Romatizma, eklemlerde, kaslarda ve onları çevreleyen yumuşak dokuda ağrı ve iltihaba neden olan kronik bir hastalıktır ve bu hastalık, iltihaplı ve iltihaplı olmayan romatizma şeklinde ikiye ayrılır.
İltihaplı romatizma nedir?
İltihaplı romatizma, önce eklemlerde başlayan ve zamanla ilerleyip vücudun diğer kısımlarında da etkili olan bir hastalık çeşididir. İltihaplı romatizma, şiddetli ağrı nöbetleriyle orada olduğunu hiç unutturmaz ve bu hastalığın seyrinde psikolojik koşullar oldukça etkilidir.
Dünyada en sık görülen iltahaplı romatizmaların başında Romatoid Artrit gelir. Romatoid Artrit, el ve ayak eklemleri gibi daha çok küçük eklemleri simetrik olarak tutan iltihaplı bir romatizmadır. Bu hastalık sadece küçük eklem tutulumuyla kalmayıp diz, kalça, omuz gibi büyük eklemleri de tutabilir. Romatoid Artrit, eklemlerde en fazla tahribata ve şekil bozukluğuna yol açan romatizmalardan biridir.
Yüzden fazla iltihaplı romatizma çeşitleri vardır. İltihaba bağlı olarak gelişen romatizmalar genellikle Romatoid Artrit olarak bilinir. Başlıca iltihaplı romatizma çeşitleri; Osteoartrit, Romatoid (eklem iltihabı), Lupus ve Ankilozan Spondilit olarak sayılabilir.
İltihaplı romatizma belirtileri nelerdir?
İltihaplı romatizma belirtileri kişiden kişiye göre farklılık göstermekle birlikte genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir. Eğer siz de iltihaplı romatizma nasıl anlaşılır diye merak ediyorsanız aşağıdaki belirtilerden birkaç sizde mevcut mu diye kontrol ettikten sonra doktorunuza görünebilirsiniz.
- Eklemlerde, bileklerde ve parmaklarda ağrı
- Diz ağrısı
- Yorgunluk ve halsizlik
- Sabah tutukluğu. Bu durumlarda kişi, sabah kalkınca hareket etmekte zorlanır. Uyandıktan birkaç saat sonra vücut açılır.
- Bel, sırt ve boyun bölgelerinde ağrılar.
- Eklemlerde iltihap, kızarıklık ve şişlik
- Eklemlerde sıcaklık hissi
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Karın ve göğüs ağrıları
- Romatizmalı bölgede şişlik ve ödem
- Eklemleri hareket ettirmekte zorlanma
- Tekrarlayan yüksek ateş
- İştahsızlık
- Cilt altı şişlikleri
- Ağız ve genital bölgede aftlar
- El veya ayak parmaklarında beyazlaşma, sararma e morarma
- Ellerde, ayaklarda uyuşma, karıncalanma veya hareket ederken çatırdama
- Hareket kısıtlılığı
- İltihaplı eklem romatizmasında eklem dışında diğer organ ve dokularda da çeşitli belirtiler oluşabilir. Bu belirtilere örnek olarak şunlar verilebilir; örneğin iltihaplı romatizma hastaları saç dökülmesi, ciltte dökülmeler, ağız ve gözde kuruluk, kas ağrısı gibi iltihaplı romatizma kaynaklı belirtiler yaşayabilir.
İltihaplı romatizma tedavisi
En çok merak edilen konulardan bir tanesi de iltihaplı romatizma tedavisi konusudur. İltihaplı romatizma hastaları iltihaplı romatizma nasıl geçer sorusunun üzerine oldukça fazla eğilirler ve bu konu ile alakalı çokça zaman geçirirler.
İltihaplı romatizma insan vücudunda yer alan büyük veya küçük eklemleri etkileyerek tutukluk meydana getiren bir romatizma çeşididir ve eklemlerde gerçekleşen sıvı akışı düzeyinin bozularak eklemlerin hareketliliğinin zamanla tamamen veya kısmen kaybolması nedeni ile kendini belli etmektedir. Ne yazık ki iltihaplı romatizma rahatsızlığı, ömür boyu kalıcı yani kronikleşmiş bir hastalık çeşididir. Bu rahatsızlığın meydana geliş faktörleri net olarak anlaşılamamakla birlikte bunun gibi meydana gelme sebebi anlaşılamayan hastalıklarda olduğu gibi iltihaplı romatizma hastalığının da kalıtımsal olduğu düşünülmektedir.
İltihaplı romatizma geçer mi?
Bu hastalığı olan kişilerin en çok araştırdıkları soruların başında iltihaplı romatizma nedir nasıl tedavi edilir sorusu gelmektedir. Bazıları çok erken yaşta bazıları da ileri yaşta bu hastalığa yakalanırlar ve o saatten sonra da iltihaplı romatizmadan kurtulmak için ellerinden gelen her şeyi yaparlar.
İltihaplı romatizma hastalığında yukarıda sıralamış olduğumuz ilk belirtilerin farkına varan hasta öncelikle acil olarak bir romatoloji bölümüne başvurmalıdır. Bu rahatsızlığın tanısı doktorunuz tarafından, onun belirleyeceği ve isteyeceği testler sonucunda koyulmalıdır. Bu rahatsızlığın farklı romatizma çeşitlerinde olduğu gibi kesin tedavi şekil bulunmamakla birlikte ancak ilerlemesi durdurulabilir. Bu da hekim kontrolünde hastalığın evrelerine göre belli aralıklarda yapılan tahliller sonrasında ilaç tedavisi uygulanarak yapılabilir. Bu hastalık sahibi sürekli doktor kontrolünde olmak zorundadır. İltihaplı romatizma hastası olan bir kişi yaşamı boyunca devam edecek kronik bir hastalıkla mücadele etmek zorunda kalacaktır.
Aklınızda bazen de iltihaplı romatizma öldürürmü sorusu rahatsız edici bir şekilde var oluyor olabilir. Eğer gerekli olan tüm süreçler uygulanmazsa ve hastalığın tedavisi ihmal edilirse iltihaplı hastalık öldürücü neticeler doğurabilir.
İltihaplı Romatizmadan Korunmanın Başlıca Yolları
İltihaplı romatizmadan korunmak için öncelikle sağlıklı ve doğal beslenmek çok önemli. Bu beslenme programı ile vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi büyük önem arz ediyor. Bunun dışında düzenli olarak vücudu zinde tutabilmek için spor yapmak da hayati önem taşıyor. Fakat bunların dışında bu rahatsızlığa karşı henüz net bir koruma şekli geliştirilememiştir.
İltihaplı romatizma bitkisel tedavi şekli var mı?
Her hastalıkta insanın aklına geldiği gibi bunda da mutlaka bitkisel bir yöntem arayışına giriyoruz. Arama motorlarına iltihaplı romatizma bitkisel tedavi şekli var mı sorusunu oldukça sık soruyor olabiliriz. Bitkisel tedaviler, romatizma Romatoid Artrit üzerinde oldukça etkili olabilir. Bu bitkilerden bazıları şu şekildedir:
- Isırgan: Isırgan otunun kuvvetli yangı ve ağrı giderici etkisi vardır. Oldukça güvenli bir bitkidir.
- Kuşburnu: Yangı giderici etkisi vardır ve yüksek miktarda C vitamini içerir.
- Papatya: Yangı giderici ve sakinleştirici etkisi vardır.
- Zencefil: Kuvvetli yangı giderici etkisi vardır. Mide bulantısını giderir.
- Zerdeçal: Kuvvetli yangı giderici özelliğinin yanı sıra karaciğer üzerinde de oldukça etkilidir. Karaciğeri kuvvetlendirici ve kan yağlarını düşürücü etkisi vardır.
- Meyan kökü: Yangı giderici etkisi vardır.
Dikkatinizi Çekebilir: