2018 Doğum Parası Ne Kadar ? Doğum Parası Nasıl Alınır ?

doğum parası ne kadar

Devlet doğan her çocuk için karşılıksız 3 farklı destekte bulunuyor. Peki, nedir bu doğum parası?

Doğum parası çalışmayan annelere bir defaya mahsus verilirken çalışan annelere devlet tarafından hiçbir karşılığı olmadan verilir. Hamilelik süreci 40 haftadır ve bu sürecin yaklaşmasıyla anne adaylarının çalışması zorlaşır. Bu süreçte izin kullanmaları gerekir, doğum izni 16 haftadır. Anne adayları doğumdan önce çalışabildiği kadar çalışıp doğumdan sonra kalan izinlerini kullanmayı tercih edebilirler.

Doğum parası ilk çocukta 300 TL, ikinci çocukta 400 TL ve üçüncü çocukta ise 600 TL’dir. Üçüncü çocuktan sonraki her doğumda da yardım olarak 600 TL verilir. İkiz bebek doğum yapan anneler için 700 TL, üçüz doğum yapan anneler için ise 1.300 lira doğum parası verilmektedir. Ekiz çocuk olması durumunda da 1000 TL ödenmektedir.  Doğum parası sadece Türkiye’de yaşayan Türk vatandaşlara değil, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına da ödeniyor.

doğum parası sorgulama

Doğum parasını kimler alabilir?

Doğum parasını Türk vatandaşları ve mavi kartlılar alabilir. Annenin ve babanın Türk vatandaşı olması ya da sadece birinin Türk vatandaşı olması doğum parasından yararlanmak için yeterlidir. Ancak evlat edinilen aileler doğum parasından yararlanamıyor.

Annenin veya babanın mavi kartlı olması doğum parasından yararlanmasını sağlar. Doğum parasından yararlanmak için Türkiye’de olmanız gerekmez. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları da yaptığı doğumlar ile doğum parasından rahatlıkla faydalanabilir.

Doğum parası almanın şartları nelerdir?

Doğum parası için doğum yapan kişinin veya eşinin SSK ya da Bağ-Kur’lu olması ve en az 120 gün prim ödemiş olması gerekmektedir.

Doğum parası hangi tarihten itibaren geçerlidir?

Doğum parası mecliste torba yasasıyla 15 Mayıs 2015 tarihinde belirlendi. Bu tarih ve sonrasında gerçekleşen doğumlar için doğum parası ödenir. Ancak doğum parasından yararlanmak için çocuk sayısı baz alınır yani 2005 yılında ilk çocuğunuz 2010 yılında ikinci çocuğunuz doğmuş olabilir, bunlar için doğum parası alamazsınız ama 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra üçüncü çocuğunuz doğarsa 600 TL doğum parası alabilirsiniz.

Doğum parası için nereye başvurulur?

Doğum parası yardımını Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapar. Bu yüzden başvurularınızı; Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri ve Sosyal Hizmet Merkezlerine yapmalısınız. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ise Büyükelçilikler ve Konsolosluklar aracılığıyla başvurularını yapabilir. Başvuruları bizzat yapabileceğiniz gibi, posta ya da kargo ile de gerçekleştirilebilir.

doğum parası 2018

Doğum parası hakkında bilgi nerden alınır?

Doğum parası hakkında ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız 144 veya 183 numaralı telefonları arayabilirsiniz.

Doğum parası alabilmek için gerekli evraklar nelerdir?

  • Doğum izni parası için gerekli belge ve evraklar
  • İş göremezlik belgesinin aslı
  • Sizin ve bebeğinizin nüfus cüzdan fotokopisi
  • Çocuğunuzun doğum raporunun aslı
  • İstirahatın başlandığı günden itibaren geriye doğru 120 gün prim ödeme gün sayısı ve prim ödeme halinin devam edip etmediği gösteren, işveren tarafından imzalı ve damgalı belge

Doğum parası nereye yatar?

Başvurunuzdan sonra size yapılacak yardım parası banka hesabınıza yapılmaz. Sadece PTT’ye adınıza yatırılacaktır. Bu para direk annenin adı ve soyadı üzerine yatar ve anne dışında kimse çekemez.

Doğum parası sorgulama nasıl yapılır?

Bu sorgulamayı yapmak için www.turkiye.gov.tr  adresine internetten girin ve sayfanın sağ üst kısmında yer alan “Sisteme Giriş” butonuna tıklayın. Açılan ekranda belirtilen alanlara T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi yazarak girişinizi tamamlayın. Ardından “e-Hizmetler” ya da “Arama” kısmından “4A/4B İş göremezlik Ödemesi Görme” hizmetini aratın. Bu işlem Sosyal Güvenlik Kurumu işlemleri arasında yer almaktadır. İşleme tıkladığınızda doğum parası sorgulama sonucunuzu görebilirsiniz.

Süt parası ne kadar?

Doğum parası dışında annelere bir de süt ve emzirme parası ödeniyor. Bu ücret 2018 yılında asgari ücrete gelen zamla birlikte 149 lira oldu. Bu para için de bağlı bulunduğunuz SGK il müdürlüğüne doğum raporunuzla birlikte başvurabilirsiniz. Ayrıca anneye işgörmezlik raporu için de ücret ödeniyor. Annenin maaşına göre değişen bu ücret doğum izni yani 112 gün üzerinden hesaplanır. 2017’den en düşük doğum raporu parası 4 bin 424 lirayken, 2018’de bu rakam 5 bin 50 liraya yükseldi.

Dikatinizi Çekebilir