıza doğru ilerledikçe şiddeti de artmaktadır. Eğer karnınızın sağ alt tarafına dokunduğunuzda ağrınız artıyorsa apandisit iltihaplanması ile karşı karşıya olabilirsiniz, bu yüzden vakit kaybetmeden mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Apandisit evde nasıl anlaşılır sorusuna cevap olarak aşağıdaki uygulamaları deneyebilirsiniz.
- Öncelikle yukarıda da belirttiğimiz üzere karnın sağ alt kısmı yani kasıklarınıza dokunduğunuzda şiddetli bir ağrı hissediyorsanız,
- Karın bölgesi normale göre daha şiş veya sert görünüyorsa,
- Apandisit iltihabı yürümenize izin vermeyecek kadar şiddetli bir ağrıya sebep olur. Eğer yürümek istediğiniz yürüyemediğinizi fark ediyorsanız,
- Ve son olarak kıvrılıp bebek pozisyonunda yatmak ağrınıza iyi geliyorsa muhtemelen apandisit iltihabıyla karşı karşıya olabilirsiniz.
Apandisit ağrısı son derece şiddetli ve bıçak kesmesi olarak tabir edilmektedir. Genellikle belli bir çizgide ve sürekli olarak devam eder…
Apandisit neden olur?
Apandisit iltihaplanması, genellikle bağırsaklarda yer alan mikropların çoğalması ile meynada gelir. Peki apandisit nasıl olur? apandisit içinin boşluk kısmı çok dardır ve bağırsak florasında yer alan tüm mikroorganizmalar bu boşlukta yaşar. Apandisitin içerideki boşluğu tıkanarak, körbağırsak ile gerekli aktarımı yapamazsa tüm mikroplar içerde kalır. Bu durumda apandisit iltihaplanması ve apandisit şişmesi gibi durumlara yol açar.
Apandisit tedavisi nasıl yapılır?
Apandisit tedavisi için ameliyatın olumsuz olduğu durumlarda; yatak istirahatıyla birlikte ilaç tedavisi veya sıvı gıda diyeti yapılabilir. Yine de apandisitin tek ve kesin tedavisi apandisit ameliyatı olarak bilinmektedir.
Apandisit ameliyatı zor bir yöntem midir?
Son yıllarda gelişen cerrahi yöntemler ve ileri teknoloji ile birlikte apandisit ameliyatı artık eskisi kadar zor bir yöntem değildir. Apandisit ameliyatında da diğer birçok ameliyatta kullanılan ve son derece yaygın olan laparoskopik cerrahi işlemi uygulanır. Laparoskopik cerrahi küçük bir kamera ve enstrümantel kollarla yapılan bir cerrahi işlemdir. Küçük bir kesi ile yapılan bu ameliyat sonrasında hasta, diğer açık ameliyatlara göre daha hızlı iyileşme gösterir.
İnsanların en merak ettiği şeylerden biri de “apandisit ameliyatı ne kadar sürer” sorusudur. Genellikle 30 dakika ile 60 dakike içinde hastanın operasyonu tamamlanmış olur. Hasta 48 saat boyunca hastanede kalır ve sağlığına yeniden kavuştuğuna emin olunduğu zaman doktor izni ile taburcu edilir.
Apandisit ameliyatı sonrası hastanın dikkat etmesi gereken şeyler arasında;
- Öncelikle hekimin önerdiği ağrı kesici ilaçları ve antibiyotikleri düzenli kullanması gerekir.
- 24 saat içinde ufak ufak yürüyüşler yapmaya özen göstermelidir.
- Ağır kaldırmamalı
- Ani hareketlerden uzak durmalı
- Eğer ameliyatlı bölgede enfeksiyon gibi durumlar oluştuysa mutlaka bir hekime ihmal edilmeden gösterilmelidir.
Apandisit ameliyatı sonrasında hasta bir hafta içerisinde eski sağlıklı haline kavuşabilir.
Apandisit iltihaplanmasında dikkat edilmesi gereken en önemli şey zamandır. Özellikle ilk 12 ila 24 saat tedavinin başarılı sonuçlanması açısından oldukça önemlidir. Eğer sürekli ve geçmeyen bir ağrı ile karşı karşıyaysanız ve bu ağrı 12 saat boyunca önce hafif hafif sonra şiddetlenmeye başladıysa mutlaka en kısa sürede doktora başvurunuz.
Özellikle çocuklar için son derece tehlikeli olan bu durum için öncelikle belirtileri gözden geçirmeli ve ağrının tam olarak neresi olduğunu belirlemelisiniz. Eğer ağrıya eşlik eden kusma, halsizlik, ateş ve ishal gibi durumlar var ise mutlaka bir doktora görünmelisiniz.
Apandisit patlaması vücutta birçok hasara sebep olabilir. Bunlardan en önemlisi apandisitin patlamasıyla iç karın bölgesinde enfeksiyon oluşabilir. Karın iç bölgesine yayılan apseler ve iltihaplanmalar gözlemlenebilir. Ayrıca geç kalınması durumunda kişi yoğun bakımda gözlem altında tutulabilir ve en önemlisi erken müdahale edilmeyen apandisit patlamasında kişi hayatını kaybedebilir.
Gelişen teknoloji ile birlikte apandisit iltihaplanmaları ve şişerek patlaması her ne kadar kolay olsa da önemli olan apandisitin erken teşhis edilmesidir. Apandisit patlamasında ilk 24 saati geçiren hastaların ameliyatları da zorlaşır. Bu tarz hastaların ameliyat sonrası dren kullanmaları ve ek serum tedavileri almaları gerekmektedir.
Apandisit patlamasında en yanıltıcı olay ise uzun süre ağrı çeken hastanın, apandisitin patlamasıyla birlikte ağrısının azalması ve rahatlamasıdır. Uzun süreleri ve şiddetli yaşanan ağrıların arkasından 4 ila 6 saatlik bir süreçte ağrı kesilebilir veya rahatsız etmeyecek duruma gelebilir. Bu gibi durumlar yanıltıcı olduğu gibi hastanın iyileşme sürecini de büyük ölçüde etkilemektedir. 4 ila6 saatlik bir yalancı rahatlamanın ardından, ağrılar bu kez daha şiddetli ve daha keskin olarak hissedilir.
Özellikle çocukluk döneminde sıkça görülen apandisit iltihaplanması ihmal edilmeyecek kadar önemlidir. Yukarıdaki sıraladığımız belirtileri çocuğunuzda da görüyorsanız hiç zaman kaybetmeden gerekli testlerin yapılması için en yakın hastaneye götürünüz.
Büyüklerin biraz daha kolay atlattığı apandisit iltihaplanması çocukların bünyesi için biraz daha zorlayıcı olabiliyor. Apandisit iltihaplanmasında bilinmesi gereken en önemli şey erken tanı ve erken müdahaledir. Unutmayın! ilk 12 ila 24 saat son derece önemli ve tedavi açısından kritik süreçlerdir.
Dikkatinizi Çekebilir