Anne sütü bebekler için dünyanın en harika besinidir. Her annenin bebeği kendisi için özeldir ve bebeklerini en iyi şekilde besleyip büyütmek isterler. Peki ya sütü az olan anneler sütünü arttırmak için ne yapmalı?
Anne sütü bebeğin gelişi ve beslenmesi için en önemli kaynaktır. Bebeğin sağlıklı gelişimi ve psikolojik olarak doygunluk yaşaması için doğduğu andan sonraki ilk yarım saat içinde annesi tarafından emzirilmelidir. Bebeğin ilk sütü kolostrum yani ağız sütü olarak adlandırılır ve bebeğin ilk aşısı değerindedir. Bu kadar önemli olan anne sütü, annenin bebeği ilk gördüğü an vücudu tarafından salgılanır. Bu nedenle anne bebeğini emzirmek konusunda istekli olmalıdır.
Bebekler doğduktan sonraki ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Bu yüzden emzirme dönemindeki annelerin süt, tahıl, sebze, meyve ve et gruplarının tamamından düzenli ve dengeli bir şekilde beslenerek sütünü koruması gerekiyor. Ayrıca yeterli sıvı alımı ve bol su içmeyi de ihmal etmemeliler.
Emzirme dönemindeki annelerin psikolojik durumları çok önemlidir. Anne kendisinde hangi besinin süt arttırdığını düşünüyorsa abartmayacak şekilde o besini tüketmesi süt artışı yapabilir.
Emziren anneler gün içerisinde nasıl beslenmelidir?
- Günde mutlaka 1 bardak su içmeliler
- Günde 2 kez yoğurt yemeliler
- Gün içerisinde 3 öğünde de sebze tüketilmeli. Sabah kahvaltının yanına maydanoz eklemek gibi
- Bir öğünde 100 ila 200 gram arasında et, balık ya da tavuk tüketilmeli
- Her öğünde 1 ya da 2 dilim tam buğday ekmeği yenilmeli
- Ekmek gibi tahıllar yerine bulgur, buğday ya da tam buğday makarna tüketmek
- Gün içerisinde 3 farklı meyve tüketmek
- Gün içerisinde en az 3 litre su içmek
- Ceviz, badem ve fındık tüketmek
- Yemeklerde ve salatalarda mutlaka zeytinyağı tüketmek
- Haftada 3 gün nohut, bulgur, kuru börülce ve mercimek tüketin
- Tahin süt oluşumu konusunda oldukça etkilidir ancak fazla tüketimi kilo aldırır, dikkatli bir şekilde tüketmelisiniz. Sabahları 1 dilim tahin helvası ya da 1 kaşık tahin yiyebilirsiniz.
Anne sütünü artırmaya yarayan besinler
Emziren anneler bu süreçte kesinlikle alkol ve sigara tüketmemelidir. Bunlar süt oluşumunu olumsuz yönde etkiler. Süt oluşumunu arttırmak için ise tüketmeniz gereken besinleri açıklıyoruz.
Su
Su anne sütünü arttırmada en önemli besin kaynaklarının başında gelir. Çünkü anne sütünün % 87’si sudan oluşmaktadır. Emziren anneler günde 3 litre su içmelidir. Su içmekte zorlanan anneler şekersiz komposto, meyve suları, şekersiz limonata, ayran gibi içecekler de tüketebilirsiniz.
Rezene çayı
Rezene anne sütünü arttırmak için kullanılan bir bitkidir. Rezene çayı süt yapımında etkili olan prolaktin ve östrojen hormonlarını uyararak anne sütünü arttırır. Anne sütünü arttırmak isteyen kişiler günde mutlaka 2 bardak rezene çayı içmelidir. Ayrıca rezene çayı anne sütü yoluyla bebeğe geçerek bebekte oluşan gaz sancıları ve hazımsızlığı da geçirir.
Bitki çayları
Ihlamur, melisa, rezene, adaçayı, kimyon, dereotu, zencefil, ısırgan ve papatya gibi bitki çayları emzirme dönemindeki annelerin sütünü çoğaltırken bebekte oluşan gaz sancılarını da hafifletir. Aynı zamanda uykusuzluk ve huzursuzluk gibi problemleri de giderir. Bu bitki çaylarını gün içerisinde 2 bardak içebilirsiniz.
Süt ve ayran
Sıvı tüketimi anne sütünü arttırmakta önemli bir rol oynar. Süt ve ayran ise içeriğindeki protein ve kalsiyum ile hem annenin hem de bebeğin kemik gelişimine katkı sağlar.
Yumurta
En güçlü protein kaynaklarından biri olan yumurta zengin aminoasit ve demir içeriğiyle emziren annelerin anne sütünü arttırır.
Havuç
Havuç içerisinde bulunan fitoöstrojenler sayesinde doğal östrojen görevini üstlenerek anne sütünü arttırır.
Balkabağı
Yüksek beta karoten içeriğiyle balkabağı anne sütünü arttıran yiyeceklerdendir. Balkabağını tatlı olarak tüketin, böylece tatlı ihtiyacınızı da gidererek anne sütünü de arttırabilirsiniz.
Kuru meyveler
Kuru üzüm, kuru incir, hurma, kuru dut gibi kurutulmuş tüm meyveler anne sütünü arttırmada oldukça etkili besin kaynaklarıdır. Kuru meyvelerin içerisinde bulunan kalsiyum ve magnezyum anne sütünü çoğaltır. Demir eksikliğiniz varsa 1 kaşık kırmızı çekirdekli kuru üzüm tüketmek hem demir eksikliğinizi hem de sütünüzü arttırır. Kuru meyvelerin şeker oranı yüksektir bu yüzden dikkatli tüketilmelidir, ara öğünlerde birkaç adet olacak şekilde yiyebilirsiniz.
Kuruyemişler
Ceviz, badem, fındık gibi yağlı kuruyemişler içerdikleri aminoasit ile süt üretimini ve süt kalitesini arttırır.
Yulaf
Önemli bir demir kaynağı olan yulaf, vücudu rahatlatarak sütün meme kanallarında ilerlemesini sağlayan oksitosin hormonunun salınımını uyararak sütün süt kanallarına hızlı bir şekilde iletilmesini sağlar. Süt ile karıştırıp tüketebileceğiniz gibi yulafı pişirerek de yiyebilirsiniz.
Arpa
Arpanın içerisinde bulunan polisakkarit annedeki prolaktin seviyesini arttırarak anne sütü yapar. Prolaktin memede bulunan süt salgılayıcı hücrelerden süt salınımı uyara bir hormondur. Arpanın çimlendirilmesiyle üretilen içeceklerden günde 1 tane tüketebilirsiniz.
Ajvan tohumu
Ajvan tohumu mideyi temizler ve hazımsızlığa iyi gelir. Ayrıca, süt salgılanmasını da arttırır.
Çemen otu tohumu
Çemen otu tohumu uzun yıllardır anne sütünü arttırmak için kullanılmaktadır. Çemen otu tohumunu tüketmeye başladığınız zaman birkaç hafta içinde sütünüzde artış olacaktır. Aynı zamanda demir, vitamin, kalsiyum ve mineral açısından oldukça zengindir.
Kimyon çekirdeği
Kimyon çekirdeği sütü arttırıcı bir besin olmasının yanı sıra hazmı kolaylaştıran, kabızlığa iyi gelen, mide yanması ve şişkinlik gibi mide sorunlarını rahatlatmada etkili bir baharat çeşididir.
Çörek otu
Çörek otu zengin kalsiyum kaynağıdır. Bakır gibi pek çok diğer yararlı besinleri de içerir. Süt üretimini arttırıcı özelliği de vardır.
Yeşil yapraklı sebzeler
Maydanoz, roka, ıspanak, roka, marul, semiz otu, kara lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler içerisinde bulunan fitoöstrojenler ile anne sütünü arttırır. Yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum, demir, folat, A vitamini bakımından oldukça zengin olması anne sütünün çoğalmasında büyük etki sağlar.
Dereotu
Dereotu demir, magnezyum ve kalsiyum kaynağıdır. Uykusuzluğa ve hazımsızlığa iyi gelir. İdrar söktürücü özelliği ile de bilinir. Anne sütünü arttırıcı yönüyle de emziren anneler tarafından sıklıkla tüketilmelidir.
Hint fesleğeni
Şifalı bir bitki olarak uzun yıllardır tüketilen Hint fesleğeni süt üretimine yardımcı olur. Ayrıca K vitamini kaynağıdır. Serinletici etkisi ile bağırsaklara iyi gelir.
Kuşkonmaz
Kuşkonmazın içerisinde emziren annelerin süt üretimini arttırıcı bileşikler vardır. Kuşkonmaz potasyum ve A vitamini açısından da zengindir.
Baklagiller
Kuru fasulye, nohut, bezelye, pirinç, bulgur, mercimek, mısır, barbunya gibi demir açısından zengin baklagiller sür miktarını önemli ölçüde arttırır. Bu besinler sizde gaz problemi yaratırsa bu süt yoluyla bebeğinize de geçer. O yüzden haftada 2 ile 3 gün öğünlerinizde yer verebilirsiniz.
Sarımsak ve soğan
Soğan ve sarımsak anne sütünü arttıran besinler arasındadır. Bu iki besinde de anne sütünü arttırıcı bileşikler vardır. Emzirme döneminde soğan ve sarımsak tüketimini aksatmamanız gerek.
Tahin ve pekmez
Susam anne sütü üzerinde oldukça etkili bir besindir. Tahin susamdan yapıldığı için demir ve kalsiyum gibi minerallerle doludur. Günde 1 kaşık tahin ve pekmez tüketerek anne sütünü arttırmaya katkı sağlayabilirsiniz.
Yağlar
Zeytinyağı, susamyağı ve tereyağı gibi sağlıklı yağlar süt üretimini arttırır. Tereyağı fazla enerji verir, o yüzden çok dikkatli tüketmek gerekir.
Tüm bu besin kaynaklarını tüketmek dışında sütünüzün artması için bebeğinizi bol bol emzirin. Sütünüz bebeğiniz emdikçe ve memeniz boşaldıkça çoğalır. Sütünüzü arttırmak için bebeğiniz her istediğinde bol bol emzirin ve memelerinizi sağarak boşaltın, böylece yeni süt üretimini sağlarsınız.
Anne sütünü olumsuz yönde etkileyen durumlar nedir?
Dengeli ve düzenli beslenmek anne sütünü arttırır. Ancak beslenme düzeni tek başına yeterli değildir. Bunun için dikkat etmen gereken bazı durumlar vardır. İşte bu durumlar;
- Aşırı stres ve sıkıntı
- Bilinçsizce kullanılan vitamin ve gıda takviyeleri
- Yetersiz sıvı alımı ve eksik su tüketimi
- Aşırı yorgunluk
- Alkol tüketimi
- Sigara kullanımı
Sütün bebeğe yettiği nasıl anlaşılır?
Anne sütü ölçü olarak gözle görülmediği için anneler tarafından endişe yaratabilir. Sütünüzü bebeğinize yeterli olup olmadığı konusundaki endişelerinizi gidermenin bir yolu var; bebeğinizin ağırlığı artıyorsa ve günde 5-6 kez altını kirletiyorsa sütünüz bebeğinize yetiyordur. Bebeğiniz acıktığında ve susadığında sizi emer. Bebeğin su dahil tüm ihtiyaçları ilk 6 ay boyunca anne sütünden karşılanır.
Süt arttırıcı biftek çorbası tarifi
Malzemeler
- 100 gram dana biftek
- 1 çay bardağı arpa
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet soğan
- 3 adet domates
- 2 adet havuç
- 4 su bardağı su
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- ½ çay bardağı ince kıyılmış fesleğen
Yapılışı
Bifteği suda haşlayın.
Bifteğiniz haşlanmak üzereyken arpayı ekleyin.
haşlanan bifteği sudan çıkartın, ince ince doğrayın ve suyun içerisine geri koyun.
Havuçları küp küp doğrayın.
Domatesleri ve soğanı rendeleyin.
Zentinyağı ile domates, havuç ve soğanı kavurun, üzerine fesleğeni ekleyin. Daha sonra tüm malzemeleri suyun içerisine koyun.
Sebzeler yumuşayıncaya kadar 20 dakika orta ateşte pişirin.
Blenderdan geçirerek biftek çorbanızı için.