Gastrit Nedir, Belirtileri – Gastrit Tedavisi Nasıl Yapılır ?

gastrit

Midede oluşan ağrı, şişkinlik, gaz, sık yemek yeme isteği, midede hazımsızlık ve sürekli açlık hissiyle ortaya çıkan gastrit midede oluşan bir iltihaptan kaynaklanır. Aynı belirtiler çeşitli mide hastalıklarında ve üst sindirim enfeksiyonlarında da görülebildiği için kendi başınıza gastrit tanısı koyamazsınız. Tüm detaylarıyla gastrit nedir, nasıl tedavi edilir ve nelere dikkat edilmelidir gibi merak edilen pek çok ayrıntıya derlemeden ulaşabilirsiniz.

Gastrit nasıl ortaya çıkar?

Hemen hemen her yaş grubunda görülebilen gastrit hastalığı, bir enfeksiyon (H. pylori) sonucu oluşur. Bu enfeksiyon ağız yoluyla mideye yerleşir ve orada iltihaplanmalara sebep olur. Gastrit nedir sorusunun cevabı işte bu iltihabın mide iç koruyucusunu parçalayarak mide astarına zara vermesi olarak tanımlanabilir. Ancak sadece bu enfeksiyon başlı başına etkendir diyemeyiz çünkü belli risk oluşturan durumlarında bir araya gelmesiyle gastrit nedenleri ortaya çıkabilir.

Gastrit ve ülser farklı hastalıklar mı?

Aynı belirtileri taşıyan bu iki hastalık, aslında mideyle alakalı olup sonuçları açısından farklılıklar taşır. Gastrit mide iltihaplanmasıyla oluşup zarın aşınmasına sebep olurken ülser yaraların oluşmasına denir. Gastrit için mideye bakıldığında yaralara rastlanmaz. Ülserin böyle bir sonucunun olması gastritin ileri seviye haliyle ortaya çıkması. Burada hemen akıllara gastrit, ülsere sebep olur mu sorusu gelebilir. Kesinlikle gastrit ülser yapar diye bir tanı yok ancak bazı kişilerde tedavi edilmeyen gastritin ülser oluşumuna neden olduğu gözlenebiliyor. Bu sebeple hastalık her ne olursa olsun, erken teşhis sanıldığından çok daha önemli. Tedavi süreci ve iyileşme acısından sağlığınızı tehlikeye atacak ertelemeler yapılmaması gerekir.

gastrit nedir

Gastrit hastalığının nedenleri?

Pilori enfeksiyonun mideye yerleşmesiyle oluşan gastrit hastalığı, sadece bu bakteriden kaynaklanmıyor. Farklı etkenlerinde birleşmesiyle ortaya çıkar ve belli kişiler risk grubuna dahil edilebilir. Aşağıda listeleyeceğimiz risk faktörleri bu hastalık için çok önemli olup, bir doktora gözükmek gerekebilir.

  • Daima yoğun strese maruz kalmak,
  • Alkol ve sigara tüketimi,
  • Bazı ilaçların uzun süre kullanımı,
  • Radyasyon tedavisi görme,
  • Yaşlılar, HIV/AIDS, Crohn hastalığı ve paraziter enfeksiyon sorunları yaşayanlar,
  • Viral ve mantar enfeksiyonu yaşayanlar,
  • Diyabet veya böbrek yetmezliği olanlar,
  • Safra reflüsü, B12 vitamini eksikliği, zayıf bağışıklık sistemi,
  • Asitli içeceklerin çok sık tüketimi, çok tuzlu yiyecekler tüketmek ve bol yağlı yiyecekler gastrit nedenleri arasında gösterilebilir.

Ancak bu durumlar birebir gastrit neden olur sorusuna cevap vermez. Kişiden kişiye değişebilir ve bu riskleri taşıyanlar kesinlikle gastrit ağrısı çeker demek doktor kontrolü olmadan mümkün değil.

Gastrit hastalığının belirtileri nelerdir?

Gastrit belirtileri her kişide aynı olmaz. Bazı kişiler hemen hemen tüm belirtileri taşırken, bazılarında bu durum görülmeyebiliyor. O sebeple gastrit belirtileri konunun uzmanı doktorlar tarafından teşhir edilir ve teşhis sonucuna göre eğer gastrit tedavisi uygulanacaksa kişiye özel tedavi uygulanır. Yani başka birinin gastrit ilaçları veya gastrit diyeti kesinlikle doktor bilgisi olmadan uygulanamaz. Bu uyarıdan sonra gastrit belirtileri nelerdir listeleyelim.

  • Şiddetli karın ağrısı ve şişkinlik
  • Ağız kokusu, geğirme, hıçkırık, halsizlik
  • Mide yanması, ekşime, bulantı ve kusma
  • İshal, siyah dışkı
  • Dil üstünde beyaz renkte paslanma, ağızda kötü tat
  • Çabuk doyma, iştahsızlık
  • Kilo kaybı

gastrit belirtileri

Kaç çeşit gastrit bulunur, nasıl teşhis edilir?

Gastrit belirtileri ve gastrit tedavisi için öncelikle bu hastalığın çeşidi tespit edilir. Akut, kronik ve koroziv akut olmak üzere 3’e ayrılan gastrit geçer mi geçmez mi sorularından önce bu çeşitleri açıklamakta fayda var. Akut gastrit belirtileri nelerdir diye araştırdığınızda ilk karşınıza çıkan en sık rastlanılanı olduğu olacak. Sindirim sisteminin üst bölümündeki kanamalarında olduğu hastalık gastrit ağrısı, bulantı ve kusmaların olduğu akut gastrit tedaviyle 1-7 günde iyileşir. Kronik gastrit neden olur derseniz genellikle B12’den kaynaklanır ve genellikle bilinen kesin bir tedavisi olmamasına rağmen dışardan demir ve B12 uygulanarak çözümlenmeye çalışır. Koroziv akut gastrit ise yanlışlıkla veya bilerek intihar amaçlı alınan şeylerden oluşur ve genellikle mide yıkanmasıyla sorun çözülür. Gastrit hastalığı nedir veya gastrit geçer mi diye şüphe duyanların belirtileri incelenip teşhis koyulmasında kullanılan yöntemler; kan testi, dışkı testi, endoskopi, biyopsi ve mide röntgenlerinden faydalanılarak yapılır. O sebeple gastrit ne demek tüm belirtileri taşıyorum diye kanıya varmadan önce doktorlara danışılmalı. Gerekli tedavi için uygulanacak aşamaları dikkatli izlerseniz, iyileşme sürecininiz o kadar hızlı ve acısız geçer.

Gastriti tetikleyen yiyecek ve içecekler nelerdir?

Gastrit hastalığı nedir ve neye dayanabilir konularında yapılan açıklamalardan sonra hangi gıdalar bu konuda tehlike arz ediyor mutlaka bilinmesi gerekir. Çünkü gastrite iyi gelen yiyecekler bulunduğu gibi tehlike oluşturan yiyecek, içeceklerde var. Özellikle çok tüketiminde gastrit ağrılarını artıran veya oluşmasına sebep olanların ilk sırasında alkol, kafeinli ve asitli içecekler yer alıyor. Gastrit diyeti oluşturanlar veya neye dikkat etmeliyim diyenlere hatırlatmakta fayda var. Bu tarz içecekler mide asidiyle birleşerek zarın hasarına sebep olur. Bunun gastrit ne yememeli sorusuyla da yakından ilişkisi var. Özellikle ekmek, makarna, şeker gibi zor dindirebilen rafine gıdalara dikkat etmek gerekir. Sindirimi zor besinler gastrit diyeti listesi içerisinde mümkün olduğunca bulunmamalı. Trans yağlar, baharatlı gıdalar, domates, portakal ve mandalina gibi gıdalar ise hastalığın belirtilerinde şiddetlenmeye sebebiyet verir. Bu sebeple gastritte beslenme hafife alınamayacak kadar büyük etki gösterir. Beslenme konusunda doktorlardan yardım alarak yeme-içmenizi düzenleyebilir ve tedavinize hız kazandırabilirsiniz.

gastrit tedavisi

Gastritte neler tüketilmeli?

Gastrit diyet listesi veya gastrite iyi gelen yiyecekler için araştırma yapıyorsanız doktor tavsiyelerini göz önünde tutmalısınız. Bunun dışında henüz hastalığınız yoksa ve ön korunma amaçlı gastritte beslenme nasıl olmalı, gastrit ne yemeli veya gastrit ne yememeli konularında dikkatli olursanız hastalığa yakalanmama olasılığınız çok yüksek. Bu sebeple hasta olmamak veya gastriti olanlar ne yemeli listenizde koyu yeşil sebzeler mutlaka bulunmalı. Bunlar gastrit reflü ve ülser gibi hastalıklarla savaşabilir. Hastalığın tekrar etmemesinde de etkili olan lahana, bezelye, taze fasulye, ıspanak, brokoli gibi başlıca yeşil renk sebzeleri mutfağınızdan eksik etmemeye özen gösterin. Midede gastritten oluşan hasarın tamiri için az yağlı protein kaynaklarına da yönelmek gerekir. Yağsız et, balık, tavuk, baklagiller ve soya ürünlerinin tüketimine özen göstermeli ve aşırı yağlı yiyeceklerden kesinlikle uzak durmalısınız. Gastrite iyi gelen meyveler elma, yaban mersini ve kiraz mutlaka tüketilip, parlak renkli meyvelere özen gösterilmeli. Beslenme düzenini sadece bu rahatsızlık için değil, yaşam boyu kaliteli yaşamak için de alışkanlık haline getirirseniz pek çok hastalığın oluşmasını engelleyebilirsiniz.

Gastrite evde ekstra çözüm yöntemleri var mı?

Gastrit ilaçları kullanılarak tedavi uygulanan bu hastalığın bir de evinizde tüketebileceğiniz gıdalarla etki azaltma yöntemleri bulunabiliyor. Özellikle gastriti olanlar ne yemeli, gastrite iyi gelen meyveler ve sebzelerden sonra kendi hazırlayacağınız minik kürleri de tüketebilirsiniz. Pek çok hastalığa şifa olan bitkilerin gastrit bitkisel tedavi için de kullanılabilenleri arasında zencefil, papatya, nane, karambol başta geliyor. Peki bunları gastrit bitkisel tedavi olarak nasıl uygulayacağız?

Papatya çayı; sindirim için oldukça faydalı uçucu yağları içeren papatya 1 hafta boyunca günde birkaç kez içilmeli. Gastrit reflü gibi hastalıklara iyi gelen papatyayı sıcak suya atarak 5 dakika demleyin ve bal karıştırarak için.

Zencefil; gastrite kesin çözüm yemenize içmenize dikkat etmenizden geçiyor. Uzak durulması gereken gıdaları tüketmemek ve iyi gelen bitkileri kullanarak ağrı durumunu hafifleterek yayılmasını engelleyebilirsiniz. Bir hafta boyunca günde 2-3 kez sıcak suya taze zencefil karıştırıp içmek iltihabın azalmasına katkı sağlar.

Karambol tohumu; gastrit ne demek, gastrite kesin çözüm nasıl sağlanabiliyor diyerek bahsettiğimiz ait fazlalığını mideden atmak için bu bitki oldukça etkili bir tedavi oluyor. Aynı zamanda hazımsızlık, mide bulantısı ve şişkinliği de kesen karambol tohumu, gastrit ne yemeli ne içmeli listenizde bulunması gereken bir bitki.  2 bardak su içerisine 4 tatlı kaşığı tohumu atarak 1 su bardağı kalana kadar iyice kaynatın ve süzerek sabah akşam olmak üzere yarımşar bardak için.

Nane; mide yanmasında oldukça etkili olan nanenin iltihap azaltıcı özelliği de bulunuyor. Her gün 1’er bardak nane çayı tüketerek hem mikroplardan hem de gastrit belirtilerinden kurtulabilirsiniz.

Yoğurt ve tahin; yoğurt içerisinde bulunan probiyotikler sayesinde gastritten korunmak için oldukça etkili bir gıda olup mutlaka her gün tüketilmeli. Bağışıklık sistemini de güçlendiren yoğurdu özellikle çocuklarınızın da yemesini sağlamalısınız. Eğer tek başına tüketiminde sıkıntı yaşıyorsanız muz ve bal ile karıştırarak da ilgi çekici hale getirebilirsiniz. Aynı zamanda sabah akşam aç karnına 2 yemek kaşığı tahin yemek gerekiyor. Tahinden sonra 30 dakika boyunca bir şey yemeyin ve 3-4 gün içerisinde şifaya kavuşun.

Kudret narı; her rahatsızlıkta akıllara gelen kudret narı için özellikle ülser, reflü ve gastrit için kullanımları da yaygın. Tavsiye edilen kullanım şekli; bir cam şişe içerisine 1 kilo zeytin yağı koyup üzerine doğranan kudret narını ekleyin. Şişeyi güneşte bırakın ve birkaç hafta sonra sabahları aç karnına 1’er çorba kaşığı tüketin ve 1 saat hareket etmeden sırt üstü uzanın.

Meyankökü; ara vermeden sürekli kullanımı önerilmeyen meyankökü idrar söktürücü, kalp damar hastalıkları, gastrit, kanser ve çeşitli mide hastalıklarında etkili bir bitki olup pek çok doktor, kullanılmasında dikkatli olunması konusunda uyarıda da bulunuyor.

Gastrit rahatsızlığı tehlikeli midir?

Çeşitli mide rahatsızlıklarıyla karıştırılabilen gastrit, farklı rahatsızlıkların oluşmasına da sebep olabiliyor. Kesin bir söylemde bulunmak elbette ki yanlış fakat şüphe duyduğunuz durumlarda mutlaka bir doktora danışmanız gerekir. Bazı kişilerde midede oluşabilen yaralara sebep olan gastrit, bazı kişilerde de mide kanserine sebebiyet verebiliyor. Midenin asit dengesini bozarak, mide zarının yırtılmasıyla başlayan iltihaplanmalar zaten tedavi olunmazsa kişilerin canını sıkan durumlarla kendisini gösteriyor. Daha farklı bir hastalığı tetiklemese bile belirtileriyle kişilerin dengesini altüst edebilen gastrit için erkenden tedavi olmak rahatlamanızda faydalı olur. Böyle bir rahatsızlığınız bulunmasa bile beslenmenize dikkat ederek, tüketmemeniz gıda ve içeceklerden uzak durarak mide sağlığınızı koruyabilirsiniz. Teşhis koyulan durumlarda da doktor tavsiyelerine dikkat etmek, ilaçları düzenli kullanmak oldukça önemli. Kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemek, uzman kişilerin görüşlerine uyarak tedavi sürecini izlemek kişi sağlığı açısından oldukça önemli bir nokta sayılabilir.

Gastrit bypass nedir?

Gastrit bypass, gastrit tedavi yöntemleriyle karıştırabiliyor. Ancak gastrit midede oluşan iltihaptan kaynaklanırken, gastrit bypass bilinen adıyla mide küçültme olur. Obezite sorunlarıyla baş etmede kullanılan gastrit bypass, cerrahi operasyonla mideye ulaşıp aşırı büyüklüğe ulaşan mideyi normal ölçülere indirmeyi amaçlayan bir operasyon olarak belirtilebilir.

Dikkatinizi Çekebilir: