Kolonoskopi Nedir, Kolonoskopi Öncesi Bilinmesi Gerekenler

kolonoskopi sonrası

Teknolojinin ilerlemesi hastalıkla başa çıkma yöntemlerinin de gelişmesini sağlıyor. Artık birçok hastalığın tanısında kullanılan sayısız yöntem var. Bu yöntemler hem daha kesin sonuçlar elde edilmesini sağlıyor hem de erken teşhiste önemli bir yerde. Kolonoskopi de bu önemli teşhislerin konulmasına yardım eden bir görüntüleme tekniği. Hastalığın ne derecede olduğunu ve tedavide nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini gösteriyor. Kolonoskopi nedir, kolonoskopi kimlere yapılır ve uygulaması öncesi, sonrası dikkat edilmesi gerekenler nedir merak ediyorsanız yazımınızın devamına göz atabilirsiniz.

Kolonoskopi Nedir?

Kolonoskopi ne demek sorusunda önce kelime anlamlarına bakmak gerekir. Çünkü kolonoskopi ne demek sorusuna ancak o zaman cevap bulabiliriz. Kolon Latincede kalın bağırsak anlamına geliyor. Kolonoskopinin tanımını da kalın bağırsak üzerinden yapmak mümkün. Kolonoskopi nedir sorusuna kalın bağırsakta kullanılan görüntüleme tekniği cevabı verilebilir. Bu işlem kıvrımlı bir yapıya sahip, ucunda kamera olan ve ışığı olan bir hortum yardımıyla yapılır. Yaklaşık bir parmak kalınlığında olan bu hortum kalın bağırsağın incelenmesini sağlar. Hortum üzerinde bulunan kamera sayesinde doktorlar kalın bağırsağın duvarı ve mevcut durumu hakkında bilgi edinir, herhangi bir rahatsızlık olup olmadığına bakılır.

Koloskopi tekniğinde kullanılan endoskop isimli cihaz makattan kalın bağırsağa ulaşır. Bu teknikte kullanılan aletin kıvrılabilir olması kalın bağırsak içerisinde kolayca dolaşımı sağlar. Kıvrımlı yolları aşan doktorlar bu aletle çekum isimli bölgeye varmaya çalışır. Çekum ise kalın bağırsak ve ince bağırsağın birleştiği noktaya verilen isim olarak açıklanabilir.

kolonoskopi

Kolonoskopi Neden Yapılır?

Bu işlemin yapılmasının en büyük nedeni elbette hastalıkları tanıma ve tedaviye karar vermek olarak açıklanabilir. Kolonoskopi yöntemiyle bağırsak kanseri, bağırsak enfeksiyonları ve bağırsakla ilgili diğer hastalıklar teşhis edilebilir. Ayrıca bağırsak içerisinden parça alınarak patolojik inceleme de yapılabilir. Kolonoskopi yöntemi sayesinde kişilerin kalın bağırsakları üzerinde kapsamlı bir inceleme yapılabilir. Eğer doktor bağırsak içerisindeki bir tümörden şüpheleniyorsa ya da makattan gelen kanamaların nedenine ulaşılmak isteniyorsa kolonospiden yardım alınabilir. Bunun yanında kalın bağırsakta olmak ihtimali çok yüksek olan polip isimli küçük urlar kolonoskopiyle alınabilir. Bu urlar ilk zamanlarda küçük ve zararsız olsa da belirli bir süreden sonra kanserin en önemli temelleri haline gelebilir. Bu nedenle buna oldukça dikkat etmek gerekir.

Kolonoskopi Hangi Durumlarda Yapılır?

Elbette her hastaya kolonoskopi uygulaması yapılmaz. Kolonoskopi hangi durumlarda yapılır sorusuna cevap bulmak için aşağıdaki maddelere göz atabilirsiniz. Bu maddeler aynı zamanda kolonoskopi kimlere yapılır sorusuna da cevap.

  • Nedeni belirsiz karın ağrısı
  • Ani kilo kaybı
  • Kanlı ve mukuslu dışkılama
  • Rektal kanama
  • Bağırsakta bulunan poliplerin takip ve tedavi edilmesi
  • Genetik tablo
  • Dışkıda gizli kan pozitifliği
  • Hemoroid
  • 40 yaş sonrasında bağırsak hareketlerinde meydana gelen düzensizlikler
  • Keçi pisliği gibi dışkı yapma
  • Kronik kabızlık
  • Bağırsak grafisinde tespit edilen darlık
  • Dışkılama hissine rağmen tuvalete gidildiği zaman dışkılayamama
  • Dışkı çapında incelme

kolonoskopi nedir

Kolonoskopi Öncesi Bilinmesi Gerekenler

Kolonoskopi yönteminde makattan kalın bağırsağa ulaşılacağı için düzgün bir görüntülemenin elde edilmesini sağlamak amacıyla kişinin dikkat etmesi gereken noktalar var. Kolonoskopi öncesi diyet uygulanmalı, kısa süreli de olsa kalın bağırsağın rahatlaması amaçlanmalı. Kolonoskopi öncesi diyet ve diğer uygulamalar için aşağıdaki maddelere göz atabilirsiniz.

  • Kolonoskopi işleminden en az bir gün öncesinde katı gıdaların tüketimine ara vermek gerekir. Kişinin sulu gıdalar tüketmesi önerilir. Kolonoskopi öncesi beslenme düzenine uyum sağlayarak elde edilen sonuçların çok daha net olmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için bol miktarda su içebilir ve çorba tüketebilirsiniz.
  • Kolonoskopi öncesi vişne ve nar gibi kırmızı meyve sularını tüketmemek gerekir. Çünkü kırmızı renkli içecekler ve gıdalar kalın bağırsakta kan görünümü ortaya çıkarabilir ve bu görünümde yanlış teşhisin konulmasına neden olur.
  • Kolonoskopi öncesi beslenme işleme 6 saat kala kesilmeli.
  • Kolonoskopi öncesi dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de ilaç kullanımı. Çünkü işlemden önce bağırsak boşaltıcı ilaçlar verilir. İlaçların yarı yarıya alınması ve iki alım arasında en azından 3 saat olması faydalı olabilir.
  • Kolonoskopi hazırlığı sırasında verilen ilaçların müshil etkisi sağladığını da hatırlatmak gerekir. Müshil etkisi nedeniyle vücudunuz çok fazla su kaybedebilir. Bu nedenle ilaç almaya başladığınız anda bol su tüketerek vücudunuzun susuz kalmasını engelleyebilirsiniz.

kolonoskopi diyeti

Kolonoskopi Öncesi Yapılması Gerekenler

Kolonoskop öncesi dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var. Öncelikle beslenme düzeni ve saati bu işle öncesinde dikkat edilmesi gereken ilk nokta. Kolonoskopi hazırlığı sırasında kullanılacak olan ilaçlarında düzenli olarak alınması gerekir. Kolonoskopi hazırlık aşamasında doktorunuzun size vereceği ilaçları saatinde kullanmanız işlem sırasında daha kesin sonuçlara ulaşılmasını sağlar. Katı gıdaların tüketilmemesi de kolonoskopi öncesi yapılması gerekenler arasında. İşlem hazırlık aşamaları sonrasında bulunduğunuz sağlık kuruluşundaki sağlık çalışanlarının yönlendirmelerini takip edebilirsiniz.

Kolonoskopi Sonrası Neler Bekliyor ?

Kolonoskopi sonrası işlemin uygulandığı kişinin dinlenmesi gerekir Çünkü işlem sırasında verilen yatıştırıcı etkili ilaçlar ve müshil sakinlik, halsizlik ve uyku yapabilir. Bu nedenle kolonoskopi sonrası kesinlikle araç kullanımından kaçınmak gerek. Gevşeyen kaslar araç kullanımına izin vermeyeceği gibi beklenmedik bir durumda zayıflayan reflekslerden cevap almak mümkün olmayabilir. Koloskopi işleminin uygulandığı kişinin yalnız kalmaması ve dinlenmesi en azından işlemden sonraki gece için oldukça önemli. Ayrıca kolonoskopi sonrası beslenme düzeni de merak edilen diğer konular arasında. Kolonoskopi öncesinde sıvı alımını arttıran ve katı gıdalara bir süreliğine ara veren kişilerin kolonoskopi sonrası beslenme düzeninde katı gıdalara birden geçiş yapmaması gerekir. Ayrıca işlem sırasında bağırsak içerisine verilen hava gaz yapabilir. Kolonoskopi sonrası beslenmede gaz yapmayan gıdaların yer alması da bu nedenle gerekir.

Kolonoskopi Ne Kadar Sürer?

Kolonoskop işlemi her kişide farklı sürelere sahip olabilir. Bu nedenle kolonoskopi ne kadar sürer sorusuna kesin bir cevap vermek zor. Bu süreç 15 dakika olabileceği gibi 60 dakika da olabilir. Bu süreci tamamen hastanın durumu ve öğrenilmek istenen belirler.

Kolonoskopi Zararları Nelerdir ?

Bu işlemin çok fazla zararı olduğundan söz edemeyiz. Ancak kolonoskopi zararları nadiren de ola yaşanabilir. Kolon ya da rektum duvarında yırtılma, örnek alınan yerde kanama ya da muayene sırasında kullanılan sedatife karşı herhangi bir alerjik reaksiyon gözlemlenebilir. Ancak bu durumların yaşanma ihtimali oldukça düşüktür.

Kolonoskopi Fiyatları

Kolonoskopi işlemi için devlet hastanesinde bir doktora başvurursanız eğer herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Tabi sigortanız bunu işlemi karşılıyorsa. Özel hastanelerdeyse kolonoskopi fiyatları farklılık gösterebilir. Bunun için bire bir doktorunuzla görüşmeniz sizi en doğru sonuçlara ulaştırabilir.

Kolonoskopi Diyeti İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Posa bırakmayan bitkisel besinlerden kolonoskopi diyeti boyunca uzak durmanızda fayda var. İşlemden 3 gün önce başlayabileceğiniz bu diyet genellikle hafif ve kolay emilebilen besinlerden oluşur. Kırmızı et, beyaz et, süt ürünleri ve yumurta gibi protein içerikli besinler kolonospi diyeti için gayet uygun.

Kolonoskopi Sonucu Ne Zaman Çıkar?

Kolonoskopi yaptıranlar  işlem sonrasında heyecan ve merakla sonucu beklemeye başlar. Kolonoskopi sonucu çok kısa bir sürede çıkmasa da bu durum tamamen işlemi yaptırdığınız kurumla şekillenir. Eğer işle yaptırdığınız hastanede kolonoskopi yaptıranlar çoksa ya da patolojik inceleme beklemeniz gerekiyorsa kolonoskopi sonucu almanız biraz uzun sürebilir. Ancak her yerde aynı durum yaşanmaz.

Dikkatinizi Çekebilir: