Topuk dikeni yürümeyi ve adım atmayı zorlaştıran bir problemdir. Birçok nedene bağlı olarak ortay çıkabilir. Topuk dikeni hakkında bilmeniz gereken her şey haberimizin içerisinde yer alıyor.
Topuk dikeni, duruş bozukluğu, fazla hareketlilik ve fazla egzersiz, aşırı kilo, düztabanlık, uzun süre topuklu ayakkabı giyme gibi pek çok nedene bağlı olarak oluşabilir.
Topuk dikeni nedir, topuk dikeni neden olur?
Topuk dikeni, plantar fasiit tipik olarak topuğun yakınında ayağın altındaki bıçak batması gibi hissedilen bir ağrıya neden olur. Topuk dikeni en çok sabahları uyandığınızda kendisini hissettirir. Bunun sebebi, günlük olarak ayak ağrılarının uyku sırasında topukta birikmesinden kaynaklıdır. Aynı zamanda bir yerde uzanınca ve belli bir süre oturup kalkmaya çalıştığınızda topukta herhangi bir ağrı meydana geliyorsa bu büyük ihtimalle topuk dikenidir. Topuk dikeni yürüme şeklinizde bozukluk meydana getirir ve yürüme mesafenizi kısaltır.
Topuk dikeni tedavi edilmezse yürüyüş bozukluğu ve orantısız yüklenme nedeniyle eklem kireçlenmelerine yol açabilir. Ayrıca, kronik bir duruma dönüşebilir, aktiviteler aynı seviyede tutamayabilir ve topuk dikeni sizin yürüyüş şeklinizi değiştireceği için; ayak, diz, kalça ve sırt problemleri de yaşayabilirsiniz.
Topuk dikeninin temel sebebi ayaktaki adalenin yeteri kadar esnek çalışamamasından kaynaklanan bir ağrıdır. Topuk dikeni çoğunlukla kilo problemi, basma kusuru ve yanlış ayakkabı kullanan kişilerde ortaya çıkar.
Ağrı, egzersiz sırasında değil, genellikle egzersiz sonrasında daha şiddetli hissedilir. Topuk dikeni topuk kemiğinin alt kısmında kalsiyumun birikmesiyle oluşan kemiksi bir çıkıntıdır ve bu sert çıkıntı bir dikene benzediği için böyle adlandırılmıştır. Uzunluğu 2 santime kadar ulaşan topuk dikeni çıkıntısı röntgende kolayca teşhis edilir
Topuk dikeni kadınlarda daha çok görülür. Bunun nedeni; aşırı egzersiz yapmak, kilo almak, uzun süre ayakta durmak, iç tarafı desteksiz ayakkabılar giymek gibi nedenlerden kaynaklanır.
Uzun süre ayağınıza tam olarak oturmayan ve ortopedik olmayan ayakkabılar giymek de topuk dikeni oluşmasına neden olur. Ayrıca düztaban, ayak kavisi yüksek kişiler, diyabet hastaları, eklem romatizması veya eklem dejenerasyonu olan kişiler topuk dikeni rahatsızlığına daha yatkın oluyor.
Topuk dikeni terliği
Günde birkaç saat topuk dikeni terliği giyerek topuk dikeninden kurtulmanız mümkün. Ayak tabanında parmaklardan topuğa kadar uzanan plantar fascia tendonu çeşitli sebeplerden ötürü zedelenirse o bölgede kalsiyum birikmesine bağlı olarak kemik çıkıntısı oluşur. Bu kemik çıkıntısının kırdırılmasının bir anlamı yoktur çünkü o kemik çıkıntıısının ortaya çıkış sebebi plantar fascia tendonunun görevini yerine getirememesinden kaynaklıdır. Topuk dikeni ameliyatı olmadan plantar fascia tendonu tedavi ederek eski sağlığınıza kavuşabilirsiniz. Ayağınızın esnekliğine göre tasarlanmış olan topuk dikeni terliği ile adım attıkça zedelenen tendonun eski esnekliğine kavuşmasını sağlayarak kemik çıkıntısını yok eder. Topuk dikeni tedavisi evde kendi doğal yöntemlerinizle tedavi edilebilecek bir rahatsızlıktır. En kronik topuk dikeninden 7 haftaya kadar mutlaka sonuç alınması mümkündür.
Topuk dikeni ayakkabısı
Topuk dikeni olan kişilerin ayakkabıları tercihlerini iyi yapması gerekmektedir. Topuk dikeninin en önemli sebeplerinden birisi kilolu olmaktır. Ayak sağlığına önem vermeyenlerde, yanlış ayakkabı tercihi yapan kişilerde, uzun süre ayakta kalan kişilerde, ayağında yapısal bozukluk olan kişilerde, yürüme bozukluğu olan kişilerde ve bazı romatizmal hastalıklarda daha fazla görülür.
Topuk dikeni tedavisinde giyilecek ayakkabı çok önemlidir. Özellikle yumuşak tabanlı ve topuk kısmında darbe emen ayakkabılar giymelisiniz.
Topuk dikeni terlik ve ayakkabılar özel yumuşak deri kullanılarak topuk dikeni kısmı özel yapım silikon ile desteklenerek kişinin günlük yaşantısını daha rahat geçirmesi amaçlanarak yapılmıştır. Ayağınızda çok fazla ağrı varsa topuk dikeni terliği ya da topuk dikeni ayakkabısı tercih edebilirsiniz.
Topuk dikeni tabanlık
Topuk dikeni tabanlık ürünleri ile topuk dikeni acısı çeken kişilerin günlük yaşantılarında daha az acı ile rahat bir yaşam sürmeleri amaçlanmıştır. Yüzde 100 yumuşak hakiki deri malzemeden üretilmiş yumuşak silikon sayesinde topuk ağrılarınızı hissetmeniz engellenir ve daha rahat yürürsünüz.
Topuk dikenine ne iyi gelir?
- Esneme hareketleri
Topuk dikeninden kaynaklanan ağrıları kontrol atına almak için en etkili yöntemlerden biri kesinlikle esneme hareketleridir. Esneme hareketleri, baldır ve bacak kaslarındaki iltihaplanmaların azalmasına yardım ederek daha rahat hareket etmenizi sağlar. Evde yapabileceğiniz esneme hareketleri;
Sabahları uyandığınızda yataktan çıkmadan hemen önce ayak, alt bacak kasları, baldır ve ayak parmak kaslarınızı esnetin. Gün içerisinde birkaç defa ayaklarınızın altına donmuş bir su şişesi koyarak yuvarlayın ve hafifçe bastırın.
- Ayak masajı
Topuk dikeninde ayak masajı yapmak hem ağrıların hem de iltihaplanmanın iyileşmesine yardımcı olur. Düzenli bir şekilde yapılan ayak masajı kan dolaşımını arttırarak topuk dikeninden etkilenen bölgedeki baskıyı giderir. Gece uyumadan önce ayak tabanınıza ılık zeytinyağı, hindistan cevizi yağı ya da susam yağı ile 15 dakika kadar masaj yapabilirsiniz.
- Soğuk kompres
Buzu doğrudan ayağınıza koymadan, ince bir havlu içerisine buz parçalarını yerleştirerek tabanınıza uygulayın ya da ayağınızın altında buz dolu bir şişe çevirin. Soğuk kompres, topuk dikeninden kaynaklanan iltihaplanma ve ağrıların giderilmesine yardım eder. Gün içerisinde birkaç defa bu uygulamaları yapabilirsiniz.
- Epsom tuzu
Topuk dikeninden kaynaklanan ağrı ve iltihaplanmalar için epsom tuzundan faydalanabilirsiniz. Epsom tuzu içerisinde bulunan magnezyum sülfat kristalleri ile kas ve bağ dokularının iyileşmesine yardım eder. 3 çorba kaşığı epsom tuzunu sıcak suyla dolu bir kovaya ekleyin. Ayaklarınızı bu epsom tuzlu su içinde 15 dakika kadar bekletin. Ayaklarınız su içerisindeyken masaj da yapabilirsiniz. Bu işlemi haftada birkaç kere ve günde 2 defa olmak üzere uygulayabilirsiniz.
- Zerdeçal (Zerdeçal Faydaları)
1 fincan sütün içerisine 1 çay kaşığı zerdeçal ekleyin ve kısık ateşte ısıtın. Isınan sütün içerisine bal ekleyip her gece uyumadan önce için. İçerisinde bulunan kurkumin bileşeni sayesinde zerdeçal doğal ağrı kesici ve anti-iltihap özellikler göstererek topuk dikeninden kaynaklanan ağrılarınızın azalmasını sağlar.
- Zencefil (Zencefil Faydaları)
1 fincan suyun içerisine 1 çorba kaşığı rendelenmiş zencefil ekleyin ve 5 dakika kadar kaynatın. Kaynayan suyu 10 dakika kadar demlemeye bırakın ve soğumadan ılık halde için. Günde 3 fincan içeceğiniz bu çay, zencefilin anti-iltihap ve doğal ağrı kesici özelliğini göstererek topuk dikenine iyi gelir.
- Elma sirkesi
1 su bardağı sıcak su, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve 1 çay kaşığı balı karıştırıp günde 2 fincan için. Diğer bir seçenek olarak su dolu bir kovanın içerisine 2 çorba kaşığı elma sirkesi ekleyerek günde 2 defa ayaklarınızı 10 dakika kadar bu suda bekletebilirsiniz. Elma sirkesi ağrı dindirici ve anti-iltihap etki gösterir.
- Kırmızı biber
Yarım kova suyun içerisine yarım çay kaşığı kırmızı biber tozu ekleyin ve günde birkaç defa 10 dakika kadar ayaklarınızı bu suyun içerisinde bekletin. Kırmızı biber kapsaisin içerir bu yüzden doğal bir ağrı kesicidir. Topuk dikeninden kaynaklanan kas sertleşmelerine iyi gelir.
- Balık yağı
Eikosapentaenoik asit (EPA) ve omega 3 çoklu yağ asitleri bakımından zengin olan balık yağı, kas sertliğini ve kas ağrılarını azaltır. Bu yüzden, ton balığı ve somon gibi soğuk su balıkları tüketebilirsiniz. Doktorunuza danıştıktan sonra günde iki kere 3 gramlık balık yağı takviyesi de kullanabilirsiniz. Eğer kan inceltici ilaç ya da diyabet ilacı kullanıyorsanız, balık yağı takviyesi kullanmadan önce mutlaka doktora danışmanız gerektiğini unutmayın.
Topuk dikeni belirtileri nelerdir?
Topuk dikeni genellikle belirti göstermez. Topuk dikeninin meydana geldiği alanda iltihaplanma oluşursa koşu ve yürüyüş yaparken ya da sabahları uyandığınızda ağrı gösterir. Topuk dikeninin diğer belirtileri ise şöyle sıralanabilir;
- Ayaklarda oluşan şiddetli ağrı tek ayakta meydana gelebileceği gibi her 2 ayakta da görülebilir.
- Uzun süre oturduktan sonra ayağa kalktığınızda acı verici bir ağrı hissetmeniz ve hareketlerinizin kısıtlanması.
- Topuk çevrenizde oluşan sertlikler ile birlikte kişilerde yürüme bozukluklarının meydana gelmesi.
- Oluşan ağrılar ve sertleşmelerle birlikte günlük yaşantıda hareket kısıtlaması, yürüyüş ve koşu gibi hareketleri gerçekleştirememe.
- Zaman zaman ayaklarda şişme görülmesi.
Topuk dikeni egzersizleri
Topuk dikeni tedavisi için pek çok birbirinden farklı yöntem bulunuyor. Topuk dikeni ameliyatı da bu yöntemlerden birtanesidir. Ancak ameliyattan önce egzersiz, topuk dikeni ilacı, topuk dikeni kremi ve kişiye özel üretilen ortopedik tabanlıklarla topuk dikenini tedavi etmeyi denemelisiniz. Evde kolaylıkla yapabileceğiniz topuk dikeni egzersizleri ile topuklarınızda oluşan ağrılardan kurtulabilirsiniz.
- İlk olarak rahat edebileceğiniz bir yere sırt üstü uzanın. Topuk dikeni olan ayak bileğinizi kendinize doğru çekerek baş parmağınızla kendinizi gösterin. Bu hareket ile bacağınızın arkasında bulunan kaslar gerilir. Ardından ayak bileğinizi tam karşınıza göre hareket ettirip baş parmağınız ile karşı tarafı gösterin. Bu hareket ile bacağınız ve ayağınızın üst bölümünde yer alan kaslar gerilecektir. Bu hareketleri öne ve arkaya olmak üzere 20 defa tekrar edin.
- Bir ayağınızı yere basın diğer ayağınızı ise diz kısmından bükerek yere bastırın. Yerde basılı olan ayağınızı yukarıya doğru kaldırın ve baş parmağınız ile kendinizi gösterin. Bacağınızın arkasında bulunan kasların gerildiği hissedeceksiniz bu pozisyonda 10 saniye kadar bekleyin ve bacağınızı yere indirip diğer ayağınızla aynı hareketi tekrar uygulayın.
- Yerden kalkın ve bir duvarın önüne geçerek bir adım geriye atın ve ellerinizle duvardan destek alın. Önde olan bacağı dizden bükün, arkada kalan bacağı ise olabildiğince gerin ve arkada bulunan ayağınızın topuk kısmını yere bastırıp kaldırın. Bu hareketi her iki ayağınız için de 20 defa yapın. Her hareketinizde topuk kısmınızı yere daha da yaklaştırın.
- Ayaklarınız çıplak halde oturur ya da ayakta dururken ayaklarınızın altına bir örtü serin ve örtünün üzerine basın. Ayağınızın altındaki örtüyü yine ayak parmaklarınızı kullanarak yerden kaldırın ve sonra tekrar yere bırakın. Her iki ayağınızla bu hareketi 10 defa tekrar edin. Bu hareket ile ayak kaslarınızın güçlenir ve ayak kaslarında bulunan birçok kas çalışır.
- Bir merdiven basamağında yapacağınız bu egzersiz ile bir ayağınızı merdiven basamağına tam olarak basın, diğer ayağınızla ise sadece topuk kısmını merdiven basamağının dışında kalacak şekilde basın. Destekten tutunup dengenizi sağlayın, yarım bastığınız ayağınızın topuk kısmını yere doğru ittirin ve bacağınızın arkasındaki kasın gerildiğini hissettiğiniz an 10 saniye bekleyip 3 defa tekrar edin. Daha sonra aynı hareketi diğer ayağınız için de uygulayın.
- Oturur pozisyonda iken ayağınızın birini uzatın ve bir havlu ya da uzun bir bez ile ayak parmaklarınızın altından yerleştirerek iki elinizle kendinize doğru çekin. Havlu ya da bezi bırakmadan 5 saniye bekleyin ve gevşetin, daha sonra aynı hareketi diğer ayağınız için de yapın.
- Soda şişesi, merdane gibi sert ve silindir bir cismi ayağınızın taban kısmına masaj yapacak şekilde fazla baskı uygulamadan ileri geri hareket ettirerek 3 dakika boyunca yuvarlayın. Bu hareketi gün içerisinde oturduğunuz her yerde kolaylıkla uygulayabilirsiniz.
- Oturur pozisyonda iken bir bacağınız yere basılı olsun diğer ayağınızı dizinizin üzerine koyun ve bir elinizle ayak parmaklarınıza, diğer elinizle topuğunuzdan tutarak ayak tabanındaki kasları esnetecek şekilde ellerinizi ters yöne doğru çekin ve 5’e kadar sayıp gevşeyin. Bu egzersizi sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa uygulayabilirsiniz.
Topuk dikeni kırdırma
Topuk dikeni dinlenme sırasında sessiz kalan, hareket edildiği zaman ise kendini şiddetli bir ağrıyla gösterir. Ayak tabanı kaslarının çeşitli sebeplerle zorlanması nedeniyle meydana gelen yırtıkların zamanla kemiksi dokuya dönüşmesiyle oluşan topuk dikeni özellikle 40 yaşından sonra etkili olmaya başlar.
Günümüzde topuk dikeni için birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Topuk dikeni kırdırma diye bilinen şok dalga tedavisi yöntemi ile kalıcı çözüm sağlanır. Böbrek taşı kırdırır gibi topuk kırdırma yaptırabilirsiniz.
Topuk dikenine limon tedavisi
Topuk dikeni limon tedavisi bitkisel yöntemler içerisinde en etkili ağrıyı kesen ve tedavi eden limon yöntemi ile topuk dikeni probleminizi tedavi edebilirsiniz.
Topuk dikeni limon tedavisi için ihtiyacınız olan malzemeler
- Yarım limon
- Kalın çorap
Yapılışı
Limonu ikiye kesin ve kestiğiniz limonun yarısını topuğunuzun altına yerleştirin. Limonun suyunu akmasını engellemek istiyorsanız bir naylon poşet ile ayağınızı sarabilirsiniz. Üzerine kalın çorabınızı giyin ve yatın. Sabah uyandığınızda yere basmadan önce limonu ayağınızdan çıkartın.
Bu yöntem biraz ağrılı ve sancılı bir işlemdir, ancak bu topuğunuzdaki iltihabı toplayıp kuruttur. Bu ağrı gece uykunuzdan uyanmanıza sebep olabilir. Bu işlemi 3 gün yapmanız yeterli olacaktır limon tedavisi hemen etkisini gösterecektir.
Topuk dikenine domates tedavisi
Topuk dikenini tedavi etme yöntemleri arasında domates tedavisi de bulunmaktadır. Evde doğal bir yöntem ile topuk dikeninize müdahale edebilirsiniz. Topuk dikeni domates tedavisi çok fazla ayak üzerinde kalan, çok fazla yürüyen, çok fazla topuklu ya da yüksek ayakkabı giyen kişiler ve düz taban ayaklara sahip olan kişiler de oldukça etkili bir sonuç verir.
Topuk dikeni domates tarifi için malzemeler
- 1 adet lahananın üst yaprağı
- 1 çorba kaşığı elma sirkesi
- 1 tatlı kaşığı biberiye yağı
- Domates
- Vazelin
Yapılışı
Domatesi ikiye kesin ve kestiğiniz domatesin yarısının üzerine elma sirkesi dökerek topuğunuz üzerinde ovmaya başlayın. Domates ve elma sirkesi birbirine karıştığı zaman üzerine 1 tatlı kaşığı biberiye yağı ilave edilerek biraz daha ovun. Bunu uyumadan önce ayağınıza sürün ve ayağınızın üzerini lahana yaprağı ile örtün. Dilerseniz ayağınıza çorap giyerek lahana yaprağının kaymasını engelleyebilirsiniz. 7 gün boyunca uygulanan bu yöntem ile topuk dikeni olan bölgede iyileşme görmeniz mümkün. Vazelini ise uygulanan bölgeye sürerek topuğunuzun yumuşamasını sağlayabilirsiniz.
Topuk dikeni bandı
Topuk dikeni problemini geçirmek için kullanılan yöntemlerden biri de topuk dikeni bandı kullanımıdır. Sargı bezlerini sabitlemek için kullanılan bir sargı bandını ayak tabanınıza sıkı bir şekilde bantlamanız sayesinde topuğunuzun üzerindeki baskıyı azaltır ve ağrıların azalmasına olanak sağlar. Bu nedenle topuk dikeni bandı faydalı bir yöntem olarak görülebilir.
Topuk dikeni lazer tedavisi nedir?
Topuk dikeni ağrısı ile artık baş edemeyen kişilerin tedavisi için uygulanan bir yöntemdir. Topuk dikeni tedavi yöntemlerine cevap vermeyen hastalar da artık başka bir çare olarak topuk dikeni lazer tedavisi uygulanır.
Tedavide kullanılan az enerjili lazer ışınları, cilt ve cildin altındaki dokuda enerjiye dönüştürülür. Böylece hücrenin iyileştirici aktivitesi artar. Lazer ışığı çabuk iyileşmeyi sağlar ve şişme gibi süreçlerin azalmasına neden olur. Bu tedavi yöntemi ağrılıdır ve kolay bir tedavi yöntemi değildir.
Topuk dikeninde lazer tedavisinin faydaları nedir?
- Bağışıklık sistemi uyarılır
- Sinir fonksiyonları uyarılır
- Akut ve müzmin ağrıda iyileşme olur
- Hücre metabolizmasında artış görülür
- Kollagen ve kas dokusunda gelişme olur
- Doku tamiri olur ve yara iyileşmesi için uyarılır
- Sınırlandırılmış kan sirkülasyonunda iyileşme sağlanır
- Sınırlandırılmış ödem ve enflamasyonda azalma görülür.