El Titremesi Neden Olur ? El Titremesinin 10 Nedeni ve Tedavisi

el titremesi neden olur

Günlük hayatın titremesinden tutun da nörolojik bir rahatsızlığa kadar, heyecandan ciddi rahatsızlıklara kadar birçok nedenden dolayı el titremesi sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. El titremesi neden olur diye düşünüp duruyorsanız aslında bunun tek bir cevabının olmayacağını da bilmeniz gerekir. El titremesinin birden fazla sebebi ve nedeni olabilir.

El titremesi, karşıt görevli kas gruplarının ritmik ve istemsiz kasılmaları neticesinde oluşan belirtilerdir. El titremesi, nörolojik hastalıkların göstergesi olabileceği gibi herhangi bir hastalığa bağlı olmadan da ortaya çıkmış olabilir. Çevresel faktörler ve psikolojik nedenler de titreme üzerinde güçlü etkiye sahip nedenlerdir. El titremesi hastalığı birçok sebeple ortaya çıkar ancak tedavisi mümkün olan durumlar vardır.

el titremesi

El titremesinin nedenleri nelerdir?

Ellerinizin titrediğini yazı yazarken, hassasça bir şeyi tutmak zorundayken, kahve içerken ve birçok durumda anlayabilirsiniz. Özellikle elinizi titremeden kullanmanız gereken bir işiniz varsa (mesela cerrahlar) el titremesi çok daha erken dikkatinizi çekecektir. Bunun için önce el titremesi sebepleri araştırılıp bulunmalıdır. Daha sonra hemen ilgili doktora gidilmeli ve tedaviye başlanmalıdır. El titremesi sebepleri, tedavi için yol belirleyici olacaktır. Şimdi bakalım el titremesinin nedenleri nelermiş…

  • Fizyolojik el titremesi: Aslında bu tip titremelerin çoğu normal kabul edilir. bir hastalığa bağlı olarak gelişmeyen fizyolojik el titremesi sağlıklı bireylerde görülebilir. Anksiyete, stres, aşırı yorgunluk, heyecan, aşırı çay ve kahve tüketimi bu tür bir titremeyi tetikler.
  • Alkol ve madde yoksunluğuna bağlı el titremesi: Alkol ve madde bağımlığı yoksunluğu titremeyi oldukça ilerletebilir. Özellikle alkol ve madde alımı kesildikten 24 – 48 saat sonra el titremesi oldukça yoğun şekilde görülür.
  • Ağır metal zehirlenmelerine bağlı el titremesi: Civa zehirlenmesi gibi durumlar bu kategoriye girer. Bu zehirlenmeler sonucu el titremesi görülebilir.
  • İlaçların tetiklediği titreme: Alkol, kafein, lityum, kokain, metoklopramid gibi ilaçlara bağlı olarak el titremesi gelişebilir. İlaçların yan etkileri el titremesinin sebebi
  • Karaciğer veya böbrek yetmezliğine bağlı toksinlerin beyni etkilemesi sonucunda da el titremesi olayı gelişebilir.
  • Tiroid hormonlarındaki artış el titremesini tetikleyebilir. Tiroid bezinin hızlı çalışması veya çeşitli nedenlerle kanda artan tiroid hormonları bu titremelerin sebeplerinden birisi olabilir. Zehirli guatr olarak bilinen hastalık, bu titremelere neden olan hastalıklardan birisidir.
  • Hiperparatiroidi: Paratiroid bezinin hızlı çalışması sonucu kalsiyum yüksekliği ile seyreden bir hastalık olan hiperparatiroidi, el titremesi sebeplerinden birisi olabilir.
  • Kan şekeri düşüklüğü el titremesine sebep olabilir.
  • Yaşlanma ile gelişen titremeler.
  • Feokromasitoma
  • Diyabet: Şeker hastalığının uzun süreçte hem sinir hem de damar sistemine verdiği zararlar el titremesi ile sonuçlanabilir. Ayrıca kan şekeri düşüklüğü de el titremesi nedenlerinin başında sayılmaktadır. Özellikle insülin kullanan kişilerde el titremesi sorunu ile sık karşılaşılır.
  • Yorgunluk: Eğer gün içerisinde yorgunluk oluşturacak aktiviteler yaptıysanız buna bağlı olarak ellerde titreme görülebilir. Çünkü yoğun temponun ardından vücut dinlenmeye geçer ve bu dinlenme sırasında da sinirsel denetim azalır. Bu tür el titremeleri gayet doğaldır ve belirli bir süre dinlendikten sonra geçebilir.
  • Sosyal Kaygı Bozukluğu: Sosyal fobi de denilen sosyal kaygı bozukluğu da el titremesine sebep olabilir. Bu durumda kişi, bir topluluk önüne çıkarken ya da kalabalık yerlere girerken ve tanımadığı kişilerle iletişime geçerken stres ve kaygı hissettiği için el titreme sorunu yaşayabilir. Bu durum mutlaka bir psikiyatri uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

el titremesi nedenleri

El titremesi çeşitleri nelerdir?

El titremesinin birçok çeşidi vardır. Bunlardan bazılarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Esansiyel Tremor: Genellikle her iki elde başlayan esansiyel tremor, en sık rastlanan tremor türü olarak gösterilir görülme oranı 100 binde 350’dir. Bu rakam da esansiyel tremor’un ne kadar sık görüldüğünü kanıtlar. Hatta esansiyel tremor, dünyada en fazla görülen hareket hastalığı olarak nitelendirilir. Esansiyel tremor bazı durumlarda ilk önce tek elde başlar ancak öyle olsa bile yaklaşık üç yıl içinde diğer elde de titreme başlar. Gündelik yaşam içinde ince motor hareketlerini gerektiren; yazı yazmak, eşyaları tutmak gibi durumlarda titremenin ne kadar belirginleştiğini hasta gözlemler. Hatta bazı hastalarda ellerdeki titremeye ses veya dil tremorunun da eşlik ettiği görülüyor.

Parkinson Tremoru: titreme, pankinson hastalığının karakteristik belirtisidir ve bu hastalıkta titreme genellikle tek elde başlar. Parkinson tremoru, 60-65 yaşından sonra görülme riski artan bir hastalıktır. Para saymaya benzer bir özellikte olan bu titreme çoğunlukla dinlenme sırasında ortaya çıkar ve hastanın baş ve işaret parmağı birlikte titrer.

Serebellar (beyincikle ilişkili) tremor: Serebellar tremor titreme türünün yaşanmasındaki temel etken, beyinciği etkileyen damarsal, tümöral, dejeneratif ya da kalıtsal hastalıkların bulunmasıdır. Eğer serebellar tremor hastası iseniz, günlük yaşam içinde asansör ya da elektrik düğmesine basmak gibi istemli bir hareket yaptığınız anda titremenin çok daha fazla belirginleştiğini görebilirsiniz.

Pozisyonel Tremor: Pozisyonel tremor, dinlenirken ya da vücudun belli bir duruşunda, hareketle ortaya çıkabilen bir titreme türüdür. Pozisyonel tremor titremesi sadece ellerle sınırla kalmaz ve vücudun farklı yerlerinde de ortaya çıkabilir.

Fizyolojik Tremor: Fizyolojik tremor özellikle stres, korku, sıkıntı, hipoglisemi, hipertiroidi, alkolün bırakılması ve ateş gibi durumlarda gözle görülür hale gelir. Herkeste ortaya çıkabilen bu titremenin salınımı, parmağın ileri geri hareketi gibi küçük yaşanır, büyük miktarda görülmez.

el titremesi tedavisi

El titremesi tedavisi

El titremesinin birçok sebebi vardır ve tüm bu nedenlere bağlı olarak tasarlanan da el titremesi tedavisi yöntemleri vardır. El titremesi neden olur nasıl geçer soruları da sizin el titreme nedeniniz bulunduktan sonra yanıtlanabilir. Tedavi sonrasında el titremesine kesin çözüm bulunabilir ya da bazı durumlarda el titremesi sorunu giderilemez ya da sadece azaltılabilir. Eğer siz de el titremesi nasıl önlenir sorusunun cevabını arıyorsanız yazının devamını okumalısınız.

Eğer heyecan, stres gibi nedenlerden dolayı el titreme probleminiz varsa, stres ya da heyecana neden olan durumların ortadan kalkması ile birlikte el titremesi de kalkacaktır. Düzenli uyku ve çay, kahve tüketimini azaltmak da el titremenizi önleyecektir. Ayrıca el titremesi egzersizleri de oldukça işe yaramaktadır.

El titremesi için hangi doktora gidilir?

El titremesi hangi bölüm ilgi alanına giriyor diye merak ediyorsanız bu el titreme sebebine göre değişkenlik gösterecektir. Eğer nedenleriniz psikolojik ise psikiyatri bölümünden, sebepleriniz fizyolojik ise nöroloji bölümünden randevu almalısınız. Bazı el titremesi ilaç ile geçerken bazıları sadece terapi ile ortadan kalkabilir.

el titremesi sebepleri

El titremesine bitkisel çözüm

Eğer el titremesine bitkisel çözüm arıyorsanız yazımızı okumaya devam etmelisiniz.

– Bir su bardağı kaynar suyun içine 2-10 gram ada çayı koyduktan sonra 10 dakika demleyip tüketebilirsiniz. Bu tariften günde 2-3 bardak içebilirsiniz.

– Sarımsak, sedefotu ve incirle beraber yenirse el titremesine çözüm olabilir. Ancak dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, sedef otu zehirli olduğu için sedef otunu 1 gramdan fazla tüketmemeniz olacak.

– Bir su bardağı kaynar suya, küçük bir zencefil kökü koyduktan sonra 5 dakika kaynatarak güzel bir tarif elde edebilirsiniz. Bu tariften günde 2-3 bardak içilebilirsiniz.

– Bir çorba kaşığı limon suyu ile birlikte 2 damla tarçın yağını yemek kaşığında hafifçe karıştırarak lezzetli bir tarif elde edebilirsiniz. Bu tariften günde birkaç bardak tüketebilirsiniz.

– El titremesini geçirmek için çam fıstığı bal veya üzüm birlikte karıştırılarak güzel bir karışım elde edebilirsiniz.

Yukarıda belirtilen bitkisel ve doğal tarifleri düzenli olarak tüketerek el ve ayak titremelerinizi önleyebilirsiniz.