Boy uzatma çoğu insanın şikayetçi olduğu ve sorun yaşadığı bir durumdur. Boyunu uzatmak için bulduğu her yolu deniyor musunuz? Boy uzatma yöntemleri nelerdir, boy uzatmak için neler yapmak gerekir gibi soruların cevabını arıyorsanız tüm cevapları bu makalemizde bulabilirsiniz.
Boy uzatma konusunda birçok kulaktan dolma hikayeler duymuşsunuzdur. Yediğinize içtiğinize dikkat etmek, her gece yatmadan önce bir bardak süt içmek, 10 saatten fazla uyumak gibi duyduğumuz tavsiyeler gerçekten boy uzatır mı?
Boy nasıl uzar?
Doğduğumuz günden itibaren kemik yapımız gelişmeye başlar ve boyumuz da sürekli olarak uzar. Kemiklerimizin arasında bulunan büyüme plakları metafiz ve epifiz boyun uzamasını sağlar. Bu plakların gelişmesiyle beraber hücreler de kemik yapısının uzamasına yardımcı olur.
Boyumuzun uzama süreci, belli bir yaşa geldikten sonra durur. Kendimize iyi bakmazsak yaşlandığımız zaman gerileme sürecine girebiliriz. Sağlıklı kişiler genellikle anne ve babasının boy ortalamasının oluşturduğu ortak genetikle doğru orantılı bir şekilde uzar. Bu demek oluyor ki anne ve babanızın uzun olması sizinde uzun olacağınız anlamına gelmiyor. Sağlıklı ve doğru besinler tüketmek, doğru egzersiz ve hareketler yapmak boyunuzun uzaması için ilk etapta fayda sağlayabilir. Ayrıca anne ve babasının boyu kısa olan kişiler doğru beslenme programı ve egzersizlerle anne ve babasından daha uzun bir boya sahip olabilir.
Boy uzaması kaç yaşına kadar devam eder?
Boy kaç yaşına kadar uzar sorusu birçok nedene bağlı olarak değişebilir. Ergenlik başlangıcı ve süresiyle de boy uzamasının durması birbiriyle ilişkilendirilebilir. Boy uzaması ülkelere, kalıtıma, bölgenin iklimine, beslenmesine ve strese göre de değişiklik gösterebilir. 18 yaş aralığına kadar yapılan tüm egzersizlerin ve spor aktivitelerinin boy uzatma ile ilgili bir ilişkisi vardır. Bazı spor dallarında sürekli aynı kas grupları ve aynı bölgeler çalıştırıldığı zaman o bölgelerin diğer bölgelere göre daha fazla gelişmesi görülebilir.
Erkeklerde boy uzaması 18 ila 20 yaşa kadar, kızlarda boy uzaması 16 ila 18 yaşına kadar devam eder. Her iki cinsiyet grubu da küçük oranda farklılık gösterebilir. Boy uzaması erkeklerde 12 ve 16 yaş arasında ortalama olarak 27.5 cm uzar, ergenlik dönemindeki erkekler yılda 9.4 cm’lik bir artış gösterebilir. Kadınlar ise 12 ve 16 yaşları arasında 20.5 cm uzar, ergenlik döneminde de 8.3 cm artış gösterir. Erkeklerin boy uzamasın olduğu dönem ergenliğin son zamanıyken kızlarda menarş öncesidir, bu yüzden kadınlar erkeklerden daha kısa olabilir.
Erkekler 15 yaşına kadınlar ise 13 yaşında geldiklerinde boylarının % 95’ine, erkekler 18 kadınlar 16 yaşına geldiklerinde ise son boylarının %98.5’ine ulaşmış olurlar. Bu nedenle ergenlik döneminde yaptığınız ve yapacağınız her hareket büyük önem taşır. Belirtilen bu yaşlardan sonra genellikle 1-2 cm büyüme görülebilir. Fakat bazı durumlarda çok daha fazla uzayan insanlar da olabilir, bu durum tamamen genetiğiniz ile alakalıdır.
Boy uzamasını sağlayan egzersizler nelerdir?
- Basketbol oynamak
- Voleybol oynamak
- Yüzmek
- Bisiklete binmek
- İp atlamak Zıplamak
- Düzenli yürüyüş
- Asılı kalacak egzersizler yapmak
Boy uzatan besinler nelerdir?
Doğru ve sağlıklı beslenmek boy uzatmada etkilidir. Bu yüzden beslenmenize olabildiğince dikkat etmelisiniz.
Süt, peynir ve yoğurt
Kalsiyum bakımından zengin gıdalar boy uzatmadan etkilidir, kalsiyum açısından en zengin gıdalar süt ve süt ürünleridir. Bu gıdaların protein bakımından zengin olmaları ve özellikle yoğurdun probiyotik etkisi çocukların sindirim sisteminin çalışmasına yardım eder.
Lahana
Lahana içerisinde buluna bol miktarda lif, protein, sodyum, potasyum, C ve K vitaminleri ile bağışıklık sisteminin güçlendirir.
İncir
İncir lif bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Bu özelliği ile tam bir bağırsak dostudur diyebiliriz. İncir içerdiği yüksek orandaki protein ile vücutta hücre yenilenmesini destekler.
Nane
Nane solunum yollarını destekleyen bir besindir. A vitamini deposu olduğu için göz sağlığı üzerinde de etkisi büyüktür. Tüm yeşil yapraklı bitkiler gibi içerdiği yüksek oranda kalsiyum ile boyun uzamasına destek olur.
Kuru yemiş
Kuruyemişin tüm çeşitleri çocukların beslenmesinde yer almalıdır. Özellikle fındık, ceviz ve badem güçlü bir Omega 3 kaynağı olduğu için kalbin korunmasında etkilidir. Fıstık zihinsel ve bedensel yorgunluğu alır ancak alerjen bünyelerde kullanımına dikkat etmek gerekebilir.
Tereyağı
Çocukların sağlıklı bir şekilde beslenmesi ve boylarının uzaması için beslenmelerinde margarin yerine tereyağı tercih edilmelidir. Tereyağı içerdiği yüksek protein oranıyla, A,K, E vitamini ve yüksek miktardaki mineral ile büyümeyi ve gelişmeyi destekler.
Pekmez
Pekmez kalsiyum ve fosfor bakımından zengin bir besin kaynağı olduğu için enerji verir ve çocukların gelişiminde oldukça önemlidir. Ayrıca, potasyum, magnezyum ve demir alımı için de tercih edilmesi gerekir.
Keçiboynuzu
Keçiboynuzu karbonhidrat, B, B3, D vitaminleri, kalsiyum, potasyum ve fosfor yönünden zengin oluşu nedeniyle çocuklarda vücut ve zekâ gelişimini destekleyen besin maderinden biridir.
Et ve balık
Çocukların günde 100 gram et ya da balık tüketmesi protein alımı için gereklidir. Ayrıca, hem zihinsel hem de bedensel gelişim açısından önem teşkil eder. Etteki demir, balıktaki selenyum ve fosfor çocuk beslenmesinde büyük önem taşımaktadır.
Tavuk
En güçlü protein kaynaklarından biri tavuktur. Proteinin vücuttaki görevi kas oluşumunu desteklemek ve kemiklerin gelişimine katkı sağlamaktır. Boyunuzu uzatmak için günde 50 ila 100 gram tavuk tüketmelisiniz.
Yumurta
Yumurta en yüksek protein kaynaklarından birisidir. Ayrıca, yumurta içeriğinde A, D, E ve B vitaminleri ve demir ile çocuk gelişiminde ihtiyaç duyulan temel gıdaları içerir.
Havuç
A ve C vitamini bakımından zengin olan havuç A vitamini ile kemiklerdeki kalsiyumu korur ve kemiklerin güçlenmesini sağlar. Ayrıca, havuç cildi parlaklaştırır ve görme yeteneğini güçlendirir. A vitamini içeren tatlı patates, kabak, kavun, kayısı, mango, ton balığı ve kırmızı biber tüketerek boy uzamanıza katkı sağlayabilirsiniz.
Muz
Muz potasyum minareli bakımından oldukça zengindir. Potasyum kemiklerin güçlenmesi ve gelişmesinde büyük rol oynar. Boy uzaması için her gün mutlaka 1 adet muz yemelisiniz.
Yulaf ezmesi
Bitkisel protein kaynağı olan yulaf ezmesi her gün kahvaltıda 50 gram kadar tüketilerek kas kütlesini arttırarak boy uzamasını destekler. Yulaf ezmesini akşamdan suya koyup ertesi gün süzün yoğurt ve meyvelerle karıştırıp yiyebilirsiniz.
Boy uzatan bitkisel otlar nelerdir?
Alternatif tıp birçok alanda hayatımıza giriyor. Şifayı doğada bulmak artık oldukça kolay, böylece kimyasal ilaç kullanmadan fayda sağlayabiliyoruz. Boy uzatmak için de doğanın bize sunduğu şifalı bitkiler mevcut. Tamamen organik olan bu bitkilerin hiçbir yan etkisi bulunmuyor, gelişiminiz tamamlanmadıysa bu otlardan faydalanarak boyunuzun uzamasını sağlayabilirsiniz. Bu otları uzun bir süre kullanarak boyunuzun uzadığına şahit olabilirsiniz. Bu kürlerin etkisi 22 yaşına kadar olan kişilerde geçerlidir.
Boy otu kürü
Adından da belli olduğu gibi boy uzatan bu kürü yapmak çok kolaydır. 1 tatlı kaşığı çemen otu, bir miktar zeytinyağı ve 1 çay kaşığı karabiberi iyice karıştırın. Daha sonra ağzı kapalı bir kap içerisinde 5 gün bekletin, 5 gün sonra çocuklarınızın eklem yerlerine sürerek boylarının uzamasına katkı sağlayabilirsiniz.
Melisa çayı sinirlere iyi gelen sakinleştirici özelliğiyle bilinir. Ancak bilinmeyen bir diğer özelliği ise kız çocukları üzerinde etkisi olan boy uzatmadır. 6 ay boyunca haftada 1 kez kaynar suyun içerisine bir tutam melisa yaprağı atın ve 5 dakika kadar demleyin, demlendikten sonra melisa çayını içebilirsiniz.
Biberiye çayı da erkek çocuklarının boyunu uzatma üzerinde etkilidir. Kız ve erkek çocuklarının ayrı bitkisel çaylardan fayda görmesi tamamen biyolojik yapılarından kaynaklıdır, her ne olursa olsun bu iki çay türü de aynı etkiyi gösterir. Yine 6 ay boyunca haftada 1 kez kullanılmak üzere 1 bardak kaynar suya 1 tutam biberiye otu atın ve 5 dakika kadar demleyin, demlendikten sonra biberiye çayını içebilirsiniz.
Diğer bir adı buğday özü olan rüşeym kürü boy uzamasında oldukça etkili bir yoldur. Bu kürde buğday özü çocuklara günde 3 çorba kaşığı yedirilir ve düzenli tüketildiği takdirde etki gösterdiği ise unutulmaması gerekir.
Bal ve keçiboynuzu tozu kürü
Bu kürün sadece 2 malzemeden oluştuğunu düşünmeyin. Oldukça fazla malzemeden oluşan bu kür 6 ay ile 2 sene düzenli kullanım sonucunda mutlaka istenilen verimi gösterir.
100 gram keçiboynuzu tozu, 50 gram çemen otu tohumu, 100 gram üzüm çekirdeği tozu, 50 gram keten tohumu yağı, 4 adet karanfil, 50 gram ginseng, 100 gram esmer buğday unu, 1 kilogram kestane balını iyice birbirine karışacak şekilde karıştırın ve düzenli olarak tüketin. Diğer kürler gibi bu kürün de maksimum yaş sınırı 22’dir.
Bitkisel kürler tek başlarına bazen yeterince verim sağlamıyor. Bazı bitkisel ürünler bir arada tüketilince etkisi görülür. Bu kürleri ve çayları tüketirken mutlaka palamut, torik, uskumru, kefal gibi balık türlerini ızgara veya buğulama şeklinde haftada birkaç kez tüketmeye çalışın. Bu balıklar içerisinde bulunan zengin yağlar ve asitler ile vücuda hem sağlık verir hem de boyun uzamasını destekler. Ayrıca bu kürleri uygularken boy uzatıcı egzersiz yapmayı da ihmal etmeyin.
Boy uzatan vitaminler nelerdir?
- Kalsiyum
- C vitamini
- D vitamini
- B1 vitamini
Boy uzatma hareketleri
Boy uzatmanın en mümkün yollarından biri doğru beslenmeyle birlikte egzersiz hareketlerini birleştirmektir. Etkili bir egzersiz programıyla boy uzamasından sorumlu büyüme hormonlarının salınımını sağlayabilir vücut kaslarınızı ve kıkırdaklarınızı güçlendirmeye yardımcı olabilirsiniz. Etkili egzersiz programı büyüme hormonları salgılayan hormonal bezleri taze ve aktif tutarak boyun uzamasına destek olur.
Boy uzaması genetik faktörler tarafından belirlense de iyi bir egzersiz çalışması bu uzunluğu etkileyebilir. Bu nedenle boy uzatıcı egzersizlerle boyunuza 3 ila 6 cm uzayabilir. Egzersizlerden iyi bir sonuç almak için haftada 2-3 kez düzenli bir şekilde uygulamalısınız.
Bara asılma egzersizi
Yerçekimi kuvveti vücut üzerinde aşağıya doğru basınç uygulayarak eklemleri sıkıştırır ve boyun uzamasını olumsuz yönde etkiler. Bir çubuk üzerinde asılmak bu olumsuz etkiyi ortadan kaldırır. Vücut uzuvlarını esneterek boy üzerinde olumlu bir etki yaratır. Asılma hareketi ve vücudunuzun ağırlığıyla omurganız gerilir ve eklemler uzamaya başlar. Bu hareketi en az 3 ay yaparsanız boyunuzda 1-2 cm’lik uzama gerçekleşir.
Yatay bir bar üzerine asılarak bedeni uzatmaya çalışın. Barı tuttuğunuz zaman vücudunuz tam olarak uzayamıyorsa dizlerinizi hafifçe kırın ve barı tutarken avuçlarınızın dışa doğru bakacak şekilde konumlandığından emin olun.
Asılı durumdayken kollarınızı, omuzlarınızı ve kalçanızı mümkün olduğunca rahat tutmaya çalışın ki böylece yerçekimi vücudu etkili şekilde aşağıya doğru çeksin. Bu hareketten daha fazla yararlanmak isterseniz ayak bileğinize ağırlık takabilirsiniz. Bu egzersiz hareketi 3 set olacak şekilde 20 saniye uygulayın. Bu egzersizin boy uzatıcı egzersizler arasında en iyisi olduğunu unutmayın.
Yerde yüzme egzersizi
Alternatif tekme olarak da bilinen bu hareket temel olarak belinize odaklanır. Karnınızın üzerine uzanarak başlayın. Vücudunuz tam olarak düz bir şekilde uzatılmalıdır. Kollarınızı avuçlarınız yere bakacak şekilde önünüze düz olarak koyun. Sol kolunuzu sağ kolunuzdan biraz daha yükseğe kaldırın. Bacaklarınızı düz tutarak, sağ bacağınızı yerden mümkün olduğunca yukarıya doğru kaldırın ve 5 saniye kadar bu pozisyonda kalın, sonra aynı işlemi diğer bacağınız ve elinizle yapın. El ve ayak bileklerinizde ağırlık kullanmak sizin için daha yararlı olacaktır, ağırlık kullanmak bel kaslarınızı şekillendirir ve dayanıklılığınızı arttırır.
Yarım köprü egzersizi
Çok basit bir egzersiz yöntemidir. Bedeninizi aşağı ve yukarı omurganızdan ve kalçalarınızdan germeye yardımcı eder. Egzersize sırtüstü uzanarak başlayın. Omuzlarınızı ve kollarınızı yere sıkıca yerleştirin ve dizlerinizi bükün, ayaklarınızı kalçanıza olabildiğince yaklaştırın. Pelvisinizi yukarı doğru itmek için sırtınızı kamburlaştırın ve 30 saniye kadar bu pozisyonda bekleyin. Bu egzersiz ile kalçanızın ön kısmı daha çok esneklik kazanacaktır.
Kobra esnemesi
Kobra esnemesi yoga egzersizidir ve omurganızın esnemesiyle daha dik ve daha esnek bir omurgaya sahip olursunuz. Yere yüzüstü uzanın ve elleriniz omuzlarınız altında yere gelsin. Yüksek bir açı oluşturmak için sırtınızı mümkün olduğunca kamburlaştırın. Bu egzersizi 4 kez tekrar edin ve her bir tekrarda 30 saniye bekleyin.
Süper kobra esnemesi
Kollarınızı yere dik konumda tutarak omurganızı kamburlaştırın. Kalçanızı bükün ve vücudunuzu ters V biçimine getirin. Bu egzersizi yaparken çenenizi göğsünüze sokun ve sonra tekrar eski haline geri getirin. 3 dakika boyunca bu egzersizi uygulayın, her tekrar 30 saniye kadar sürmeli.
Masaya bastırma hareketi
Masaya, sandalyeye veya koltuğa tutunarak gergin durun ve birisinden sırtınızın ortasına bastırması için yardım isteyin. Kendinizi gerin ve gerginliğinizi koruyun. 3 set olacak şekilde ve her set 10 saniye sürmelidir. Bu hareket omurları açarak boy uzamasına olumlu katkıda bulunur.
Hava germe hareketi
Yerde dizlerinizin üzerinde durun. Ellerinizi birleştirin ve başınızın üstünden geriye doğru gerilin. 4 set set başına 5 saniye sürecek şekilde uygulayın.
Düz bacak yukarı hareketi
Yere yüz üstü uzanın ve ellerinizi başınızda ya da boynunuzda birleştirin. Sonra bacaklarınızı gerin ve bacaklarınızdan birisini dizlerinizi kırmadan kaldırın. Şimdi aynı hareketi diğer bacağınız için uygulayın. 4 set her set 3-4 saniye sürecek şekilde uygulayın. Boy uzatmak için bel omurlarını açan bir harekettir.
Temel kıvrılma hareketi
Ayakta durun ve kollarınızı omuz hizasında ve düz bir şekilde tutun. Ellerinizi açın ve sağa sola doğru bükün. Her bükülme 2-3 saniye sürmelidir. Toplamda 15 kere yapın ancak hızlı hareket etmemeye özen gösterin.
Duvarda esneme hareketi
Ayakta dik pozisyonda parmaklarınızın ucunda durun, duvara karşı yapabildiğiniz kadar ellerinizi en yukarı gerdirmeye çalışın. Duvara karşı omurganızı düz tutun. 4 set her set başı 5 saniye sürmelidir. Önemli bir boy uzatma hareketidir.
Eller ensede yay hareketi
Önce ayakta dik bir pozisyonda ellerinizi boynunuzun arkasında birleştirip tutun, eğilebildiğiniz kadar öne doğru eğilin. Çenenizi göğsünüze getirin. Dizlerinizi bükmeyin. 4 set her set 10 saniye sürmeli.
Süper esneme hareketi
Süper esneme hareketiyle ellerinizi uzatabildiğiniz kadar yukarıda birleştirin. Omurganın alt bölümünün gerildiğini hissedin. Bu hareketi ayakta ya da uzanarak yapabilirsiniz. 4 set her set 5 saniye civarında sürecek şekilde tekrar edin.