Dış Gebelik Nedir?
Her kadının hayali sayılabilen anne olma duygusu bazen farklı komplikasyonlar sebebiyle sekteye uğrayabiliyor. Özellikle düşük riski bulunan veya düşük yapmış kadınların gözünü korkutan bir diğer sorun da dış gebelik oluyor. Erken teşhisle tedavi edilebilen dış gebelik nasıl olur, hangi belirtileri taşır, dış gebelik ne zaman belli olur gibi daha pek çok detayı içeren yazımızdan inceleyebilirsiniz.
Dış gebelikle ne anlama geliyor, normal gebelikten farklı mı?
Üremenin koşulu sayılan sperm ve yumurtanın birleşmesiyle ortaya çıkan embriyonun döllenme yeri rahim içi olarak kabul edilir. Fakat bazı sebepler nedeniyle rahim içerisinde değil de yumurta kanallarında veya başka bir alanda döllenmiş olan embriyo dış gebelik nedir sorularına birebir yanıt oluşturur. Hamile kalan her 100 kadından sadece 2’sinde görülebilen ve döllenme yeri olarak normal gebelikten ayrılan dış gebelik tedavisi mümkün olan bir rahatsızlık olarak kabul edilebilir fakat ilk şartı erken teşhis etmekten geçiyor. Erken teşhis için de dış gebelik ne zaman anlaşılır veya dış gebelik ne zaman belli olur konularında bilgi sahibi olmak hayati bir detay olarak görülebilir.
Dış gebelik belirtileri nelerdir?
Dış gebelik belirtileri için ilk söylenebilecek şey, her kadında aynı semptomlarla ortaya çıkmadığı olmalı. Farklı bir şekilde büyüyen ve yumurta kanallarına zarar vermeye başlayan embriyo, dış gebelik belirtileri arasında gösterilir. Eğer rahim kanalında yırtılmalar yaşanırsa annenin sağlığını tehlikeye sokabilen embriyo, çoğu zaman iç kanamalara sebep olur. Genel olarak dış gebelik belirtileri nasıl olur, anne ne şekilde bu durumu anlayabilir diye açıklamak gerekirse;
- Vücudun bir kısmında ağrı belirmesi
- Karın bölgesinde hissedilen keskin kramplar
- Baş dönmesi veya aşırı zayıflık hissetme
- Leğen denilen pelvis bölgesinde, karın, omuz veya boyunda görülen dalga şeklindeki ağrılar
- Vajinal kanama veya lekelenmelerin yaşanması
- Rektal basınçların görülmesi
- Mide bulantısı, ağrı ve kusmalar
Bazı belirtileri ile normal gebeliği akıllara getiren dış gebelik görüntüsü bakımından fark edilmeyebilir ancak şüphe duyuyorsanız mutlaka doktora danışılmalı. Özellikle de kanama yaşanıyorsa kesinlikle acil müdahale gerektiğini akıldan çıkarmamakta fayda var.
Dış gebelik oluşmasının nedenleri nelerdir?
Dış gebelik belirtileri nasıl olur sorusundan sonra hangi sebeplerle meydana gelebildiğinden bahsedelim. Kesin bir sebebi gösterilemeyen dış gebelik neden olur konusunda doktorların ön gördüğü riskleri listeleyelim.
- Birden çok kürtaj geçirmek
- Tüpleri bağlattıktan sonra hamile kalmak
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
- Tüp bağlama işleminde yaşanan sorunlar
- Daha önce dış gebelik sorunuyla karşılamış olmak
- 35 yaşını aşmış olmak
- Hormonal etkiler veya genetik bozukluklar
- Önceki doğumdan kaynaklanan kusurlar
- Yumurta kanallarını, üreme organlarının şeklini bozabilen tıbbi müdahaleler
Elbette bu riskler dış gebelik neden olur sorusuna verilebilen birebir yanıtlar değil. Sadece dış gebelik geçirenler veya araştırma sonuçlarına göre oluşturulan riskleri taşıyorsanız, dış gebelik tedavisi için konunun uzman doktorlarına danışmanız gerektiğini bilmelisiniz.
Dış gebelikten sonra tekrar hamile kalınır mı?
Dış gebelikten sonraki hamilelik durumlarına geçmeden önce oldukça önemli bir detaydan bahsedelim. Uzman doktorlar dış gebelikte doğum olur mu sorusuna “doğum olmama ihtimali çok yüksek, sadece erken teşhis ve tedavi ile şans yükselir.” şeklinde cevaplar verebiliyor. Fakat dış gebelikten sonraki doğumlar için böyle bir durum yok. Dış gebelik yaşayanlar baz alınırsa yaklaşık %65’lik bir kısımda yer alan kadınlar hamile kalabiliyor. Ancak bu hamilelikte başarısız olursa dış gebelikte doğum olur mu konusuna geri dönüşler yaşanabilir. Dış gebelik geçirenler yaklaşık 18 ay sonunda tekrar hamile kalabiliyor.
Dış gebelikten hemen sonra tekrar hamile kalmak sakıncalı mı?
Dış gebelik yaşayanlar her ne kadar yeniden hamile kalma konusunda korkular taşıyor olsa da yeniden bebek sahibi olmayı denemek için yıllarca beklenilmesine gerek yok. Dış gebeliğin sonlanmasından en az 2 regl dönemi sonrasında yeniden bebek sahibi olmayı deneyebilirsiniz. Bu aşamada beklenen en az 2 regl dönemi, dış gebelik görüntüsü nedeniyle yumurtalık kanalında meydana gelen hasarın iyileşme sürecini oluşturur. Eğer dış gebelik tedavisi methotrexate ile gerçekleştirildiyse bekleme süresi için 3 ayın dolması beklenir. Tedavi süreci tamamlanan ve kontrolleri sık sık yapılan bir kadının yeniden hamile kalmasında bir sakınca bulunmuyor. Yeter ki dış gebelik nedir, dış gebelik nasıl olur veya dış gebelik nasıl anlaşılır konularında yeterince bilgi sahibi olunsun.
Dış gebelik ne zaman belli olur?
Zaman bakımında dış gebelik nasıl fark edilebilecek diyorsanız, ilk söylenecek belirti karnın büyümesinde yaşanan tuhaflıklar olabilir. Bu durum genellikle hamileliğin 5. ve 14. haftaları arasında oluşabilir. Eğer dış gebelik belirtilerini gösteriyorsanız veya riskleri taşıyorsanız bu süreçte yakın takip altında tutulmanız gerekir. Aynı zamanda dış gebelik nasıl olur konusunda bilgi sahibi kişilerin daha doğrusu deneyimli annelerin fikirlerine de önem vermekte fayda var. Çünkü dış gebelik geçirenler, dış gebelik nasıl anlaşılır konusunda oldukça tecrübeli olabiliyor. Fakat dış gebelik ne zaman anlaşılır konusunda sadece oluştuğu haftaları baz alarak söylemde bulunmak doğru olmaz. Bazı kadınların dış gebelik belirtilerini taşımadığını da düşünecek olursak en garanti yöntem, hamilelik sürecini doktor kontrolünde geçirmekle sağlanabiliyor.
Dış gebelik tedavi yöntemleri nelerdir?
Rahim içerisine değil de yumurta kanallarına döllenen embriyo, dış gebelikte kanama ile anlaşılabiliyor. Normal bir hamilelik süreci geçiren kişilerde adet kanaması görülmez. Sadece hafif lekelenmeler oluşabilir. Bu durum her kadında aynı olmayabiliyor. Hamile olup da regl dönemlerinin devam ettiğini söyleyen ve sağlıklı bebekler dünyaya getiren kadınların dışında dış gebelikte kanama görüyor da olabilirsiniz. Bu durumu netleştirmek doktorunuzun kontrolleri sayesinde netleşir. Eğer ki dış gebelik tedavi edilmezse yumurta kanalı yırtılabilir ve annenin ölümüne dahi sebep verebilir. O sebeple dış gebelikte kanama ne zaman başlar konusunda bilinçli olmalısınız. Dış gebelik tanısı koyulan kadınlara uygulanan tedavi yöntemlerinden bahsederek devam etmek gerekirse;
- İlaç tedavisi; dış gebelik ne zaman belli olur konusunu netleştirdikten ve doktorunuzun tanı koymasından sonra yine uzmanların durum karşısında ortak kararla uygulayacağı ilk tedavi methotrexate enjeksiyonu olur. Bu enjeksiyon dış gebelik ameliyatı gibi açık bir şekilde yapılmaz. Ana amacı orada büyüyen hücreyi durdurmak olan tedavinin sonrasında doktor tarafından düzenli olarak küçülme var mı diye kontroller yapılır. Dış gebelik iğnesi de denilebilen tedavi sonrasında hormonlarda hala yükselme görülüyorsa bir dış gebelik iğnesi daha yapılabilir.
- Minimal invaziv laparoskopik ameliyatı; dış gebelik ameliyatı olarak seçilen ikinci yöntemde yumurtalık bölümüne girerek işlem yapılır. Açık ameliyatlar kadar ağrı ve acının yaşanmadığı, bir kamera yardımıyla yapılan bu ameliyat sayesinde pek çok rahatsızlık tedavi edilebiliyor. Yanlış yerde konumlanan döllenme, kamera sayesinde temizlenebiliyor. Hatta gerekli görülürse yumurta kanallarına da müdahale edilebiliyor.
- Açık karın ameliyatı; son olarak tercih edilen açık karın ameliyatı, durumu ciddi kişilerde tercih edilir. Dış gebelikte kanama ne zaman başlar sorusuna yanıt oluşturan kanamaların dışında daha yoğun şekilde yaşanan ve yumurtalık kanallarını yırtan döllenmenin acil müdahale gerektirdiği durumlarda tercih edilir. Dış gebelikte kürtaj yapılarak anne sağlığına tehlike oluşturan bölümler temizlenir. Yumurtalık dokusu çıkartılıp, iç bölümde meydana gelen zararın onarıldığı ameliyat, her koşulda tercih edilmez. Dış gebelikte kürtaj, diğer yöntemler kullanılamayacak ise ve anne iç kanama geçiriyorsa/geçirme ihtimali yüksekse başvurulur.
Dikkatinizi Çekebilir: