Böbrek Taşı Belirtileri Nedir ? Böbrek Taşı Düşürme – Ameliyatı

böbrek taşı belirtileri

Böbrek taşı şikayeti birçok insan tarafından yaşanmaktadır. Peki, böbrek taşı olanlar ne yapmalı? Böbrek taşına karşı önlem alınabilir mi? Böbrek taşı tedavisi nasıl yapılır? Böbrek taşı ile ilgili tüm merak edilenler yazımızda…

Böbrek taşı nedir

Böbrek taşı, böbreklerde toplanan ve üreterden geçemeyecek kadar büyük olan mineraller ve kalsiyum gibi parçalardan oluşur. Bu oluşumlar idrarın, böbrekten çıkması sırasında kümeleşip çökmesi sonucu şiddetli böbrek taşı ağrısı meydana getirebilir.

Böbrek taşı neden olur?

Böbrek taşı hemen hemen her insanda yaşanabilecek hastalıkların başında gelir. Böbrek içinde oluşan mineral yapıdaki sert kitlelere denilir. İnsanların en merak ettiği sorulardan biri de böbrek taşı neden olur? Böbrek taşlarının hangi nedenlere bağlı olarak meydana geldiği hala net olarak bilinmemektedir. Fakat doğuştan gelen idrar yolları anomalileri, gut veya sistinüri gibi nedenlerde dolayı da meydana gelebilir.

böbrek taşı

Böbrek taşı belirtileri nelerdir?

Özellikle son dönemlerde görülme sıklığı artan böbrek taşı hastalığının gelişen teknoloji ile birlikte tedavisi mümkündür ancak bazı durumlarda hastalık yeniden tekrar edebilir. Henüz tedavisi kesin olarak netleşmeyen böbrek taşları bazen kalıcı olarak tedavi edilebileceği gibi % 50 ihtimalle yeniden tekrar edebilir. Bu gibi durumlar için aile öyküsü ve genetik bir check up yaptırılarak böbrek taşına neden olan sebepler araştırılabilir.

Böbrek taşına ait bazı belirtiler aşağıdaki gibidir. Eğer bu tarz belirtileriniz varsa mutlaka en kısa zamanda konusunda uzman bir nefrolağa görünmek için randevu almalısınız.

  • Bıçak kesiği gibi aniden gelen ve kısa süreli ağrılar. Bu ağrılar karın, yanlar ve sırt bölgesinde son derece şiddetli görülmektedir.
  • İdrarın koyu renkli, bulanık ve kokulu olması
  • Sürekli ve sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissetmek
  • Mide bulantısı veya kusma
  • İshal
  • 38 derecenin üstünde ateş
  • İdrarda kanama gibi belirtiler gösterebilir.

Böbrek taşı tedavisi için mutlaka konusunda uzman bir hekimle görüşmeli ve tüm şikayetlerinizi doktorunuza anlatmalısınız. Böbrek taşı düşürme için alternatif tıp yöntemlerinden faydalanılsa da, mutlaka iyice araştırmalısınız. Böbrek taşı düşürme belirtileri kendini oldukça belli eder. Şiddetli bir sancıyla bazen de saatlerce sürebilir.

böbrek taşı neden olur

Böbrek taşı nasıl düşürülür?

Hekiminizin uygulayacağı tedavi yöntemine göre küçük taşlar sıvı alımı artırılarak idrar yolu ile vücuttan atılabilir. Taşların durumuna bağlı olarak bu taşların küçülmesi için böbrek taşı ilacı  takviyesinde bulunulabilir. Bazı durumlarda hekim tarafından da uygun görülürse hastalara böbrek taşı ameliyatı önerilebilir. Operasyon, böbrek taşlarının normal yollarla vücuttan atılamadığı zaman devreye giren bir seçenektir. Ameliyatın türü ise böbrek taşının büyüklüğüne göre hekimin onayı ile değişebilir.

Böbrek taşı tedavisi

Ülkemizde sıklıkla görülen böbrek taşı erkeklerde, kadınlara oranla daha fazladır. Operasyon veya ilaç yoluyla tedavi edilebilen hastalıklar arasında yer alır. 5 mm böbrek taşı genellikle ilaç takviyesi ve sıvı artırımı ile idrar yoluyla vücuttan atılır. 5 üstü ve 6 mm böbrek taşı ise böbrek taşı kırma yöntemiyle  küçültülerek yine idrar yoluyla vücuttan atılması sağlanır.

Çapı küçük olan böbrek taşları için ameliyat ilk etapta pek önerilmemektedir. Eğer 5 mm ve üzeri bir böbrek taşına sahipseniz doktorunuz size cerrahi bir seçenek sunabilir. Peki, 7 mm böbrek taşı nasıl düşer? Bu ve bunun gibi büyük böbrek taşları için özel böbrek taşı kırma makinası, ses dalgası yöntemiyle büyük oluşumları parçalar.

5 mm üzeri böbrek taşları karın bölgenizde şiddetli ağrılara sebebiyet verebilir. Doktorunuzun verdiği ilaçlarla birlikte böbrek üstüne sıcak kompres uygulaması yapabilirsiniz. Sıcak kompres uygulaması spazmınızın hafiflemesine, böbrek taşı sancısına ve rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

böbrek taşı düşürme

Ayrıca gelişen teknoloji ile birlikte retrograd intrarenal cerrahi yöntemi ile tedavi edilebilir. Bu yöntem yani diğer bir adıyla retrograd intrarenal cerrahi yöntemi ,idrar yollarından girebilen çok ince ve kıvrılabilen aletlerle böbreğe girilmesidir. Böylece lazer yöntemi ile taşı içerden parçalayabilir. Aynı zamanda da ameliyatın getirmiş olduğu komplikasyonlar, kanama ve diğer durumların önüne geçebilir.

Böbrek taşı düşürmek son derece sancılı bir durumdur. Büyük böbrek taşları üreter kanalını tıkayarak, küçük taşların da düşmesini engeller. Üreter kanalında oluşan ödem ile birlikte lümenin de darlaşması sonucu taşlar daha da sıkıştırır ve bu durum sancılarınızın şiddetlenmesini sağlar. Böbrek taşı sancısı oldukça şiddetlidir. Kısa aralıklarla ve aniden saplanan ağrılar eşliğinde kendini belli eder.

Böbrek taşı nasıl kırılır?

Böbrek taşı kırma işlemi 5 mm den büyük taşlar için geçerlidir. Üreter kanalında kalan büyük taşlar için endoskopik olarak idrar yoluna girerek lazer işlemi ile yapılmaktadır. Bu taşlar en büyüğü 2 mm olacak şekilde kırılır veya kum şeklinde parçalanır. Eski dönemlerde böbrek taşı tedavisi daha zor iken, günümüzde gelişen tıp dünyası ve teknolojik gelişimle kısa sürede tedavi edilmektedir.

Vücut dışından yüksek ses dalgası işlemi ile yapılan lazer operasyonu tedavisi için böbrek taşlarının sıvı yani idrarın içinde olması gereklidir. İdrarın içinde bulunan böbrek taşına  odaklanan lazer, taşın üzerinden hava kabarcıkları oluşturur ve oluşan kabarcıkların art arda gelen ses dalgaları sayesinde patlamasını sağlar. Bu işleme böbrek taşı eritme yöntemi de denilebilir. Eğer böbrek taşının bulunduğu yerde idrar veya sıvı yoksa bu taşların kırılması son derece güçtür.

böbrek taşı kırma

Böbrek taşı son derece hassas olan konulardan biridir. Böbrek taşını tedavi ettiğini söyleyebilecek ve insan sağlığı ile oynayan dolandırıcılara karşı çok dikkatli olmalısınız. Böbrek taşı tedavisi için mutlaka konusunda uzman bir hekim tarafından yardım alın. Yine de alternatif seçenekleri de değerlendirmek isterseniz bunun için en doğal yöntemlerden faydalanmaya özen gösterin. Örneğin; böbrek taşı düşüren su olarak bilinen kaplıca sularından faydalanabilirsiniz.

Böbrek taşı ne iyi gelir?

Böbrek taşının net sebepleri henüz bilinmemekle birlikte, böbrek taşına karşı bazı koruyucu önlemler alabilirsiniz. Böbrek taşına karşı dikkatli olmak için öncelikle yiyecek ve içecek gibi sürekli uyguladığınız beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz tavsiye edilmektedir. Düzenli beslenmeme veya dengesiz beslenme de böbrek taşına sebep olanlar arasındadır. Vücudun ihtiyacı olan magnezyum ve B6 vitamininin azalmadı da yine böbrek taşı hastalığına neden olmaktadır.

  • Öncelikle sıvı alımınızı iki katına çıkarmalısınız
  • Günlük olarak almanız gereken C ve D vitaminlerini ihmal etmemelisiniz
  • Pancar, bamya, pazı, çay, çikolata, ıspanak ve tatlı patates gibi oksalat açısından zengin meyve ve sebzeleri daha az tüketmek
  • Hayvansal proteine sahip gıdaların daha az tüketilmesi
  • Tuz kullanım oranını en az seviyede tutmak
  • Yemek ve salatalarınızda bol bol limon kullanın
  • Özellikle ıspanak gibi bol topraklı sebzeleri yıkarken, kumlarından arınmış olmalarına dikkat edin
  • Eğer mevsimindeyse portakal tüketiminizi artırabilirsiniz.

Böbrek taşı çeşitleri nelerdir?

Böbrek taşı çeşitleri 4 grup altında toplanır. Bunlar;

Kalsiyum taşı

Kalsiyum diş ve kemiklerimiz için her ne kadar sağlıklı gözüksede fazla kalsiyum alımı ya da aileden gelen kalsiyum bozukluğu sonucu böbreklerde birikir. Bu durumda böbrek taşı oluşumuna sebep olabilir. Yine, aynı şekilde A,C ve D vitaminlerinin vücutta gereğinden fazla olması durumunda da gözlemlenebilmektedir.

Ürik asit taşları

Özellikle erkeklerin eklem yerlerinde protein birikmesi sonucu meydana gelebilir. Eklemlerde meydana gelen bu hastalık aynı zamanda gut hastalığı olarak da görülür. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülen ürik asit taşları aileden gelen kalıtsal sebeplerle ve et ürünlerinin fazla tüketilmesi sonucunda meydana gelmektedir.

Enfeksiyon taşları

Enfeksiyon taşları olarak geçen, ürik asit gibi büyük taşların % 20 sini oluşturur. Bakteriler tarafından bozularak, magnezyum ve amonyağın kristalleşmesi ile meydana gelir. Enfeksiyon taşları, üriter iltihaplanma gibi sorunlarla sık sık karşılaşan kadınlarda daha fazla görülür.

Sistin taşları

Sistin bir çeşit aminoasittir. Sinir ve benzeri yapıların en önemli parçalarından biri de sistindir. Toplumun %1 ila 2 sinde rastlanan ve çok nadir görülen sistinüri hastalığı sonucunda böbreklerde sistin taşları oluşmaktadır.

Özellikle sıcak iklimlerde ve yaz aylarında artış gösteren böbrek taşları için günlük hayatınızda bazı düzenlemeler yaparak bu hastalığa karşı önlem alabilirsiniz. Böbrek taşları tedavisi oldukça kolay ama bir o kadar da sancılı bir süreçtir. Tedavi edilmeyen böbrek taşları uzun sürede böbreği kaplayabilecek duruma gelebilir. Bu yüzden böbrekleriniz ile ilgili şiddetli ve bıçak kesiği şeklinde ağrılardan yakınıyorsanız en kısa sürede bir uzmana danışarak bir an evvel tedaviye başlayınız.

Piyasadaki böbrek taşını düşürdüğü iddia eden su, krem veya ağız yoluyla alınan ilaçları doktorunuza danışmadan kesinlikle kullanmayınız. Böbrek vücudumuzdaki en önemli ve en hassas organlarımızdan biridir. Bu yüzden kullanacağınız yanlış ilaç tedavisi ile böbreklerinize ve vücudunuza daha fazla zarar verebilirsiniz.

Böbrek taşı tedavisi genellikle taşın boyutuna ve hastanın sağlık durumuna göre doktor tarafından tüm faktörler göz önünde bulundurularak uygulanıyor. Artık günümüzde tıp merkezleri ve hastanelerde yarım gün süren bir işlemle böbrek taşı tedavisi görebilirsiniz.

Yine de böbrek taşı tedavisinin sonuçları her zaman yüzde yüz kalıcı olmuyor. Birçok böbrek taşı hastalığı % 50 oranla yeniden tekrarlayabiliyor. Bu gibi durumların önüne geçebilmek için gün içinde mutlaka sıkça su tüketmeye özen gösterin. Eğer su içmeyi unutanlardansınız telefonunuza su içmenizi önerecek aplikasyonlar yükleyebilir veya gün içinde size su içmenizi hatırlatacak hatırlatmalar ya da alarmlar kurabilirsiniz.

böbrek taşı ameliyatı

Böbrek taşı ameliyatının riskleri var mıdır?

Böbrek taşı ameliyatının riskleri, her operasyonda görülebilecek risklerle aynıdır. Anesteziye bağlı sorunlar yaşanabilir. Ayrıca yine diğer ameliyatlarda görülebilen ve komlikasyonların başında gelen kanama riskine karşı operasyondan bir hafta öncesinde kan sulandırıcı ilaçların bırakılması gerekmektedir. Operasyon sonrası yaranızın enfeksiyon kapmaması için operasyonunuzu yaptıracağınız klinik veya hastanenin hijyenik olduğundan emin olmalısınız.

Böbrek taşı operasyonları açık ve kapalı ameliyat olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Operasyonlarda her büyüklükteki böbrek taşı kolaylıkla alınabilmektedir. Böbrek taşı ameliyatı sonrasında en dikkat etmeniz gereken hususlardan biri de, operasyon yapılan bölgenin mikrop veya enfeksiyon kapmaması ve pansumanların düzenli olarak yapılmasıdır.

Böbrek taşının tedavisi son derece önemlidir. Böbrek taşını zaman içinde önemsemeyen veya ihmal eden kişilerin,  böbrek taşı hastalığı sebebiyle ilerleyen dönemlerde böbreklerini kaybetmesine neden olabilir. Bu yüzden böbrek taşıyla ilgili tedavinizi bir an önce tamamlamanız önerilmektedir.

Eğer hamile olduğunuzu düşünüyorsanız,hamileyseniz veya farklı hastalıklara sahipseniz tedaviye başlamadan önce hekiminize durumu mutlaka bildirmelisiniz. Bazı durumlarda hekiminiz lazer operasyonunu veya ameliyatı onaylamayabilir.

Bu yüzden ameliyat öncesinde aklınıza takılan soruları mutlaka danışmalı ve diğer hastalıklarınız hakkında doktorunuza detaylı bilgi vermelisiniz.

Dikkatinizi Çekebilir