Karatay Diyeti
Her kadın söz konusu kilo olduğunda daha dikkatli oluyor. Özellikle yaklaşan yaz ayları ve istenilen kıyafete girme düşünceleri kilo vermek istemenin en temek nedenleri arasında. Kadınlar kadar erkekleri de ilgilendiren kilo problemlerinin önüne sağlıklı beslenme ve spor ile geçmek mümkün. Kilo verme süreçlerinde en çok yapılan hatanın başında eksik beslenme yer alıyor. Bu nedenle besleyici olmayan diyetlerden uzak durmakta fayda var. Vücudunuzun yeterli miktarda besin almadığı bu diyetler bir süre sonra sağlık problemleri olarak size geri dönüş yapıyor çünkü. Sağlığınızdan ödün vermeden Karatay diyeti ile kilo vermeniz mümkün. Uyacağınız belli kurallar çerçevesinde Canan Karatay diyeti ince bir bedene ulaşmanıza yardımcı oluyor.
Prof. Dr. Canan Karatay’ın hazırladığı ve kendi ismini verdiği Karatay diyeti son dönemlerde oldukça popüler. Birçok kişi tarafından yapılan ve olumlu sonuçlara ulaşmanızı sağlayan Karatay diyeti püf noktaları ile size muhteşem bir rehber olabilir. Canan Karatay diyetinin en önemli ve dikkat çeken noktası ise oldukça tok tutucu olması. Ayrıca bu diyet ile verilen kiloları geri almak oldukça zor. Karatay diyeti yapanlar bazı katı kurallar nedeniyle zorlansa da sonuçlar bir hayli yüz güldürücü oluyor.
Karatay Diyeti Nedir?
Son dönemlerin popüler diyetleri arasında yer alan Karatay diyeti birçok kişi tarafından merak ediliyor. Tavsiyelerde sıkça yer alan bu diyet akıllara adından sıkça söz ettirdiği için Karatay diyeti nedir sorusunu getiriyor. Diğer diyet listelerinden farklı olan Karatay diyeti listesi gün içerisinde yaşanan açlık ve tatlı krizlerinin önüne oldukça başarı bir şekilde geçiyor. Canan Karatay’ın en zararlı besin olarak gördüğü ekmek ve şeker bu diyette kesinlikle yasak. Kahvaltınızın bir hayli önemi olduğu ve güne enerji dolu başlamanızı sağlayan Karatay diyeti yavaş ama emin adımlarla kilo vermenizi sağlıyor. Bu diyette en önemli amaç ise enerji düzeyini kontrol eden leptin hormonunu kontrol altına almak ve insülin direncini kırmak. Kilo verme sürecinde en önemli engellerin başında gelen insülin direncinizi doğru uygulamalar sonucunda Karatay diyeti ile kırabilirsiniz. Ayrıca bu diyet karaciğer yağlanmasını ve göbek bölgesinde gelen aşırı yağlanmaların giderilmesine de yardımcı oluyor. Karatay diyeti içerisinde sağlıklı yağları, karbonhidratları ve proteinleri bulunduruyor. Bu besinler sayesinde sağlığınızdan olmadan kilo vermeniz mümkün.
Karatay Diyeti Örnek Menü
Kilo vermeye karar verdikten sonra karşınıza çıkan ilk diyetlerin başında gelen Karatay diyeti için örnek menüye bakarak diyet içeriği hakkında bilgiye sahip olabilirsiniz. Karatay diyeti örnek menü içeriği sayesinde size uygun olup olmadığını da anlamanız mümkün.
Kahvaltı
- Menemen, 2 yumurtalı omlet ya da 1 adet haşlanmış yumurta. Kahvaltıda yumurtanızı zevkinize göre şekillendirebilirsiniz.
- 8 – 10 adet zeytin. Zeytinlerin üzerine zeytinyağı ve kekik ekleyerek daha lezzetli bir tada ulaşabilirsiniz.
- 1 – 2 dilim beyaz peynir
- Ceviz ya da fındık (1 fincanı ölçü olarak alabilirsiniz.)
Öğle Yemeği
- Zeytinyağlı sebze yemeği (sebze içeriğini zevkinize göre yapabilirsiniz.)
- 1 su bardağı ayran
- Zeytinyağlı salata
Eğer öğle yemeğinde fazla açlık hissetmiyorsanız öğününüzü 1 porsiyon mevsim meyvesi ve 1 avuç badem, yer fıstığı ya da ceviz ile yapabilirsiniz.
Akşam Yemeği
- Kırmızı et, ızgara tavuk ya da balık
- 1 kase yoğurt
- Zeytinyağlı salata
Ara Öğün
Ara öğünlerinizde şekersiz bitki çayı ya da sade Türk kahvesi tercih edebilirsiniz. Bitki çaylarının (özellikle yeşil çay) antioksidan etkisinden faydalanabilirsiniz.
Karatay Diyeti Listesi İle Kaç Kilo Verilir?
Diyet listeleri içerisinde bulunan besin ve kaloriler sayesinde normal bir metabolizma hızını baz alarak size bu diyet sonunda kaç kilo verebileceğinizin ipuçlarını verir. Karatay diyeti listesi ile kaç kilo verilir sorusuna net bir cevap vermek elbette zor. Çünkü her bünyenin ve metabolizmanın işleyişi ve hızı farklıdır. Karatay diyeti yorumlarına bakarak ipucu yakalayabilirsiniz ama bu size sadece fikir verir. Ancak Karatay diyeti listesi eksiksiz uygulandığında 2 haftalık bir süreçte 5 kiloya yakın bir orana ulaşmanız mümkün. Karatay diyeti yapanların çoğunun bu oranlara ulaştığı biliniyor.
Karatay Diyetinde Yasak Olan Besinler
Her diyette olduğu gibi Karatay diyetinde de yasaklı besinler bulunuyor. Prof. Dr. Canan Karatay’ın hazırlamış olduğu bu listede kurallar biraz daha katı. Karatay diyeti yasaklar konusunda hiç taviz vermiyor. Eğer başarıya ulaşmak istiyorsanız mutlaka bu besinlerden uzak durmanız şart.
- Alkollü ve asitli içecekler
- İncir
- Pirinç
- Üzüm
- Patates
- Kavrulmuş kuruyemiş
- Hazır satılan meyveli yoğurtlar
- Yapay tatlandırıcı içeren besinler
- Ayçiçek yağı
- Margarin
- Muz
- Kavun
- Karpuz
- Beyaz şeker ve şeker içeren tüm besinler
- Ekmek ve ekmek grubu ürünleri
Karatay Diyetinde Serbest Olan Besinler
Karatay diyeti ile zayıflayanlar iyi bilir ki doğal ve doyurucu besinlerin birçoğu bu diyet içerisinde serbesttir. Karatay diyeti yasaklar içeriyor ancak tüketilmesi serbest olan besinler konusunda da oldukça cesur davranıyor.
- Sebze
- Yoğurt
- Ayran
- Kuru bakliyat
- Tereyağ
- Zeytinyağ
- Ayva
- Erik
- Armut
- Şeftali
- Badem
- Fındık
- Fıstık
- Bulgur
- Maden suyu
- Ceviz
- Çilek
- Elma
Karatay Diyeti Püf Noktaları
Her diyette olduğu gibi Karatay diyetinde de önemli püf noktalar bulunuyor. Bu noktalara dikkat ettiğiniz takdirde diyetiniz hem daha rahat ilerliyor hem de aldığınız sonuçlar hayli sevindirici oluyor. Karatay diyeti ile zayıflayanlar arasına girmenin yolu bu püf noktaları hayatınıza dahil etmekten geçiyor.
Günde 3 Öğün Yiyin
İnsülin direncinin kırmak isteyenlerin sık sık yemek yemekten kaçınması gerekiyor. Bu nedenle az ve sık yemek doğu bir hareket olmaktan çıkıyor. Karatay diyetinde 3 öğün tüketmek dengeli beslenmek için yeterli oluyor.
Kahvaltıya Dikkat
Karatay diyetinde en önemli öğünü kahvaltı oluşturuyor. Doyurucu ve dengeli bir kahvaltı ise gün içerisinde açlık krizi çekmenizin önüne geçiyor. Karatay diyeti 2 öğün için kuvvetli son öğün için hafif bir beslenme seçeneği sunuyor. Sabah yapılan kahvaltıdan sonra öğle yemeğinde de doyuma ulaşıp akşamı daha hafif atlatmanız önemli.
Ekmek Yok
Karatay diyetinin belki de en sert yasağı ekmek için. Bu diyet süresinde kesinlikle ekmek ve tahıl grubu besinlerinden uzak durmanız gerekiyor. Ekmek yemek yerine bir avuç ceviz gibi alternatifler tercih etmeniz mümkün. Ekmeğin insülin direncini arttırması yasak olmasının en önemli nedeni.
Bol Su
İçerisinde bol su olmayan hiçbir diyet başarıya ulaşmanızı kolaylaştırmıyor. Bu nedenle Karatay diyeti boyunca bol su içmeye özen göstermeniz oldukça önemli. Vücudun susuz kalmaması gerekiyor.
Öğlen Yemek Yenmeyebilir
Sabahları yaptığınız kuvvetli kahvaltı sonrasında öğlenleri açlık durumunuz değişebilir. Diğer diyetler gibi her öğünde belli bir menü yemeniz gerekmiyor. Bu durumlarda bir fincanı ölçü alarak fındık fıstık yiyebilirsiniz. Yapacağınız küçük ama sağlıklı atıştırmalık sonrasında akşama yemeğine kadar yaşanma ihtimali olan açlık krizlerinin de önüne geçebilirsiniz. Karatay diyeti 2 öğün arasında bulunan öğle yemeği için zorlayıcı bir kural içermiyor.
Köy Tavuğu Önemli
Proteinin ağırlıklı olduğu Karatay diyeti listesinde sizi bol bol ızgara tavuk bekliyor. Ancak tavuk tercihlerinin köy tavuğundan yana olması önemli. Doğal ortamda büyüyen köy tavukları için Canan Karatay özgür tavuk diyor ve mutlaka öğür tavuk tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Yürüyüş Şart
Karatay diyeti boyunca ve sonrasında hayatınızda mutlaka harekete yer vermeniz gerekiyor. Bol bol yürümeniz kilo verme sürecinizi hızlandırabilir.
Karatay Diyeti Kitabı
İnternet üzerinde dolaşan bilgiler size yeterli gelmiyorsa Canan Karatay’ın kaleminden çıkan kitapları alabilirsiniz. Bu sayede elinizin altında her an açıp okuyabileceğiniz bir kaynak bulundurmanız mümkün. Karatay diyeti kitabı ile menülerinizi oluşturabilir, içerisinde bulunan bilgilendirmeler ile kilo verme süreçlerinizi planlayabilirsiniz. Prof. Dr. Canan Karatay’ın kitaplarının listesi ise şu şekilde:
- Anne Adayları ve Hamileler İçin Karatay Diyeti
- Canan Karata ile Şifa Bulanlar
- Karatay Diyeti’yle Beslenme Tuzaklarından Kurtuluş Rehberi
- Kolesterol Gerçeği
- Obeziteye ve Diyabete Çözüm Var
- Kansere Çözüm Var
- Karatay Mutfağı
- Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu Sağlık
- Karatay Diyeti
Karatay Tarifleri
Severek tüketeceğiniz besinleri içerisinde barındıran Karatay tarifleri birbirinden lezzetli seçenekler sunuyor. Hemen hemen herkesin rahatlıkla uygulayabileceği bu tariflerin ortak sırrı ise haşlama ve ızgara ağırlıklı olması. Protein açısından zengin olan bu lezzetleri Karatay diyeti 1 aylık liste içerisinde bol bol görmeniz mümkün. Çünkü bu diyetin temelini proteinler oluşturuyor. Izgara ve buğulama seçenekleri ile kırmızı et, balık ve sakatat tüketebilirsiniz. Karatay tariflerini hazırlarken zeytinyağı ve tereyağı kullanımının dışına çıkmamak da oldukça önemli. Yoğurt ve ayran ile destekleyebileceğiniz bu tarifleri kendi damak zevkinize göre küçük dokunuşlarla renklendirmeniz mümkün. Tek dikkat etmeniz gereken yasaklı besinleri bu tariflere eklememek. Karatay diyeti 1 aylık liste boyunca sayısız güzellikte tarifle doyuma ulaşmanızı sağlıyor.
Karatay Diyeti Menü
Mükemmel sonuçlar almanızı sağlayan Karatay diyeti aç kalmanızı önlüyor. Oldukça sağlıklı besinleri içerisinde barındıran Karatay diyeti menü listesini 1 haftalık süre içerisinde deneyebilir, yaşadığınız değişimleri yavaş yavaş hissedebilirsiniz . Karatay diyeti yorumları ile de diyet hakkında fikir sahibi olmanız mümkün. Daha çok menüye ulaşmak için Karatay Diyetiyle Beslenme Tuzaklarından Kurtuluş Rehberi isimli kitaplara göz atabilirsiniz.
- Gün
Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta, beyaz peynir, domates, fındık, zeytin ve şekersiz çay
Öğle Yemeği: Haşlanmış tavuk göğsü, zeytinyağlı fasulye, yeşil salata, tuzsuz ayran
Akşam Yemeği: Balık, yeşil salata 2 çay kaşığı keten tohumu
- Gün
Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta, beyaz peynir, domates, fındık, zeytin ve şekersiz çay
Öğle Yemeği: 3 – 4 parça kırmızı et, yeşil salata, tuzsuz ayran
Akşam Yemeği: Balık, barbunya pilaki
- Gün
Kahvaltı: 2 adet haşlanmış ya da sahanda yumurta, beyaz peynir, 2 – 3 adet kırmızı biber, 10 – 15 tane Antep fıstığı ve bitki çayı
Öğle Yemeği: 3 – 4 adet ızgarada yağsız köfte, zeytinyağı fasulye, 1 kase yoğurt, yeşil salata
Akşam Yemeği: Kuzu pirzola, enginar ve yeşil salata
- Gün
Kahvaltı: Tereyağlı yumurta, 8 – 10 adet zeytin, beyaz peynir, salatalık, maydanoz ve yeşil çay
Öğle Yemeği: Sana bonfile ya da 3 – 4 parça kuzu pirzola, zeytinyağlı pırasa, domates, 1 kase yoğurt ve 1 tatlı kaşığı keten tohumu
Akşam Yemeği: 1 Porsiyon balık ızgara ve büyük 1 tabakta kırmızı soğan, roka, turp, havuç ve brüksel lahanasından oluşan salata tabağı yanına zeytinyağlı barbunya
- Gün
Kahvaltı: Tereyağlı yumurta, 8 – 10 adet zeytin, beyaz peynir, salatalık, maydanoz ve yeşil çay
Öğle Yemeği: Bir porsiyon şiş kebap ve bulgur pilavı, yeşil salata ve 1 kase yoğurt.
Akşam Yemeği: 1 porsiyon kuzu pirzola, yeşil salata ve zeytinyağlı enginar
- Gün
Kahvaltı: Pastırmalı sahanda yumurta ya da peynirli omlet, 8 – 10 adet zeytin, beyaz peynir, salatalık, maydanoz ve yeşil çay
Öğle Yemeği: Normal boy dana bonfile, yeşil salata, 1 tatlı kaşığı keten tohumu
Akşam Yemeği: 1 porsiyon balık ızgara, domates, roka ile yeşil soğanlı salata tabağı, 2 kibrit kutusu kadar sade tahin helvası
- Gün
Kahvaltı: Pastırmalı sahanda yumurta ya da peynirli omlet, 8 – 10 adet zeytin, beyaz peynir, salatalık, maydanoz ve yeşil çay
Öğle Yemeği: 1 porsiyon kuru fasulye, biftek ve yeşil salata
Akşam Yemeği: Balık, yeşil salata ve közlenmiş biber
Dikkatinizi Çekebilir: