Hemen hemen herkesin bir dönem yaşadığı sivilce sorunu bazı zamanlar bir hayli can sıkıcı olabiliyor. Özellikle ergenlik döneminde artan sivilceler sosyal hayatta olumsuzluklara ve özgüven kaybına yol açıyor. Pürüzsüz bir cildin çekiciliği sivilce sorunu yaşayanlara daha fazla gelmeye başlıyor. Durum böyle olunca sivilceli yüz sorunu yaşayan kişiler sivilce nasıl geçer arayışı içerisine düşüyor. Bu çözüm yolları bazen olumlu sonuçlar verirken bazen beklenenin tersine yüzde daha çok sivilceye de yol açabiliyor. Bu nedenle sivilce tedavisinde kullanılacak yöntemlerin iyi araştırılması gerekiyor. Bunları bir uzmana danışmakta da fayda var. Sivilce oluşumlarını önlemek ve oluşan sivilcelerin daha hızlı geçmesini sağlamak için dikkat etmeniz gereken önemli noktalar bulunuyor.
- Sivilce oluşumlarında her ne kadar hormonlar ön planda olsa da aşırı yağlı beslenme de bir hayli etkili. Vücuda fazla alınan yağlar karaciğerde depo edilirken size dönüşü sivilce olarak oluyor. Bu nedenle karaciğeri yoracak beslenme alışkanlıklarından kaçınmalı, yağlı yemeklerden uzak durmalısınız.
- Bol su içmenizde sivilcelerin daha hızlı geçmesine yardımcı oluyor. Sivilceli yüzde oluşan iltihapların çözülmesi ve vücuttan daha kolay atılmasına su yardımcı oluyor.
- Sivilce geçirme çabaları içerisindeyken yüzünüze yapacağınız bakımların çeşidi çok önemli. Yoğun bir sivilcelenme dönemindeyseniz asla peeling yapmamanız gerekiyor. Peeling sizi mevcut sivilcelerden kurtarmaya yardımcı olmuyor. Aksine sivilce suyunun yüzünüze dağılmasına ve yeni sivilcelerin oluşmasına neden oluyor. Bu nedenle sivilce geçirmek için peeling yöntemine başvurmamanız gerekiyor. Sivilceleri dağıtan bu yöntem yüzünüzde izlerin kalmasına da neden olabilir.
- Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalınması da sivilcelerin oluşumunu tetikliyor. Özellikle yaz aylarında uzun süreli güneşlenmelerin ardından yaşanan ciltte yağlanma sonucu beraberinde sayısız sivilceyi getiriyor. Bu nedenle yaz aylarında güneş ışınlarından korunmanızda fayda var. Mevcut sivilcelerin çoğalmasının önüne de güneş koruyucu kremler ile geçebilirsiniz.
- Sivilce lekelerine krem kullanımının yanında sivilce kremi seçeneği de mevcut. Yoğun şekilde sivilcelenme sorunu yaşayanların sivilce kremlerini cilt tiplerine göre bir uzman tavsiyesi ila almasında fayda var. Sivilcelerin geçmesinde ve yeni sivilcelerin oluşmasında önleyici bir etkisi bulunuyor bu kremlerin.
Sivilce Neden Olur?
Sivilce oluşumuna genellikle cilt yağının fazla üretimi, ölü deri hücrelerinin dökülmesi ve bakteri birikiminin yaşanması neden olur. Cildin hava almasını sağlayan gözenekler yağ ve ölü deri birikintileri nedeniyle kapanmaya başladığında sivilcelenmeler başlıyor. Cilt gözeneklerin kapandığının sinyalini bu yoldan veriyor. Cilt gözeneklerinde bulunan ve cildin yağlanmasını sağlayan sebum adındaki yağ bezleri bazı zamanlar ve özellikle ergenlik döneminde fazla çalıştığı zaman ciltte gereğinden fazla yağlanma yaşanıyor. Cildin kaygan olmasını sağlayan bu bezler vücudunuz gelişimine göre hareket ediyor. Ölü deriler ile kapanan gözeneklere bir de gereğinden fazla yağlanma seçeneği eklendiği zaman ciltte sivilce oluşumu kaçınılmaz oluyor. Kapalı gözeneklerin artmasıyla bakteri üretimi de artıyor. Bu nedenle her kapalı gözenek hem bakteri hem de sivilce olarak cildinize geri dönebiliyor. Sivilce sıkmak ise kapalı gözeneklerin daha da kapanmasına, cilt üzerinde bakterilerin daha hızlı üremesine neden oluyor. Cildin yapısı ve vücudun çalışma şekline göre sivilce oluşumu yaşanıyor. Bu oluşumların daha kötü bir hal almasını sağlayan bazı nedenler de mevcut. Bu nedenleri şu şekilde sıralamak mümkün:
Hormonlar: Her insan vücudunun işleyişi farklı. Bu nedenle özellikle gençlerde ergenlik çağının başlaması ve süreci değişiklik gösterebiliyor. Değişiklik gösteren bu etkiler nedeniyle sivilce oluşumları da farklılaşıyor. Ergenlik hormonları için uygulanabilecek bir tedavi yöntemi elbette yok. Dönemin gerekliliklerini getiren bu hormonlar sebum bezlerinin fazla çalışmasını da sağlıyor. Ergenlik dışı yoğun sivilcelenmelerde hormonların etkisi söz konusu olduğunda ise bir doktora başvurmanız gerekiyor.
Beslenme: Her sorunun başında olduğu gibi sivilce sorunlarının başında da beslenme önemli bir yerde bulunuyor. Sağlıksız e aşırı yağlı yemeklerin sonucunda ciltte sivilcelenme artabiliyor. Kişiden kişiye göre değişen bu durum da her bireyin kendi vücudunu tanıması önem taşıyor. Tuzlu ve yağlı abur cuburlar aşırı derece tüketildiğinde cilt buna tepki verebilir. Sebum bezlerinin daha fazla çalışmasına neden olan bazı yiyeceklerden uzak durmanız da fayda var. Bu konuda kendinizi ve yediklerinizi gözlemleyebilir, size dokunduğunu anladığınız yiyeceklerden uzak durabilirsiniz.
İlaç Kullanımı: Her ilacın sivilce oluşumuna etkisi elbette bulunmuyor. Ancak içerisinde yüksek oranda B12, androjen ve lityum gibi yapıları bulunduran ilaçlar sivilce oluşumuna neden olabiliyor. Direkt olarak sivilce oluşumuna neden olmasa bazı etkileri bu oluşumların kolaylaşmasını sağlayabiliyor. Bu konu hakkında doktorunuzla detaylı konuşmanızda fayda var.
Sivilce İzleri – Sivilce lekelerine çözüm 10 öneri
Sivilce sorunlarının sonrasında en çok yaşanan ve birçok kişiyi aşırı derece rahatsız eden sivilce izleri ile baş etmenin bazı yolları bulunuyor. Her cildin ayrı tepki ve sonuç verdiği bu dönemde en önemli nokta sabır. Eğer sivilcelerinize karşı sabırsız davranır ve sivilce sıkmak gibi işlemlerle kısa yoldan sivilcelerden kurtulmak isterseniz bu size sivilce izleri olarak geri dönüş yapıyor. En az sivilce kadar özgüven kaybettiren bu izlerle başa çıkmanın da yolları bulunuyor.
Sivilce İzlerinden Nasıl Korunmak Gerekiyor?
Sivilce izler sivilcelerin beraberinde getirdiği ve birçok kişinin canını bir hayli sıkan bir durum. Bu durumu yaşamamak için baştan önlem almakta fayda var. Şunu da hatırlatmak gerekiyor ki siz sivilce sıkma işleminden kaçınsanız da, sivilcenizin kendi kendine olgunlaşmasını bekleseniz de bazı zamanlar bu lekelerden kaçmak mümkün olmuyor. Bu nedenle bu duruma canınızı çok fazla sıkmayın. Beyaz tenli insanlarda göze daha çok çarpan bu lekelerin yaşanma sıklığı koyu tenlerde daha çok oluyor. Bu lekeler kırmızı ve koyu tonlarda olup zaman içerisinde yavaş yavaş kaybolabiliyor. Bu noktada sivilce izi ve yarasını birbirinden ayırt etmek önemli. Normal bir sivilce lekesi ilerleyen koşullarda ve tedavilerle geçebilir. Ancak sivilce yarası daha derin ve zorlu bir süreç olabilir. Bu nedenle oluşan sivilceyle çok fazla oynamamalı ve bu sivilcelerin yara olmasını engellemeye çalışmalısınız. Sivilceli yüz ile savaşanların hassas olması en önemli noktalar bunlar. Bu noktalar birkaç seçenek daha ekleyerek sivilce izi sorunlarının önüne geçebilirsiniz. Sivilce izlerinden korunmanın en iyi yolu ciltte sivilce oluşumunu sağlayacak ve cildinizin gözeneklerinin tıkanmasına neden olan hareketlerden kaçınmak. Bu izlerden korunmanın yolu sivilceden korunmaktan geçiyor.
Sivilce İzleri Nasıl Geçer?
Sivilce oluşumundan sonra yaşanan sivilce izleri için yapılacak sayısız tedavi mevcut. Tercihlere göre değişen bu tedavi seçeneklerinde dilerseniz dışardan yardım alabilir dilerseniz evde doğal yöntemlere başvurabilirsiniz. Sivilce lekelerine çözüm arıyor ancak bulduğunuz çözümler size güvenilir gelmiyorsa bir uzaman danışarak daha kesin sonuçlar elde edebilirsiniz. Bunun yanında kozmetik mağazalarında ve doğal içerikli ürünler satan yerlerde sivilce izi kremi bulabilirsiniz. Bu kremlerin kalitesine ve içeriğine göre etkilerinin farklılık gösterebileceğini unutmayın. Güzellik salonlarında bu lekelere özel uygulanan leke giderici tedaviler 6 – 8 seans arasında değişebiliyor. Bütçe olarak yüksek miktarlar gerektiren bu işlemleri her zaman kolayca tercih etmek mümkün olmayabiliyor. Eğer evde sivilce lekelerine çözüm arıyorsanız alternatif seçenekler sizi bekliyor. Bu tedavilere başlamadan önce size uygun olmayan seçeneklere dikkat etmenizi ve bir uzmana danışmanızı öneriyoruz.
- Elma Sirkesi
Cildin ihtiyacı olan vitaminleri bünyesinde barındıran elma sirkesi leke tedavisinde sıkça tercih edilen doğal ürünlerin başında geliyor. Gece yatmadan önce temizlenen cilde pamuk yardımıyla elma sirkesini uygulayabilirsiniz. Sivilce lekelerinin oluşturduğu boşlukların dolmasını sağlayan elma sirkesi lekelerinde zaman içinde kaybolmasına yardımcı oluyor.
- Karbonat
Sivilceli yüzünüze asla uygulamamanız gereken karbonatı yalnızca sivilce lekelerine uygulamanızı öneriyoruz. Sivilce lekelerine çözüm sunan karbonatı yarım kaşık su ile karıştırıp maske kıvamına getirdikten sonra yüzünüze uygulayabilirsiniz. Bu maskenin uygulanmasında oldukça dikkatli olmanız, hassas bir cildiniz varsa kesinlikle bir uzmana danışmadan uygulamamanızı tavsiye ediyoruz.
- Limon
Limon tek başına cilde uygulandığı zaman cilt renginde ve sivilce lekelerinde iyileştirici bir etki sağlıyor. Sivilce yok etmede de sıkça kullanılan limon sivilce lekelerinde de başvurulan doğal yöntemlerden. Yüzünüze limon suyu uyguladığınızda kesinlikle güneşe çıkmamanız gerekiyor. Limon suyu uygulaması ardından güneşe çıkarsanız yüzünüzde lekelenmeler meydana gelebilir.
- Sivilce İzi Kremi
Doğal yöntemlerin yanında yardımcı bir unsur kullanmak isteyenler sivilce izlerine etki eden kremleri tercih edebiliyor. Marka ve kaliteye göre değişiklik gösteren bu kremlerin kullanımında gereken koşulları iyi öğrenmenizde fayda var. Hızlı bir şekilde sivilce lekelerinden kurtulmak için işe yarayabilecek çözümlerin arsında sivilce izleri nasıl geçer sorusuna cevap veren bu kremler de mevcut.
- Sivilce Maskesi
Sivilce oluşumlarını önlemede önemli bir yerde bulunan maskeler düzenli kullanımda sivilceleri önlüyor. Sivilcelerin neden olduğu izleri iyileştirmede etkili olan sivilce maskesi için sayısız seçenek mevcut. Eve kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu maskelerden cilt tipinize uygun olanı seçmekte fayda var. Sivilcelere kesin çözüm olur mu bilinmez ancak denemeye karar verirseniz önce bir uzmana danışarak oluşabilecek sorunların önüne geçebilirsiniz.
- Limon Ve Yumurta Beyazı Maskesi
Yumurta beyazı içerisinde bulundurduğu proteinlerle cildi besliyor. Aynı zamanda cildin pH dengesini düzenlemeye yardım ederek aşırı yağlanmaların önüne geçiyor. Limonda içerisinde bulundurduğu asitler sayesinde sivilcelerin kurutucu etkisi ile sivilcelerin daha çabuk geçmesine yardımcı oluyor. Bir yumurtanın beyazına birkaç damla limon ekleyerek maskenizi elde edebilirsiniz. Yüzünüze uyguladığınız maskenin iyice çekilmesinin ardından ılık suyla durulayabilirsiniz.
- Gül Suyu Maskesi
Cilde sayısız pozitif etkisi olan gül suyu bal ile birleştiğinde sivilce nasıl geçer sorusuna da cevap oluyor. Maskeye eklenen bal cilde besleyici etki sunuyor. Bir çorba kaşığı bala bir çorba kaşığı gül suyu ekleyerek maskenizi temin etmeniz mümkün. Yüzünüze uyguladığınız bu maskeyi 20 dakika beklettikten sonra ılık su ile durulayabilirsiniz.
- Elma Maskesi
Elmanın sayısız faydasına besleyici özelliğe sahip ve maskelerin vazgeçilmezi olan bal eklendiğinde sivilce yok etme daha bir kolay oluyor. Bir adet elmanın kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin. Ardından rendelenen elmanın üzerine bir yemek kaşığı bal ekleyerek yüzünüze uygulayabilirsiniz. Maskenin yüzünüzde 15 dakika beklemesi yeterli oluyor.
- Kil Maskesi
Kil uzun zamandır cilt bakımlarında sıklıkla kullanılıyor. Cildin yenilenmesini ve kan dolaşımını hızlandıran kil sivilce kurutucu özelliğe de sahip. Maskelerde sıklıkla kullanılan kile yarım tatlı kaşığı limon ve aspirin tozu ekleyerek sivilce geçirme seçeneğinizi oluşturabilirsiniz. Yarım tatlı kaşığı kil kullanacağınız maskeyi yüzünüze uyguladıktan sonra kuruyana kadar beklemeniz yeterli. Ardından ılık suyla yıkayabilirsiniz. Maskenizi yüzünüzden çıkartırken sivilcelere zarar vermeden nazik bir şekilde çıkarmaya özen gösterin.
Sivilce Sabunu
Yoğun sivilcelenmelerin yaşandığı dönemde cildin temizlenmesi en önemli noktaların başında geliyor. Yanlış temizleme seçenekleri ve yöntemleri yüzde oluşan sivilcelerin dağılmasına ve daha fazla çıkmasına neden oluyor. Bu yüzden sivilce sabunu seçiminde dikkatli olmakta fayda var. Sabun seçiminde her cildin farklı özelliklere sahip olduğunu unutmayın. Bu nedenle yağlı ve kuru ciltlerin sabun seçimleri elbette farklı olmalı. Kuru ciltlere kullanılan sivilce sabunu nemlendirici özellik taşımazsa cildin tahriş olmasına neden olabilir. Aynı zamanda yağlı ciltler için tercih edilen sabunun nemlendirme özelliği çok yüksekse ve pH dengeleme özelliği bulunmuyorsa bu sivilcelerin artmasına neden olabilir. Sivilce sabunu kullanacağınızda içeriklerine ve cilt tiplerini dikkat etmeniz gerekiyor.
Sivilce Hapı
Son zamanlarda birçok kişi tarafından kullanılmaya başlayan sivilce hapı konusunda bir doktora başvurmanız gerekiyor. Doktor tavsiyesi olmadan asla kullanmamanız gereken bu hapların yan etkileri sandığınızdan daha ağır olabiliyor. Yoğun bir şekilde sivilce ve sivilce kızarıklığı yaşayanların başvurduğu sivilce hapı genellikle farklı yan etkilerle karşımıza çıkıyor. Markaya göre içeriğinde değişiklik gözlemlenen hapların sizin tedavinizde seçimine doktorunuz yaptığı muayene ve tetkikler karar veriyor. Sivilcelere kesin çözüm ararken bir uzmana danışmadan tavsiyeler üzerine hap kullanmamanızı öneriyoruz.
Sivilce Ve Akne Arasındaki Fark
Sivilce akne arsında çok küçük farklar bulunuyor. Her ikisinin de hemen hemen aynı sonuçları meydana getirdiği aşikar. Yalnızda oluşumları ve nedenleri kimi zaman farklılık gösteriyor. Sivilce kıl dibi iltihaplanması olarak adlandırılıyor ve düşünülenden daha dikkatli bir tedavi gerektiriyor. Akneler ise daha çok hormonal yapıların değişimleri ve salgılanma dozlarıyla alakalı. Ergenlik döneminde yaşananlar daha çok akne olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü ergenlik döneminde hormonlar değişiyor bu değişimle birlikte ciltte oluşan sorunlar da değişkenlik gösteriyor. Oluşma nedenleri farklılık gösterse de ikisinin sonucunda da ciltte kızaran kabaran ve şişen taneler meydana geliyor. Her kişi ve cilde göre farklılık gösteren bu tepkilerin ortak sorunu ise aşırı yağlanma ve kapalı gözenekler. Sivilce kızarıklığı da bu evrede karşımıza çıkıyor.
Sivilcelerin Üzerine Diş Macunu Sürülür mü?
Birçok kişinin duyduğu ve uyguladığı bu yöntemin sivilce nasıl geçer sorusuna cevap olabilmesi tartışılır bir mesele. Bilimsel bir açıklaması ve ispatı bulunmayan bu seçenekte seçim tamamen kişilere kalıyor. Genellikle olgunlaşan sivilcelerin üzerine bir parça diş macunu sürerek bekletiliyor ve bu yöntem ile sivilcelerin kuruması sağlanıyor. Aynı zamanda sivilcelerin dağılmasını önleyen bu küçük dokunuşlarda yüzde yüz sonuç alınma garantisi bulunmuyor. Halk arsında sıkça kullanıldığı bilinen sivilceye diş macunu seçeneğinde beklenenin aksine sivilcelerin yaraya dönüşme olasılığı da var. Bu nedenle bu yönteme başvurmadan önce iki kere düşünmeniz de fayda var. Sivilceye diş macunu kullanma seçeneği herkes için aynı sonuçları doğurmayabiliyor.
Regli Dönemi İle Sivilce Arasındaki İlişki
Kadınların özellikle regli dönemlerinin yaklaşmasıyla sivilcelenme sorunları artabiliyor. Sivilcelenmenin hormonsal kısmına dikkat çeken bu dönemde vücudun direnci oldukça önemli. Bu nedenle her kadın regli döneminde sivilcelenme sorunu yaşamıyor. Çünkü herkesin vücut direnci farklılık gösteriyor. Bu dönemde sivilce geçirme yöntemlerine başvurmaya fazla gerek yok. Adet döneminde değişen hormonların bir yansıması olan sivilceler genellikle bu dönemin bitmesiyle yavaş yavaş kayboluyor.
Stres İle Sivilce Arasındaki İlişki
Stresli dönemlerde sivilcelenmelerde artış yaşanabiliyor. Her kişide farklı bir etki gösteren stresin kadınlık hormonu üzerinde etkisi büyük. Stresli dönemler arttığında vücutta salgılanan kortizon hormonu salgısı da artıyor. Kadınlık hormonu üzerinde yoğun bir etkisi olan kortizon hormonu sivilcelerin artmasına neden oluyor. Bu horman aynı zamanda özellikle regli dönemlerinde içilen suyla birlikte vücuttan atılması gereken tuzun vücutta tutulmasına da neden oluyor. Bunun sonucunda da belirli dönemlerde kadınların ödem sorunu artıyor.
Dikkatinizi Çekebilir