Sağlıklı bir yaşam sağlıklı bir bedenden geçiyor. Sağlık bir bedene kavuşmanın en kısa yoluysa spor yapmak. Ancak spor yaparken de olumsuz durumlar meydana gelmiyor değil. Aşil tendonu yanlış hareketler ve zorlama sonrasında zarar görebilir. Bu nedenle egzersiz yapmadan önce hareketlerin doğruluğundan emin olmak ve yürüyüş sırasında dikkat etmek gerek.
Soru: Aşil Tendonu Nedir?
Aşil tendonu belki de birçoğumuzun hafızasında yer almayan bir terim. Vücudumuzda önemli bir görevi olan aşil tendonu, baldır adelelerini topuk kemiğine bağlayan kalın bir bant olarak tanımlanabilir. Herhangi bir sebepten dolayı bu bant yırtılabilir ve sonrasında sağlık problemleri yaşanabilir.
Soru: Aşil Tendonu Ne Demek?
Kulağa ilk başta çok farklı bir kavrammış gibi gelen aşil tendonunun kökeni Yunan mitolojisinden geliyor. Yunan mitolojisinde yer alan Aşil, koşarak tüm insanları geçebilirdi ve ancak topuğundan incinebilirdi. Onu durdurmaya da sadece bu incinme yeterdi. Aşil tendonu ne demek sorusuna verilen cevap da işte buradan gelir.
Soru: Aşil Tendonu Nasıl Kopar?
Aşil tendonunun kopmasından sonra kişilerde ciddi anlamda ağrılar ve yürüme bozuklukları yaşanabilir. Vücudumuzun en büyük tendonu olan aşil tendotunu günlük aktivite sırasında, herhangi bir ev iş yaparken, ısınmadan yapılan egzersizlerde, merdiven inip çıkarken ve uzun saatler yapılan spor sonrasında kopabilir. Aşil tendonu kopması tek bir koşula bağlanamaz bu nedenle. Aşil tendonu kopması sonucunda meydana gelen aşil tendiniti profesyonel sporcularda ve koşucularda daha çok meydana gelir.
Soru: Aşil Tendonu Zedelenmesini Tetikleyen Olaylar Nelerdir ?
Aşağıdaki durumların sıkça tekrar edilmesi belirli bir süre sonunda aşil tendonu kopmasına neden olabilir. Aşil tendonu zedelenmesi dikkat edilmesi gereken bir konudur. Aşil tendonu zedelenmesi yaşamamak için aşağıdaki durumlardan kaçınmalısınız.
- Normal koşma hızında ilerlerken birden bu hızı arttırmak
- Normal çalışma egzersizlerine birden kişiyi zorlayacak egzersizler eklemek. Yokuş ya da merdiven çıkma çalışmaları olabilir.
- Ayaklara birden fazla efor yüklemesi.
- Dinlenme sonrasında kişinin hızlı bir şekilde hareket etmesi ya da egzersize geri dönmesi.
- Baldır kasının diğer kaslara oranla sahip olduğu esneklik çok azdır. Doğal esnekliğe sahip olmayan bu baldır kasının gereğinden fazla kullanılması aşil tendonu zedelenmesi için yeterli bir neden olabilir.
Soru: Aşil Tendonu Kopması Belirtileri Nelerdir
Aşil tendonu kopması kendini hemen belli eden bir problem olduğu için kişiler tedaviye geç kalmadan başlayabilir. Aniden bıçak saplanması gibi gelen ağrı, alt bacakta bir şeyler kopmuş hissiyle de karşınıza çıkabilir. Aşil tendonu ağrısı topuk kısmının biraz yukarısında meydana gelir. Aşil tedonu olarak adlandırılan bölgede ağrı ve temasa karşı duyarlılık meydana gelir. Aşil tendonu ağrısı hafife alınacak bir ağrı olmamasıyla birlikte tedavinin ertelenmesi hem ağrıların artmasına hem de iyileşmenin gecikmesine neden olur.
Soru: Aşil Tendonu Testi Nedir ve Nasıl Yapılır ?
Aşil tendonu Thompson testi ile anlaşılabilir. Bu teste kişi yüz üstü yatırılır ve baldır kısmı bir elle sıkılr. Normal bir kuvvetle sıkıştırılan baldır sonrasında aşil tendonu sağlam olan kişi ayak bileğini harekete ettirebilir ancak burada sorun varsa hareket ettirmede de güçlük yaşanır. Klinik muayenesi sonucunda aşil tendonu kopması kolayca teşhis edilebilir. Ayrıca teşhiste ultrasongrafi ve MRG araçları da kullanılabilir.
Soru: Aşil Tendonu Kopması Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Aşil tendonu kopmasında ameliyatlı ve ameliyatsız iki yöntem bulunuyor. Konservatif yani ameliyatsız yöntemde öncelikle tendonda meydana gelen kopmanın derecesine, hastanın kişisel özelliklerine uygun bir yol bulunuyor. Aşil tendonu tedavisi yaralanma sonrasındaki ilk 48 saat içerisinde uygulanırsa alçıyla yüz güldüren sonuçlar alınabilir. Ancak 1 haftadan uzun süre sonrasında tedaviye başlanacaksa alçı aşil tendon tedavisi için yeterli kalmayabilir. Ayrıca kişiler problemli ayaklarının üzerine basmaktan kesinle kaçınmalıdır.
Soru: Aşil Tendonu Ameliyatı Nasıl Yapılır
Aşil tendonu kopmasında başvurulan bir diğer tedavi yöntemiyse aşil tendonu ameliyatı. Bazı vakalarda diğer tedavi yöntemleri yeterli gelmeyebilir ve sorun ancak cerrahi yöntemle çözülebilir. Bu gibi durumlarda aşil tendonu ağrısını azaltmak ve kemik dizilimini geliştirmek için aşil tendonu ameliyatı uzman bir ortopedi hekimi tarafından yapılmalı. Cerrahi yöntemle birlikte aşil tendonu kısalığı da tedavi edilebilir. Aşil tendonu kısalığı tendon transferleri ya da tendon uzatmaları ile çözülebilir.
Soru: Aşil Tendonu Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmalı ?
Aşil tendonu ameliyatı sonrasında hastaya oldukça ciddi görevler düşüyor. Genel olarak aşil tendonu ameliyatı sonrası hastanın ayağı yaklaşık 1 ay boyunca sabit tutulur. Bu süre kişiden kişiye de değişebilir. Bu süre ardından hasta brace ile yürümeye başlar. Ayrıca yine brace yardımıyla günde 2-3 saat egzersiz yapılabilir. Aşil tendon rüptürü tedavisinde başvurulan ameliyattan ancak 2 ay sonraysa fizik tedaviye geçilebilir. Aşil tendon rüptürü ameliyatla çözüme kavuşur ve fizik tedaviyle tendonların tekrar eski gücüne kavuşması sağlanır.
Soru: Aşil Tendonu Egzersizleri Nelerdir ?
Aşil tendonu egzersizleri kişilerin rahatlamasını ve daha güçlü olmasını sağlar. Bu egzersizler içerisinde ağırlık aktarımı, adımlardan faydalanmak, topukları sabitleme ve havlu çekme sıkça kullanılır. Aşil tendonu egzersizleri hasar görmüş yapıya iyi geleceği gibi sağlam yapıyı da gücendirir ve gelecek için hazırlar. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta yapılan egzersizlerin kişiye uygun olması. Eğer rahatsızlık derecenize uygun bir egzersiz yapmıyorsanız iyileşme yerine daha da zarar görebilirsiniz. Bu egzersizler evde ya da spor salonunda kolayca yapılabilir. Ancak siz yapmadan önce bir uzmana danışarak doğru yolda olduğunuzdan emin olun.