Genellikle üst solunum yollarında oluşan enfeksiyonlara bağlı ortaya çıkan mukus kıvamında bulunan balgam, kişileri oldukça rahatsız edici etkiler oluşturur. Ciddi bir rahatsızlık oluşturmadığı bilinen balgam burun akıntısı, ateş, halsizlik, sürekli öksürme gibi durumlarla beraber ortaya çıkar ve bazen balgamda kan pıhtısı da bulunabilir. Bronşları tıkama veya bazı akciğer hastalıklarıyla da bağlantılı olduğu saptanan balgam neden oluşur, ne gibi yöntemlerle vücuttan atılabilir konularını derlemenin ilerleyen bölümlerinden detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Balgam neden oluşur?
Kişileri oldukça rahatsız eden balgam neden olur ve bu balgam nasıl sökülür konuları özellikle kış aylarında fazlasıyla baş ağrıtan sorunlar arasında bulunur. Tek bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmayan balgam neden oluşur listelemek gerekirse;
- Gribal enfeksiyonlara bağlı,
- Aşırı sigara içme ve sigarayı bırakanların akciğer temizleme döngüsünde sürekli oluşması,
- Hava kirliliği ve rutubetli ortam,
- Bazı ilaçların yan etki oluşturması,
- Yiyecek veya farklı maddelerden dolayı oluşan alerjik reaksiyonlara karşı tepki oluşması,
- Akciğer rahatsızlıkları balgam neden olur yanıtı arayanlara sunulabilecek en belli başlı sebepler.
Balgam nasıl geçer?
Balgam nasıl atılır endişesi, sık sigara içenlerin oldukça dert yandığı konulardan biri sayılabilir. Oldukça rahatsız edici bir durum olan balgam çıkarmak iyi midir kötü müdür gibi kafa karıştıran sorularda çabası. Öncelikle hemen şunu belirtelim ki illa balgam çıkarma yöntemleri kullanılmak zorunda değil ancak boğazı rahatsız eden ve sürekli öksürmeye sebep olan balgamı ne söker veya balgam söktürücü kür uygulamaları ile kendinizi rahatlatabilirsiniz. Bu konuda ister evde balgam söktürücü bitkiler kullanın isterseniz de eczanelerden balgam söktürücü ilaç alarak bu baş belası durumdan kurtulun.
Balgam çeşitleri nelerdir?
Balgam nedir açıkladıktan sonra hangi çeşitleri bulunduğu konusunda değinmek gerekir. Bebeklerde dahil yetişkinlere kadar her yaş grubunda oluşabilen balgam oluşumuna göre birden fazla türe ayrılır. Oluşumuna göre de farklı hastalıkların belirtileri olarak görülebilir. Sümüksü ve yapışkan yapıda tükürüğe benzeyen ilk çeşidinden sonra irinli ve köpüksüz şekli gelir. Bu balgam türü solunum yollarındaki rahatsızlıklarında görülür ve balgam söktürücü sprey veya balgam sökücü şurup kullanılabilir. Balgam söktürücü ilaç genellikle sümüksü irinli yapıda olup kronik bronşit veya tüberkülozda görülebilir. Akciğer ödemine bağlı olarak sulu, köpüklü ve hafif kırmızımsı oluşan balgam genellikle balgamda kan ile ortaya çıkar. Buradaki kandan daha çok kanla beraber gelen balgam solunum yollarının aşınmasından kaynaklanır ve balgamlı öksürük şeklinde gözlenir. Balgam sökücü şurup kullanılabilir. Cam gibi saydam ve aşırı yapışkan olan balgam, balgam söktürücü çay veya balgam söktürücü bitkiler kullanılarak vücuttan kolayca atılabilir.
Doğal yöntemlerle balgam nasıl atılır?
Balgam söktürücü ilaçlara yönelmek istemeyenler genellikle doğal yöntemleri seçiyor. Bu bağlamda doğal yollardan balgama ne iyi gelir diye merak ediyorsanız, basitçe evinizde kendinize karışımlar hazırlayabilirsiniz. Özellikle de doktor tavsiyeli balgam söktürücü kür yaparak balgam nasıl çıkartılır ve kolayca vücuttan atılabilir öğrenmiş olabilirsiniz.
- Kür yardımıyla balgam atmak
Tere kürü: Kaynayan yarım litrelik su içerisine 15-16 adet tere atıp hafif ateşte kaynatın. Soğuduktan sonra aç karnına veya yemeklerden 2 saat sonra bu suyun tamamını içerseniz 5 gün içerisinde düzenli kullanımla bronşlarınız açılır ve balgam çıkarma yöntemleri içerisinde en beğenileni yapabilirsiniz.
Bal kürü: 1 tatlı kaşığı bal ve 1 tatlı kaşığı tereyağını karıştırıp her gece uyumadan önce bunu yemelisiniz. 7 gün boyunca bu kürü uygulamanız halinde balgam atmak çok daha kolay olacak.
- Buhar soluma yöntemi
Katılaşmış balgam için kullanılması gereken buhar soluma, kuruyan balgam nasıl çıkarılır, nasıl sıvılaştırılır sorununa yardımcı olur. Özellikle balgamlı öksürük sorununuz var ve balgamı ne söker, boğazımı ne yumuşatır diyorsanız buharı teneffüs etmek işinize yarayacak.
- Tuzlu su ve limonlu su
Balgam atmak için oldukça sık kullanılan yöntemlerden biri olan tuzlu su ile gargara yapmak hem balgam nasıl atılır sorununa yardımcı olur hem de ağız içi ve boğazda meydana gelen tahrişin iyileşmesine yardımcı olur. Limon suyu asidik yapısıyla koyu balgam nasıl sökülür derdine çare bulunabiliyor. Eğer daha hızlı bir şekilde balgama ne iyi gelir diyorsanız da limonu 4’e bölüp tek parçanın üzerine tuz ve acı pul biber ekleyerek ağrınızda emerek yiyin. İşte bu çözüm balgam nasıl geçer sorununa en iyi çözümü bulun.
- Zerdeçal çayı
Balgam söktürücü çay, balgam nedir ve bu kötü balgam nasıl geçer dertlerine birebir çözüm sunabilen etkili bir çay. Kişinin boğazını rahatsız eden bu çayla balgam çıkarmak iyi midir derseniz de kullananların pek çoğunun memnun kalarak kullandığını belirtelim. 1 bardak su içerisine 1 çay kaşığı zerdeçal ekleyerek gün içinde 3 veya 4 bardak içmelisiniz.
Balgam için ilaç kullanmak gerekir mi?
Balgam yutmak bazen kişinin elinde olmadan yaptığı bir gereksinim olabilir. Yanında peçete bulunmadığı için balgamı yutmak zorunda kalabilen kişi bunun sorunlara sebep olup olmayacağını merak eder. Hemen belirtmekte fayda var ki balgam yutmak aslında yapılmaması gereken bir durum çünkü yutulan balgam, akciğere inerek yerleşir. Tekrar bir rahatsızlık oluştuğunda da geri boğaza gelir. Bu tarz durumlardan kurtulmak için balgam önleyici veya balgam sökücü ilaçlar kullanabilirsiniz. Kullanılmaya başlandığı andan itibaren birkaç gün içerisinde etkisini gösterebilen bu tarz şurup, sprey veya haplar balgamın öksürükle beraber kolayca atılmasını sağlar. Çok uygun fiyata eczanelerden alınabilecek bu tarz ilaçların ortalama fiyatı 4-17 TL arasında değişir.
Balgam oluşumunu önceden engellemek için neler yapılabilir?
Rahatsız eden balgamı daha hiç meydana gelmeden oluşumunu engellemek için bazı tedbirler alabilirsiniz. Elbette ki birebir çözüm oluşturmaz ancak bir nebzede olsa oluşumu azaltıcı etkisi bulunan maddelere uymaya özen gösteriniz.
- Karahindiba ve ısırgan oto çaylarını evinizden eksik etmeyin. Mümkün olduğunca kullanmaya çalışın. Bu tarz çaylar, balgam söktürücü etkisiyle sizi oldukça rahatlatacak.
- Hangi ortamda bulunduğunuzun bir önemi yok. İster ev ister iş yeri isterseniz de okulunuz olsun mutlaka sık sık camları açarak hava sirkülasyonuna izin verin. Kirli hava balgam oluşmasında oldukça etkili olduğu için sürekli temiz havayı teneffüs etmeniz işinize yarayacak.
- Kestane balının da balgam söktürücü özelliği bulunduğu için, ılık su içerisine çeyrek kaşık atarak içebilirsiniz. Bu şekilde özellikle sigarayı çok tüketen kişiler büyük fayda görebilirler.
- Su tüketimi insan sağlığı açısından oldukça önemli. Ancak günlük su tüketiminize dikkat etmenin yanında, bu suya birkaç damla limon sıkmanız hem balgam oluşunu engeller hem oluşan balgamı söker hem de boğaz tahrişini ortadan kaldırır.
- Koyu yeşil renge sahip bitkilerin tüketimine özen gösterin. Bu tarz sebzeler sağlığınız açısından oldukça önemli iken balgam oluşunda da önleyici etkisi bulunur.
- Balgam fazla ciddiye alınan bir belirti sayılmaz. Ancak bazı durumlarda hemen bir doktorla görüşmek erken teşhis için önemli olabilir. Eğer ki sarı-yeşil veyahut kanlı balgam çıkartıyorsanız, idrar yolları enfeksiyonu geçiriyor ve yine balgam görüyorsanız veyahut da 2 haftayı aşan bir süre de balgam devam ediyorsa enfeksiyon uzmanına veya dahiliyeye muayeneye gitmeniz gerektiğini unutmayın.