Romatizmal hastalıklar arasında en sık görülenlerden biri olan eklem romatizması kronik bir rahatsızlık olabileceği gibi zamanlar meydana gelen iltihaplanmalar sonucu da oluşabilir. Eklem romatizması nedir, bu rahatsızlığın belirtileri nelerdir ve eklem romatizmasına ne iyi gelir sorularına cevap bulmak için yazımızın devamına göz atabilirsiniz.
Eklem Romatizması Nedir?
Adından anlaşılacağı üzere eklemlerde meydana gelen eklem romatizması kimi zaman kronik kimi zamansa başka nedenlerden ortaya çıkan iltihaplanmalar sonucunda oluşur. İltihaplanmalar ilerleyen zamanlarda eklemleri olumsuz etkileyerek hareket etme zorluğuna neden olabilir. Bu rahatsızlığın ilerlemesi tıpta Romatoid Artrit olarak ifade edilir. Eklem romatizmasının ortaya çıkmasının ardından vücutta bulunan eklemler zarar görmeye ve şekil bozuklukları yaşanmaya başlar. Eklem romatizması neden olur sorusuna bulunan cevap sonrasında bir an önce tedaviye başlanması ve meydana gelebilecek olan şekil bozukluklarının önüne geçilmesi gerekir.
Eklem Romatizması Neden Olur?
Romatizma rahatsızlığı, asıl görevi vücudu korumak olan bağışıklık sisteminin yanlışlıkla eklem, kas ve kemiklere savaş açıp iltihaplanmalara yol açması sonucunda meydana gelir. Ancak romatizmal rahatsızlıkların önemli bir bölümünün nedeni hala bilinmemektedir. Bulaşıcı özellik taşımayan bu rahatsızlığın kalıtsal olma ihtimali de hayli yüksek bir oranda karşımıza çıkar. Dana eti, beyaz ekmek ve peynir gibi hazır paketli ve içeriğinde asit olan diğer gıdaların aşırı tüketimi eklem romatizması neden olur sorusunun cevapları arasında yer alabilir. Eklem romatizması nedenleri arasında yaşlılık da gösterilebilir.
Eklem Romatizması Belirtileri
Eklem romatizması bazı belirtilerle kendini gösterir. Aşağıdaki belirtilere dikkat ederek risk altında olup olmadığınıza bakabilir, sonrasında gerekli kontrollerinizi yaptırabilirsiniz. Açıkça kendini belli eden eklem romatizması belirtileri:
- Beze şeklinde olan ya da varise benzeyen şişlikler. Bu belirtiler daha çok ilerlemiş eklem romatizmasına sahip olan kişilerde kendini gösterir. Bu şişlikler zaman içerisinde renk değiştirebilir ve farklı boyutlara ulaşabilir.
- Vücudun bazı yerlerinde meydana gelen tutulmalar.
- Parmak kemiklerinde açıkça belli olan çıkıntılar.
- Karaciğer ve dalakta meydana gelen tahribatlar.
- İştah kaybı, baş dönmesi ve halsizlik.
- El ve ayaklarda oluşan şişlikler.
- Sabah uyanma sonrasında oluşan tutulmalar.
- Bacağın alt baldır kısmında kendini belli eden kılcal damarlar.
- El ya da ayak parmaklarında meydana gelen deformasyonlar.
Eklem Romatizması Tedavisi
Eklem romatizması belirtilerine bakıp bu belirtilerden birkaçına sahip olduğunuzu gördüyseniz eğer vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizde büyük fayda var. Her hastalıktaki gibi eklem romatizmasında da erken teşhis hayat kurtarıyor ve meydana gelebilecek olumsuz sonuçların önüne geçiyor. Eklem romatizması tedavisi için uygulanan ve sonuç alınan kesin bir yöntem yok ne yazık ki. Kişiye eklem romatizması konulduktan sonra eklem romatizması tedavisi nasıl yapılır sorusuna yanıt aranır. Ancak bu aşamada yapılması gereken en iyi şey doktorun verdiği ilaçları düzenli kullanmak ve egzersizlere sadık kalmaktır. Eklem romatizması ilaçları genellikle kortizon içerir ve eklemlerde meydana gelen tahribatlar bu içerikle giderilmeye çalışılır. Ancak kortizon içeren ilaçların kilo alımına olan etkisi göz önüne alındığında hastanın bu ilaçların yanında diyet ve egzersiz uygulaması da gerekir. Aksi takdirde aşırı kilo alımı yaşanabilir ve hasta eklemlerine daha fazla yük binebilir. Bu durumda tedaviyi olumsuz etkiler. Eklem romatizmasının tedavisinde kullanılan bir diğer yöntemse ameliyat olarak karşımıza çıkıyor. Eklem tedavisi ilaçları yetersiz geldiğinde ve hastanın durumunun kritik olduğuna karar verildiğinde bu yöntem uygulanır. Ayrıca ciddi şekil bozuklukları da ameliyat için geçerli bir nedendir. Ameliyat sonrasında şekil bozuklukları tedavi edilebilir ve eklem romatizması nasıl geçer sorusuna bu yöntem bir cevap olabilir.
Eklem Romatizması Bitkisel Tedavi
Her hastalıkta olduğu gibi eklem romatizması için de bitkisel tedavi yöntemleri mevcut. Eklem romatizması bitkisel tedavi yöntemleri arasında en sık kullanılanıysa ısırgan otu ve kiraz sapı olarak ifade edilebilir. Tedavi için bu bitkileri kaynar suda demleyerek düzenli olarak tüketmeniz gerekir.
Eklem Romatizmasına Ne İyi Gelir?
Eklem romatizması nedir ve eklem romatizması nedenleri nelerdir sorularına cevap bulduktan sonra bu rahatsızlığa iyi gelecek olan besinleri bulabilirsiniz. Eklem romatizmasına ne iyi gelir sorusunun cevabı aşağıdaki gibi:
Tahıl grupları: Özellikle kepek ve yulaf ezmesi eklem romatizması olan kişiler için lif kaynağı görevi görür. Her gün düzenli bir şekilde tahıl grubu besinlerinin tüketilmesi tedaviyi destekler.
Yumurta: Eklem romatizması nasıl geçer sorusuna her gün bir yumurta yiyerek cevabını vermek mümkün. Yumurta içerisinde bulunan besleyici maddeler vücudun protein ihtiyacını karşılamasına yardımcı olur. Yumurta içerisinde bulunan protein ve kalsiyum kemiklerin güçlenmesini ve daha sağlıklı olmasını sağlar. Bu güç de eklemlere yansır ve eklem romatizmasının iyileşme hızı artar. Yumurtanın içerisinde bulunan B vitamini kemiklerin ve eklemlerin e yakın dostu. Bu sayede kas hücrelerinde de güçlenme meydana geliyor ve bu rahatsızlık çok daha kolay bir şekilde atlatılıyor. Eklem romatizmasına yakalanmak istemeyenler de yumurtayla bu hastalığa karşı önlem alabilir.
Kuşburnu: Eklem romatizması bitkisel tedavi yöntemlerinden biri olan kuşburnu içerisinde bulunan çekirdekleri sayesinde vücutta meydana gelebilecek olan iltihabı önlüyor. Eklemlerde meydana gelen iltihabın önüne kuşburnu ile geçebilir ya da tedavinize ek olarak bu bitkiyi tüketebilirsiniz. Eğer eklem romatizması tedavisi nasıl yapılır sorusunun cevaplarından biri olan bitkisel tedavi yollarından kuşburnunu deneyecekseniz bu bitkiyi çekirdekleriyle birlikte tüketmeniz gerekiyor.