Vücudumuzun düzenli bir şekilde işlemesi için en küçük yapı taşından en hayati organa kadar düşen sayısız görevi var. Küçük bir hücre bile çoğu zaman büyük görevlerini yerine getirip yeni güne uyanmamızı sağlıyor. Albumin de bunlardan biri. Sağlıklı bir bedenin olmazsa olmazlarından olan albumin nedir, eksikliğinden neler olur ve çok daha fazlası için yazımızın geri kalanına göz atabilirsiniz.
Albumin Nedir?
Albumin nedir sorusuna verilebilecek en kısa cevap onun bir protein türü olduğunu söylemek olabilir. Albumin karaciğerde sentezlenen ve kanda en çok bulunan bir protein. Ayrıca 3 temel plazma protein grubu içerisinde en yüksek kütlesel konsantrasyon da yine albümin de mevcut. Yaani küçük bir kan hücresinin en önemli yapı taşlarından biri albumin. Kabaca hesap edilecek olursa kanda bulunan proteinin %60’nı meydana getirir. 610 amino asitli ve tek zincirli olan albumin kan ve doku arasında bulunan sıvı dengesini sağlar ve korur. Ayrıca kanda moleküllerin taşınmasından da sorumludur.
Olması Gereken Albumin Değeri
Sağlıklı bir kişide olması gereken albumin değeri aşağıdaki gibi ifade edilebilir.
- Kanda; 3.4 ve 5.4 g/dl
- İdrarda; 0 ve 8 mg/dl
İnsan vücudu için önemli bir görevi lan albumin bazı faktörlere bağlı olarak değişimlere uğrayabilir. Laboratuvar testleri sonucunda kişilerde yukarıdaki değer aralıkların dışında albumin değerleri gözlemlenebilir. Bu değerlerin değişmesi genellikle düşüş olarak gözlemlenebilir. Bu da kişinin besinsiz kaldığına ya da ciddi bir rahatsızlığın başlangıcına işaret edebilir.
Albumin Düşüklüğü Nedir, Neden Olur ?
İnsan sağlığının destekleyici yapı taşlarından biri şüphesiz ki proteinler. Hem besleyici hem de iyileştirici özellikleri sayesinde vücuttaki birçok işlevin yolunda ilerlemesini sağlıyorlar. Bu isimler arasında yer alan albumin karaciğerde üretilerek vücudun çeşitli alanlarına dağılıyor ve hayati fonksiyonların devam etmesine yardımcı oluyor. Ancak albumin eksikliği yaşandığı zaman karaciğerin görevini yeterince yerine getiremediği ortaya çıkar. Bu nedenle kan testlerinde bakılması gereken ilk değer albümine ait olur. Testlerden ayrı olarak kişilerde meydana gelen bazı belirtiler de albumin eksikliği hakkında belirti verebilir.
Albumin Düşüklüğü Belirtileri
Albumin eksikliği elbette kesin olarak kan testlerinde ortaya çıkar. Ancak kan testlerinden ayrı olarak kişinin bedeninde yapacağı gözlemler sonucunda da bu hastalığa ulaşılması mümkün. Öncelikle albumin düşüklüğü yaşayan kişilerin vücutlarında sık sık şişlik yaşayacaklarını ifade edebiliriz. Başka bir nedenden dolayı şişlik yaşanmıyorsa eğer albumin eksikliğini ihtimaller dahiline almakta fayda var. Albumin eksikliğinde kaynaklanan bu ödemlerin en sık görüldüğü bölgeyse bacaklar. Ancak bu durum kişiden kişiye değişebilir. Bunun yanı sıra kas yapısında yaşanan zayıflıklar ve kas kramplarının sıklığı da belirtiler arasında gösterilebilir. Albumin eksikliği sonucunda meydana gelen diğer belirtilerse aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Yorgunluk
- Halsizlik
- Karında şişlik
- İştah kaybı
- Hızlı kilo kaybı
- Vücutta morarma
- El ve ayaklarda şişlik
Albumin Düşüklüğü Nasıl Ortaya Çıkar?
Albumin düşüklüğü yaşayan kişilerin akıllarına takılan ilk soru da bu rahatsızlığın nasıl ortaya çıktığı. Albumin eksikliği ya da düşüklüğü genellikle yetersiz beslenme sonucunda kendini gösterir. Yeterli miktarda protein almayan kişi belirli bir süre sonuncunda vücudun beslenmesinin önüne geçerek albumin eksikliğine neden olabilir. Bunun yanı sıra böbrek fonksiyonlarında bozukluk da albumin eksikliğine neden olan etmenler arasında gösterilebilir. Albumin hastalığı böbreklerin işlevini yerine getirmemesi sonucunda protein yüklü yapı taşların idrara geçip, dışarı atılmasıyla da ortaya çıkabilir. Albumin hastalığı aynı zamanda karaciğere etki eden hastalıkların da belirtisi olabilir. Siroz, hepatit ve kanser gibi karaciğere eki eden hastalıklar karaciğerin albumin salgılama işlevini olumsuz etkileyeceği için albumin eksikliği ortaya çıkabilir. Albumin hastalığının tedavisi bu gibi durumlarda öncelikle karaciğeri eski sağlığına kavuşturmaktan geçer.
Albumin Yüksekliği Nedir Neden Olur ?
Albumin yüksekliği, düşüklüğü kadar yaygın değildir. Ancak nadir de olsa karşılaşılan ve karşılaşıldığı zaman tedavi edilmesi gereken bir durum olarak tanımlanabilir. Uzun süreli susuzluk sonrasında albumin yüksekliği ortaya çıkabilir. Aşağıdaki belirtiler albumin yüksekliği hakkında ip uçları verebilir.
- Yorgunluk
- Sürekli uyku hali
- Sık idrara çıkma
- Karın ağrısı
- Kemiklerde meydana gelen sızı
- Ağız ve dudaklarda yaşanan kuruluk
Albumin Yükselten Yiyecekler
Aşağıda yer alan yiyecekler vücutta albumin yükselmesine neden olabilir. Eğer albumin düşülüğü yaşıyorsanız kendinize sağlıklı beslenme rutini oluşturarak aşağıdaki listede yer alan besinleri de bu rutine belirli oranda ekleyebilirsiniz. Eğer albumin yüksekliği yaşıyorsanız da bu besinleri tüketmemeye öze gösterebilirsiniz. İşte albumin yükselten yiyecekler:
- Süt
- Peynir
- Balık
- Kırmızı et
- Yumurta
- Tereyağı
- Pirinç
- Patates
- Salata
- Yulaf
- Çavdar
- Soya
- Bezelye
- Fasulye
- Kuru yemiş
- Fıstık ezmesi
- Baklagiller
Albumin Düşüklüğü Tedavisi
Albumin düşüklüğü yaşayan bir kişinin öncelikle kapsamlı bir şekilde muayene olması gerekir. Albumin tedavisi ancak albumin hastalığı altında yatan nedenle gerçekleşebilir. Gerekli testlerin yapılmasının ardından uzman doktor tarafından verilen ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması gerekir. Albumin ilaç listesi genellikle düşüklükle savaşan ilaçlara yer verdiği için bu ilaçların işlevinde de karaciğerin üretemediği alümin seviyesini üretmek ve yükseltmek olacak. Albümin ilaç ve düzenli beslenmeyle tedavi edilebilir. Ancak albumin tedavisi amacına ulaşmazsa hastalığın altında başka nedenlerin olduğu göz önüne alınır.
Human Albumin Nedir ?
Albuminin karaciğerde sentezlenen bir protein olduğunu hatırlarsak eğer albumin hastalığında kullanılacak olan ilaç bu sentez sırasındaki eksikliği kapatmaya yarayacaktır elbette. Albumin isimli proteini içeren Human Albumin plazma yerine kullanılan ve plazma protein fraksiyonu olarak adlandırılan bir ilaç olarak tanımlanabilir.
Dikkatinizi Çekebilir: