Yağ Bezesi Ameliyatı Nasıl Yapılır ? Evde Yağ Bezesi Tedavisi

yağ bezesi tedavisi

Yağ bezesi, korkulduğunun aksine, vücutta hiçbir yan etkisi olmayan iyi huylu kistlerdir. Yağ bezeleri, genellikle ense, sırt, kollar ve bacaklarda ortaya çıkabileceği gibi gözaltı ve göz kapağında da meydana gelmektedir.  Bunları gördüğünüzde bir miktar korkuya kapılsanız da aslında korkacak pek de bir şeyin olmadığını, yağ bezesi nedir sorusunun cevabını aldığınızda göreceksiniz.

Tıp dilindeki adı lipom olan yağ bezesi tedavisi hakkında birçok yol vardır. Ancak bu tedavilerden hiçbirisi yağ bezesi sıkmak değildir. Çünkü yağ bezesi patlatma uzmanların asla desteklemediği bir yöntemdir. Çünkü yağ bezesi patlatıldığı zaman iltihap kapmaktadır ve bu iltihap, vücudunuzun çeşitli bölgelerine doğru içten yayılabilir. Daha sonra da diğer organlara ulaşarak tehlike yaratabilir. Bunu engellemek için yağ bezelerini asla patlamamalı ve mutlaka bir uzmandan yardım istemelisiniz.

Yağ bezesi nasıl olur?

Eğer yağ bezesi nasıl olur bilmiyorsanız ve vücudunuzda farklı bir şeyler görüyorsanız bundan emin olmanın en kesin yollarından bir tanesi de doktorunuza görünmektir.

Yağ bezesi nedenleri

Yağ bezesi belirtileri ve nedenleri birden fazladır. Eğer merak ediyorsanız gelin hep birlikte yağ bezesi belirtilerine bir göz atalım.

  • Yüksek kolesterol
  • Kıl kökü iltihabı
  • Genetik (Eğer aile bireylerinden birinde bile yağ bezeleri mevcutsa ondan sonraki kuşakta da yağ bezesi oluşma ihtimali vardır. Hatta bazı uzmanlara göre, hatalı bir gen yağ bezelerinin meydana gelmesine yol açmaktadır).
  • Metabolik hastalıklar
  • Kötü beslenme
  • Yağlı yiyecekler, et yemekleri ve tatlılar özellikle göz çevresindeki lipomlara yol açabilir.
  • Lipoprotein, kolesterol ve trigliserid gibi değerlerin yüksek olduğu insanlarda yağ bezesi oluşma riski daha fazladır.
  • Gün içerisinde çok fazla hareketsiz durmak da yağ bezesi oluşumunda etkilidir.
  • Kalıtsal faktörleri bir kenara bıraktığımızda Dercum hastalığı, Cowden sendromu ya da Gardner sendromu problemlerinin görüldüğü kişilerde diğer insanlara göre daha fazla yağ bezesi oluşma riski tespit edildiğinden bu problemlerin yağ bezesini tetiklediği söylenmektedir.

yağ bezesi ameliyatı nasıl yapılır

Yağ bezeleri nasıl gider?

Şimdi gelelim en can alıcı soruya; yağ bezeleri nasıl gider? Eğer siz de yağ bezeleri alınır mı, yağ bezeleri nasıl alınır gibi soruları merak ediyorsanız yazımızın geri kalan kısmını da dikkatle okumanız gerekecek.

Yağ bezesi dokununca acırmı?

Evet, bazı yağ bezeleri nadiren de olsa ağrı yapar. Ağrı yapma nedenleri, yağ bezesinin bulunduğu yer itibariyle sinirlere baskı yapıyor olması olabilir.

Yağ Bezeleri İçin Bitkisel Çözümler ve Evde Tedavi Yöntemleri

  1. Buhar: Buhar, ısı ve nem yağ bezesinin yumuşamasına ve yağ bezesi temizleme işleminin yapılmasına yardımcı olur. Yumuşayan yağ bezesinin kendi kendine boşalma ihtimali bu yöntem ile bir parça artar. Yeterli ısı ve buharı sağlamak için sık sık sıcak suyla duş alabilir ya da bir havluyu buharda ısıtarak veya sıcak suyla ıslattıktan sonra iyice sıkarak bezenin üstüne kompres yapabilirsiniz. Eğer isterseniz bu sıcak kompresi gün içinde 20-30 dakikalık sürelerde 3-4 defa yağ bezesi olan bölgeye uygulayabilirsiniz.
  2. Çay Ağacı Yağı: Çay ağacı yağının iltihabı önleyici ve bakterileri temizleyici özelliği bulunduğu için sivilcelerde olduğu gibi yağ bezeleri tedavisinde de önerilmektedir. Çay ağacı yağını gün içinde 2-3 kez direkt yağ bezesinin üstüne ve çevresine sürerek uygulamanızı gerçekleştirebilirsiniz.
  3. Aloe Vera: Aloe vera jeli son zamanların en mucizevi buluşu. Birçok şeye iyi gelen oloe vera jeli yağ bezesini de yumuşatmakta, boyutunu küçültmekte ve iyileştirmekte etkilidir. Bir miktar jeli her gün düzenli olarak bezenin üstüne sürerek Aloe veranın anti bakteriyel özelliği ile yağ bezelerinizden kurtulabilirsiniz. Bu, yağ bezesi kremi kullanmaktan çok daha etkili olabilmektedir.
  4. Hintyağı: Yağ bezesine düzenli olarak hintyağı sürmek bezenin daha kısa sürede boyutunun küçülmesini ve yağ bezesi temizleme işleminin gerçekleşmesiniz sağlar. Hintyağını uygulamak için küçük bir parça pamuklu kumaşa veya bir parça pamuğa 4-5 damla hintyağı damlatıp bezenin üstüne yerleştirip yağın etkisini göstermesi için de üzerine sıcak havlu koymalısınız. 30 dakika kadar bu havluyu sıkıntılı bölgede bekleterek bakımını tamamlayabilir ve bu yöntemi gün içinde 2-3 kez tekrarlayabilirsiniz.
  5. Sirke: Sirke, özellikle enfeksiyon riski yüksek olan yağ bezelerini temizlemek ve küçültmek konusunda oldukça etkilidir. Sirkeyi beze üzerinde sürdükten sonra gazlı bezle veya beze çok küçükse yara bandıyla kapatmanızda fayda var. Sirke uygulamasını yaptıktan sonra 3-4 gün bu şekilde yara bandını bekletin ve sonra yara bandını çıkarıp bir parça pamuğu ılık suyla ıslatıp sirkeyi temizleyin. Bu uygulamayı beze iyice temizlenene kadar tekrarlayabilirsiniz.
  6. Bal: Cilt yüzeyinde kullanıldığında yaraların iyileşme sürecini hızlandıran bal, yağ bezesi tedavisinde de oldukça fazla kullanılan mucizevi bir üründür. Balı yoğun bir merhem kıvamına gelinceye kadar buğday unuyla karıştırdıktan sonra (1 çay kaşığı bal için 1 çay kaşığı un yeterli olacaktır) bu karışımı beze üzerine sürüp üzerini kapatarak 1 gece bekletin. Bu yöntemi haftada birçok gün uygulayabilirsiniz.

yağ bezesi

Yağ bezesi ameliyatı nasıl yapılır?

En çok merak ettiğiniz sorulardan bir tanesi de yağ bezesi ameliyatı nasıl yapılır konusu olmalı. Çünkü ne olursa olsun yağ bezesi aldırma işlemi duyar duymaz insanı heyecanlandıran bir işlem oluyor. Ameliyat, yağ bezelerine çözüm ararken aklımıza gelecek yöntemlerden bir tanesi ve yap bezenize uygulanacak işleme elbette ki doktorunuz karar verecek. Belki de ameliyata gerek duymadan yağ bezesi için krem verecek ve yağ bezesi eriten krem ile tüm sorunlarınız geçecek. Yağ bezesi ameliyatlarından korkmanıza gerek yok çünkü yağ bezeleri, cilt altında birikmiş olan yağsı dokusu olup, sadece 5 dakika süren cerrahi müdahale ile çıkarılmaktadır.