Yıllar öncesine dayanan tarihi ile kefir çok eski zamanlardan beri sağlıklı bir yaşam için sıkça tüketiliyor. Kökeni Kafkasya’ya dayanan kefirin faydaları saymakla bitmiyor. Eski zamanlara oranlar son yıllarda daha çok tüketilmeye başlayan bu mucizevi içeceğin sağladığı probiyotik özellik bağışıklık sistemi ile sindirim sistemi üzerinde oldukça etkili. Hafif ekşi ve yoğun bir kıvamı bulunan kefir en çok da bağırsakları üzerinde sahip olduğu etkili ile tanınıyor. Sindirim problemi çekenleri bu sorundan kurtaran ve düzenli bağırsak hareketlerine kavuşmalarını sağlayan kefirin bilinmeyen daha sayısız faydası var. Yüzyılların içeceği olarak adlandırılabilecek olan bu içecek kefir mayası ile mayalanıp elde ediliyor.
Kefir Nedir?
Artık hemen hemen her sağlık yazısında, her sağlıklı yaşam şartlarında gözümüze çarpmaya başlayan kefir aslında bir probiyotik olarak karşımıza çıkıyor. Kefir nedir sorusuna verilebilecek an güzel cevap ise kefirin Kuzey Kafkasya kökenli bir çeşit süt ürünü olduğu. Üretilirken keçi veya inek sütünün kullanıldığı ve özel bir maya mantarı sayesinde mayalanmanın gerçekleştiği bu içecek de ayranın ekşimiş hali gibi bir tat bulunuyor. Herkes tarafından sevilmeyen bu tat birçok kişinin ise vazgeçilmezi. Geçmişinde Kafkas Türklerinin ve Rusların sofrasından eksik olmayan ve şifa dağıttığına inanılan kefir yıllardır tüketiliyor. Hastalıkların tedavisinde destek etki sağlayan bu içecek aynı zamanda düzenli olarak tüketildiğinde oluşabilecek hastalıklardan da korkuyor. İçerisinde bulunan B12, K2 vitamini, kalsiyum, magnezyum, enzimler, folik asit, biotin gibi maddeler hastalığın en önemli düşmanları olarak karşımıza çıkıyor. Düzenli kullanıldığı takdirde kişinin daha canlı görülmesini sağlıyor.
Kefirin Faydaları
- Bağışıklık sisteminin eskisinden daha güçlü olmasını sağlayarak hastalıklardan korunmanıza yardımcı oluyor.
- Sindirim sisteminde yaşanan sorunların çözülmesinde önemli bir rol oynuyor. İçerdiği probiyotik özelliği sayesinde özellikle kabızlık sorunu çekenlerin bu soru atlatmasına yardımcı oluyor. Kefir faydaları başında bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi ve sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışması yer alıyor.
- Böbrekte bulunan taşların düşmesine yardımcı oluyor ve böbrek taşı probleminde oluşan rahatsızlıkları gideriyor.
- Özellikle ilerleyen yaşlarda kendini göstermeye başlayan ve ciddi sorunlara yol açan kolesterolü önlüyor. Yüksek kolesterol hastalığında bunun düşmesine yardımcı oluyor.
- Vücutta bulunan ve uzun süre vücutta kaldığında organlara zarar veren metal, tuz ve alkol içeriklerinin vücuttan daha hızlı bir şekilde atılmasını sağlıyor.
- Kanser hücrelerinin her geçen gün büyümesi tedavinin zorlaşmasına neden oluyor. Kefir bu kanser hücrelerinin büyümesini engelliyor.
- Midede oluşan ve bir hayli rahatsızlık veren hastalıkların başında gelen ülser sorununda kefir faydaları sayesinde rahatlatıcı bir özellik gösteriyor.
- Sıkıntı, stres ve diğer faktörler sonucunda meydana gelen egzama ve sedef hastalığında ortaya çıkan etkileri kaldırmaya yardımcı oluyor.
- Midede yaşanan gastrit sorununda tedaviye destek amaçlı kullanılıyor.
- Vücudun düzenli çalışmasını sağlıyor.
- Patojen mikro organizma olarak isimlendirilen zararlı mikroplara karşı savaş açıyor ve onların vücutta yayılmasını önlüyor.
- Sigara ve diğer faktörlerin kirlettiği kan damarlarını açılmasını ve temizlenmesini sağlıyor.
- Ciddi bir rahatsızlık olan kolon kanserinde önleyici bir etkisi bulunuyor.
- Kalp rahatsızlıklarının tedavisinde destek bir etkisi bulunuyor ve olası bir kalp krizi riskinin önüne geçiyor. Kalbin daha sağlıklı olmasını sağlıyor.
- Pankreasta meydana gelebilecek sorunların önlenmesine yardımcı oluyor.
- Vücudun direncini en üst seviyelere taşıyor ve günlük aktivitelerin daha enerjik bir şekilde yapılmasını sağlıyor.
- Karaciğer yağlanmalarına ve bunun beraberinde getirdiği hastalıkların oluşmasında önleyici bir etki sağlıyor.
- Metabolizmanın çalışmasını ve hız kazanmasını sağlıyor. Bu nedenle diyet dönemlerinde ara öğünlere eklenecek olan bir bardak kefir zayıflamaya yardımcı oluyor hem de içerdiği protein sayesinde tok tutuyor.
- Saçların güçlü ve canlı olmasını sağlıyor.
- Sıkça yaşanan akne ve sivilce olaylarının başka bir ciddi nedeni yoksa hafifleyip azalmasını sağlıyor.
- Diş çürükleri kadar sık rastlanan ve bir hayli rahatsızlık veren diş eti hastalıklarının tedavisinde onarıcı etkisi ile destek oluyor. Ağızda bakteri oluşumunu önlüyor.
- Vücutta bulunan ve artmaya başladığında farklı etkilerle kendini göstermeye başlayan yağ asitlerinin düşmesini ve dengelenmesini sağlıyor. Eğer bu yağ asitleri belli bir süreden sonra kontrol altına alınmazsa ciddi sorunlara yol açabiliyor.
- Bağırsak hareketlerini düzenlemesi nedeniyle ishale de iyi geliyor. Yoğun ishal problemlerinde günde bir bardak kefir ve bolca su tüketmek gerekiyor.
- Midede oluşan şişkinliklerin inmesine yardımcı oluyor.
- Özellikle sabah aç karnına içilen kefir bağırsakların temizlenmesine yardımcı oluyor.
- Sindirim sisteminin düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlaması için ürettiği mikroflora seviyesini dengeliyor.
- Migren ile gelen yoğun baş ağrılarının hafiflemesine ve migrenin tedavi edilmesine yardımcı oluyor.
- Özellikle bahar aylarında yaşanan alerjik reaksiyonlara karşı yatıştırıcı bir etkisi bulunuyor. Kronik alerjilerde de yatıştırıcı bir etkisi var ancak asla tedavi edici gözüyle bakılmaması gerekiyor.
- Geceleri sık sık uyanma ve uykuya dalma güçlerine iyi geliyor. Düzenli tüketilen kefir bir süre sonra uykuya daha kolay dalmanızı ve deliksiz uyumanızı sağlıyor.
Kefirin Zararları
Sayısız fayda sağlayan kefir aşırı miktarda tüketildiğinde ya da bazı özel durumlarda beklenmeyen etkiler gösterebiliyor. Kefirin zararlarından etkilenmemek için kullanmadan önce vücudunuzda kefir içeriğine karşı alerji yapacak ya da tepki verecek durumların olmadığından emin olmanızda fayda var. Özellikle bağışıklık sisteminde rahatsızlığı olan kişilerin kefir tüketmeden önce dikkat etmesi gerekiyor.
- Kefir sindirim sistemini düzenlediği gibi bazı kişilerde bağırsaklarda krampa ve kabızlığı yol açabiliyor. Kefirin her zaman dillere destan olan sindirim sistemi faydaları özel durumları olanlarda ve bazı kişilerde farklı tepkilerle ortaya çıkıyor.
- Çocuklarda kefir tüketimine oldukça dikkat etmek gerekiyor. Çocuk sağlığına olumlu etkileri bulunan kefirin 1 – 5 yaş arasında bulunan çocuklara 10 günü aşkı süre boyunca verilmesi istenmeyen durumlara yol açabilir. Bu nedenle çocuğunuza kefir verirken periyotalara dikkat etmenizde fayda var.
- Hamile olanların ve emziren annelerin kefir tüketmesi konusunda henüz bir kesinlik bulunmuyor. Faydası ve zararı konusunda bir kesinliği bulunmayan kefirin bu dönemlerde her ihtimale karşı tüketilmemesi gerekiyor.
- Kefirin zararlarından etkilenen en önemli kişiler ise bağışıklık sistemi bir hayli zayıf olanlar. Kefir içerisinde bulunan bakteri ve mayası yüzünden bağışıklık sistemi savunmasız olan kişilerin daha kolay hasta olmasına neden olabilir. Bağışıklık sistemi vücudu mikroplardan ve bakterilerden korur. Ancak kefirde bulunan hatırı sayılır seviyede ki bakteriler kişinin direkt hasta olmasını sağlayabilir.
- Birçok kişi kefirin antibiyotik kullanımı sırasında meydana gelen yan etkileri giderici bir özellik sağladığını düşünüyor ancak durum sanıldığı gibi değil. Yapılan araştırmalar sonucunda kefirin antibiyotik kullanımı sonucu ortaya çıkan ishal ile mücadelesinin başarısızlıkla sonuçlandığı biliniyor.
- Kefir sahip olduğu faydalı bakteriler sayesinde vücutta onarım ve yenilenme süreçlerini başlatıyor. Bu nedenle kefir tüketen kişilerde geçici yan etkiler görmek mümkün. Bu yan etkiler baş ağrısı, bulantı, ishal, gaz, ciltte akne veya çıban, gribe benzeyen belirtiler, bulantı ve şişkinlik. Ancak bu geçici yan etkiler herkeste meydana gelmiyor ve kefir tüketen kişinin bünyesine göre değişiklik gösterebiliyor.
Kefir Nasıl Mayalanır?
Son zamanların popüler içecekleri arasında yer alan ve sağlıklı yaşamın anahtarı niteliğinde olan kefiri marketlerden hazır bir şekilde alabileceğiniz gibi evde kendi imkanlarınızla da yapmanız mümkün. Kefir nasıl yapılır sorusuna cevap arıyorsanız dikkat edeceğiniz püf noktalarla katkı maddesi içermeyen kefire sahip olabilirsiniz. Kefir mayası kullanmanız gereken bu işlem biraz sabır gerektiriyor. Eğer kefir mayasının ne olduğu aklınıza takılıyorsa tarife kapsamlı bir şekilde bakmanız yeterli.
Evde Kefir Yapımı
Evde kendi ellerinizle kefir mayalamanız oldukça kolay. Kefir yapımı için mandıralardan ya da marketlerden güvendiğiniz markaların kefir tanesi içeren paketlerinden almanız gerekiyor. Kefir tanesi yanında bir de süte ihtiyacınız var.
Malzemeler:
- 1 litre süt
- 30 gr kefir tanesi (bir yemek kaşığı)
- Cam Kavanoz
- Plastik Süzgeç
Yapılışı: Evde kefir nasıl yapılır sorusunun cevabına ilk öncelikle malzemeleri temin etmekle başlayabilirsiniz. Bunun ardından elinizde olan 1 litre sütü kaynatmanız gerekiyor. Kaynama işlemi sonrasında sütte bulunan mikroplar hem ölmüş hem de kefirinizin alt yapısı hazırlanmış oluyor. Kefir yapımı aşamasında sütünüzün soğumasını beklemeniz gerekiyor. Oda sıcaklığına gelen sütünüzün içerisine kefir tanelerini ekleyebilirsiniz. Ancak bu aşamada sütünüzü metal olmayan bir kaba almanız şart. Kefir yapılışı sırasında tahta kaşık kullanmanız da ayrı bir önem taşıyor. Süte kefir tanelerini ekledikten sonra tahta kaşık yardımıyla bu tanelerin süte karışmasını sağlayın ve ardından kabın üzerini temiz bir bez ile örtün. Kefir yapılışında buraya kadar geldiyseniz geriye hazırladığınız karışımı 20-25 derecelik ve karanlık bir yerde bekletmek kalıyor.
Bu işlemleri uyguladıktan sonra 48 saat dinlenmeye alacağınız sütünüz yavaş yavaş pıhtılaşmaya başlayacaktır. Bu pıhtılaşma kefir nasıl mayalanır sorusunun cevabı. Tanelerinin yayılmasını ve mayalanmasını sağlaya kefir dış görüntüsü ile size bunun sinyallerini veriyor. Mayalanan bu sütü plastik süzgeç yardımıyla süzmeniz gerekiyor. Süzgüden çıkan sıvı kefiriniz oluyor. Süzgüde kalan kefir tanelerini bir sonraki mayalama işlemi için kullanmak üzere saklayabilirsiniz. Kefir mayalama işleminizde bu sayede tekrar kefir tanesi almanıza da gerek kalmıyor. Buzdolabından muhafaza edeceğiniz kefirinizi 2 – 3 gün içerisinde tüketmeniz gerekiyor.
Meyveli Kefir Tarifi
Kefirin içimi bazı kişiler için zor olabiliyor. Hafif ekşimsi tadı ile karşınıza çıkan bu içeceği eğer bu tatla tüketmekte zorlanıyorsanız farklı alternatifler deneyebilirsiniz. Bu kefir tarifi ile daha rahat bir içim sağlayabilirsiniz. Mevsim meyveleri ya da sevdiğiniz tatları içerisine ekleyebileceğiniz meyveli kefirleri evde kolaylıkla blenderdan geçirerek elde edebilirsiniz. Dilerseniz marketlerde satılan meyveli kefir seçeneklerini de tercih edebilirsiniz. Ancak bu kefirlerin içerisinde bulunan şeker oranına dikkat etmenizde fayda var. Eğer yapay tatlar yerine doğal şekeri tercih ediyorsanız evde kefir tarifinize birkaç ekleme yapmanız yeterli. Eğer daha yoğun bir kıvam istiyorsanız kefirli yoğurdu tercih edebilirsiniz.
Kefir Besin Değeri
Kefir kalori ve besin değeri açısından incelendiğinde özellikle kilo verme sürecin olanların yüzünü güldürüyor. 100 gramında 52 kalori taşıyan kefir kalorisi bir su bardağı büyüklüğünde düşünüldüğünde kalori miktarını iki katı olarak hesaplayabilirsiniz. Ara öğünlerde rahatlıkla tüketilebilecek olan kefir besin değeri açısından sahip olduğu yüksek oranlar sayesinde oldukça da tok tutuyor. 100 gramında 3.2 g karbonhidrat, 2.7 g protein, 3.2 g yağ, A ve C vitamini, potasyum, kalsiyum ve demir içeriyor. Eğer bir su bardağı kefir tüketirseniz bu oranları iki ile çarpmanız gerekiyor. Az miktarlarında bile oldukça besleyici bir özellik sağlayan bu içecek süt veya yoğurt yerine rahatlıkla tüketilebilir. Eğer birlikte tüketmek isterseniz kefirli yoğurt seçeneklerine göz atmanız da fayda var. Ancak kefir tüketirken günlük kalori ihtiyacınızın hesaplamasına göre miktar ayarlamanız fazla tüketim sonucunda vücudun yorulması durumlarının önüne geçiyor.
Kefir Nasıl Saklanır?
Bozulmaya oldukça müsait olan kefiri saklama ve tüketme konusunda oldukça hassas davranmanız gerekiyor. Kefir nasıl saklanır sorusunun en iyi cevabı serin yerler olabilir. Sıcak ortada içerisinde bakteri üreme ihtimalinin yüksek olduğu bu içeceği bozulmadan saklamanın yolu buzdolabından geçiyor. Eğer elinizde kefir taneleriniz varsa ve kefir mayalama işlemine henüz varsa kefir tanelerinizi dondurucu da saklayabilirsiniz. Kefir mayası nedir sorusunun temelini oluşturan bu kefir tanelerini eğer 20 derecenin üzerinde saklarsanız tanelerde bozulmalar meydana gelebilir. Bu nedenle buzdolabının dondurucu kısmını tercih etmeniz en iyisi. Kefiri ise saklarken dondurmanıza gerek yok. Buzdolabında rahatlıkla muhafaza edebileceğiniz bu içeceği 3 – 4 gün içerisinde tüketmeniz gerekiyor. Eğer markette aldıysanız paket açıldıktan sonra 3 gün içerisinde tüketmeniz, eğer evde kendi yöntemleriniz ile kefir mayaladıysanız mayalama işlemi bittikten 3 gün sonra tüketmeniz gerekiyor.
Kefir Zayıflatır Mı?
Son zamanlarda insanların sıkça tüketmeye başladığı isim kefir sağlıklı yaşam ve diyetlere eklendiğinden beri akıllarda kefir kilo verdirir mi soruları dolaşıyor. Kefir kilo verdirir mi sorusuna hem evet hem de hayır demek mümkün. Sindirim sistemini düzenlemesi ve metabolizmayı hızlandırma özelliği ile kefir eğer spor ve diyetlere eklenirse bu özelliğini tam anlamıyla gösterebilir. Ancak sağlıksız beslenme ve hareketsiz bir hayat yaşayan kimselerin kefir zayıflatır mı sorusuna evet demememiz mümkün değil. Kefir tek başına yağ yakma ya da zayıflatmak gibi özellikler göstermez. Ancak belirli bir düzende takviye besin olarak alınabilir. İçerisinde bulunan karbonhidrat ve proteinler kefir tüketen kişinin iştahını kontrol altına almasına ve açlık krizlerine girmesine engel olur. Kefirle zayıflama ancak bu şekilde mümkün olabilir.
Kefir Diyeti
Diyet uygulayan kişiler çoğu zaman kendisine çok katı davranıyor ve yemek yememek adına birçok besinden kendini mahrum bırakıyor. Durum böyle olunca vücut gereken vitamine ve minerale ulaşamıyor ve aslında zayıflama umudu ile çıkılan bu yolda sonuç hüsranla bitiyor. Bu nedenle diyet yaparken diyetlerinize besleyici takviyeler eklemeniz şart. Kefir diyeti de tam da bunu savunuyor. Kefir diyetinde amaç kefirle zayıflamaktan çok daha fazlası. Aynı zamanda detoks etkisi sağlayan bu diyette amaç vücudunuz zararlı maddelerden temizlenmesi ve arınması. Yaklaşık 7 gün süren bu diyet sonucunda vücutta oluşan şişkinliklerden ve fazla kilolardan kurtulmanız mümkün. Bir haftada 4 kilodan fazla kilo kaybı beklememeniz gerektiğini de baştan söylemekte fayda var. Eğer listenize uyar ve diyetinize yürüyüş gibi hafif egzersizleri eklerseniz alacağınız sonucun mükemmel olmaması için hiçbir neden yok. Bu diyeti uygulamadan önce doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.
Diyet boyunca her gün 10 bardak su ve 500 ml kefir içmeniz gerekiyor. Bunun yanında her gün yiyecek listeniz değişiyor. Aynı zamanda diyet boyunca asla alkol tüketmemeniz gerekiyor. Tüketim limitlerini de aşmamanız önemli.
- Gün: Muzun dışında tüm meyveleri bugün tüketebilirsiniz. Her öğüne bir meyve tüketebilirsiniz.
- Gün: Bugünde dilediğiniz kadar pişmiş ya da çiğ sebze yiyebilirsiniz.
- Gün: Meyve ve sebze tüketebilirsiniz. Tarif ve seçenekler damak zevkinize kalmış.
- Gün: İlk günlerde yasak olan muzdan bugün dilediğinizce tüketebilirsiniz. Ayrıca su ve kefir tüketiminizi bir bardak arttırmanız gerekiyor.
- Gün: Yağsız bir tavada kırmızı et pişirip tüketebilirsiniz.
- Gün: Kırmızı ve eti dilediğiniz şekilde tüketebilirsiniz. Fazla yağa ve porsiyonlara dikkat etme şartıyla.
- Gün: Pirinç pilavı, meyve suyu ve sebze yemeği tüketebilirsiniz.
Dikkatinizi Çekebilir: