Kan Yapan Yiyecekler – Kan Yapan 20 Besin

kan yapan besinler

Kan Yapan Yiyecekler

Kansızlık göründüğünün aksine çok daha büyük bir problem olabilmektedir çünkü kansızlık neticesinde birçok hastalık insan bünyesinde çok daha kolay yıkıcı etkiye sahip olabilir. Kansızlık sorununu gidermek, sağlıklı bir yaşamın en önemli adımlarından birisidir.

Aslında kansızlık bir hastalık değildir. Kansızlık, bir sağlık durumu veya rahatsızlığı olarak kabul edilmesi gereken bir şikâyettir. Şu anda yeryüzünde yaşayan her 3 kişiden 1 tanesinde kronik kansızlık şikâyeti görülmektedir ve kansızlığın en yaygın görüldüğü grup, genç ve orta yaştaki kadınlardır. Bunun en önemli nedeni, özellikle doğurganlık döneminde her ay adet kanamalarıyla ortaya çıkan demir eksikliğidir. Kansızlık ayrıca metabolik ve kalıtsal bir takım hastalıkların sonucunda da ortaya çıkabilir. Yetersiz beslenme neticesinde de kansızlık durumu gelişebilmektedir. Kansızlık ile ilgili sorunu olanlar bolca kan yapan yiyecekler yemeliler. Çünkü kan yapan gıdalar, kansızlık sorununuz ile başa çıkmanızdaki en büyük yardımcılarınızdan birisi olacaktır.

kan yapan meyveler

Kan yapan besinler nelerdir?

Kansızlık demir eksikliğinden meydana geldiği için aslında demir içeren besinleri bol olarak tüketerek kansızlık sorunu ile mücadele edebiliriz. Ancak kan yapıcı gıdalar bolca tüketildiğinde demir eksikliğimiz tamamlanacaktır. Peki, nedir bu kan yapıcı şeyler?

Demir Bakımından Zengin Et Ürünleri

  1. Tavuk Ciğeri: 100 gram tavuk ciğerinde günlük demir ihtiyacımızın %65’ini karşılayan demir bulunmaktadır. Ancak tavuk ciğeri bunun yanı sıra yüksek kolesterol içerdiği için kolesterol hastalarının dikkatli tüketmesi önerilmektedir.
  2. İstiridye: 100 gram çiğ istiridyede günlük demir ihtiyacımızın %37’sini karşılayan demir bulunmaktadır. Ancak bunun yanı sıra yüksek sodyum ve kolesterol içerdiği için dikkatli tüketilmesi önerilmektedir.
  3. Sığır Ciğeri: 100 gram pişmiş sığır ciğeri günlük demir ihtiyacımızın %36’sını karşılamaktadır. Ancak yüksek kolesterol ve trans yağ içermesi olumsuz özelliğidir.
  4. Sığır Eti: 100 gram sığır eti günlük demir ihtiyacımızın %11’ini karşılamaktadır. Ancak bunun yanı sıra doymuş yağ, trans yağ ve kolesterol içermesi de olumsuz tarafıdır.
  5. Hindi Eti: 100 gram hindi göğüs eti günlük demir ihtiyacımızın %82’sini karşılamaktadır. Ancak bunun yanı sıra yüksek sodyum ve kolesterol içermesi de olumsuz tarafıdır.
  6. Demir bakımından zengin diğer et ürünleri: Ton balığı, tavuk, yengeç, karides.

Demir Bakımından Zengin Et Dışındaki Besinler

  1. Yulaf (Kahvaltılık): 100 gram kahvaltılık yulafın içinde günlük demir ihtiyacımızın %24’ünü karşılayan demir bulunmaktadır. Yulaf; besin lifi, fosfor, selenyum ve manganez bakımından oldukça zengin olup tüketimi de oldukça keyiflidir. İçerisine bal ya da benzeri tatlandırıcılar koyarak yulafı sütle harmanlayabilir ve kahvaltı kasenize mevsim meyvelerini de ekleyebilirsiniz.
  2. Soya Fasulyesi: 100 gram haşlanmış soya fasulyesinin içinde günlük demir ihtiyacımızın %29’u bulunmaktadır. Fosfor, bakır, magnezyum, K vitamini, besin lifi, protein ve manganez açısından oldukça zengin olan soya fasulyesi oldukça farklı tariflerle hazırlanabilir.
  3. Mercimek: 100 gram haşlanmış mercimeğin içinde günlük demir ihtiyacımızın %19’u bulunmaktadır. Mercimek; protein, fosfor, bakır, folat, manganez ve besin lifi bakımından oldukça zengindir.
  4. Barbunya: 100 gram haşlanmış barbunyanın içinde günlük demir ihtiyacımızın %12’sini bulunmaktadır. Besin lifi, protein, fosfor, manganez ve folat açısından oldukça zengin olan barbunya, zeytinyağlı ve etli olarak pişirilebilir.
  5. Ispanak: Ispanak kan yapan sebzeler başında gelir. 100 gram haşlanmış ıspanağın içinde günlük demir ihtiyacımızın %20’si bulunmaktadır. Ispanak; Niasin, C vitamini, A vitamini, E vitamini, K vitamini, tiamin, riboflavin, B6 vitamini, folat, kalsiyum, fosfor ve potasyum açısından oldukça zengindir.
  6. Demir bakımından zengin diğer besinler: Tofu, kuru üzüm, irmik, kan yapan pekmez, kepek ekmeği, beyaz ekmek, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, fıstık, badem, kuşkonmaz, dereotu, kurutulmuş kekik, kurutulmuş maydanoz, karabiber, kurutulmuş tarhun, kurutulmuş biberiye, keklikotu, kimyon, çemenotu. Bunları kan yapıcı şifalı bitkiler olarak aktarlardan ya da pazarlardan alabilirsiniz.

Kan yapan yiyecekler İbrahim Saraçoğlu tarafından da önerilmektedir.

Kan Yapan Meyveler

Kan yapıcı meyveleri sabahları aç karnına yedikten sonra üzerine su içerek bağırsaklarınızın çalışmasını sağlayabilirsiniz. En çok kan yapan meyveler şu şekildedir.

  • Karadut
  • Kiraz
  • Üzüm
  • Şeftali
  • Kayısı
  • İncir
  • Ananas
  • Elma
  • Muz
  • Kivi
  • Vişne
  • Armut
  • Erik
  • Ayrıca üzüm, kayısı, incir gibi hem yeşil hem de kuru tüketilen meyveler demir yönünden oldukça zengindir. Bu kurutulmuş meyveler dolaşımı ve sindirimi düzenleyici görevlerinin yanı sıra kan yapıcı olarak da bilinmektedir.

kan yapan yiyecekler

Kan Yapan İçecekler

Eğer sizin de kansızlık probleminiz varsa bol bol kan yapıcı içecekler tüketmenizde fayda var. Peki, nedir bu kan yapan içecekler? Günümüzde birçok kişi kansızlık problemi ile karşı karşıya kalıyor. Kansızlığın en büyük belirtileri; aşırı yorgunluk, uyku hali, baş dönmesi ve kalp çarpıntısı olarak sayılabilir. Kansızlık genel olarak yaygın olduğu için kan yapıcı içecekler tüketmek kan hücrelerini artıracak ve bu da kansızlık probleminizden kurtulmanızı sağlayacaktır.

Kan yapıcı içecekler arasında;

  • Kuşburnu çayı
  • Kırmızı pancar suyu
  • Dut pekmezi
  • Keçiboynuzu çayı gibi gıdalar sayılabilir.

Bunların yanı sıra kansızlığa sebep olan demir eksikliğinin giderilmesi için kan yapıcı ilaçların düzenli olarak alınmasında da fayda olacaktır. Eğer böyle bir probleminiz varsa bir an önce doktorunuza gitmeli ve gerekli testleri yaptırmalısınız.

Dikkatinizi Çekebilir: