Polip Nedir?
Kalın bağırsakta en sık görülen rahatsızlıklardan biri polip. Erişkin bir bireyin polip hastalığına yakalanma oranı %10-15 oranlarında seyir ederken bu oran yaşın ilerlemesiyle artıyor. Bu nedenle polip 50 yaş ve üstü kişilerde daha çok görülüyor. Ancak erişkin bireylerin yine de tedbiri elden bırakmaması ve düzenli bir şekilde kontrollerini yaptırması gerekir. En fazla görülen kalın bağırsak hastalığı polip nedir öğrenmek ve hastalık hakkında detaylı bilgi almak için yazının devamına göz atabilirsiniz.
Polip Ne Demek?
Kalın bağırsak duvarını örten bir tabaka var ve bu tabaka zaman zaman değişime uğrayabiliyor. Polip ne demek sorusuna da tam bu değişim zamanlarında cevap verilebilir. Duvarda bulunan tabakanın normalden fazla bir şekilde büyümesi, bu büyümenin bağırsak kanalının içerisine doğru olması ve kabartı şeklini alması polip nedir sorusunun en net cevabı.
Polip Kimlerde Görülür?
Her hastalık gibi polip de tüm bireylerde ortaya çıkabilir. Ancak hastalığın elbette belirli bir risk grubu da var. Bu rşsk grubu içerisinde bulunan bireylerde polip görülme olasılığı diğer bireylere göre daha fazla. Ayrıca polip hastalarının %90’dan fazlası 40 yaşını aşmış kişilerdir ve bu hastalık özellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkar. Yani 40 yaşından sonraki süreçte polip oluşmanın ihtimali çok daha fazla. Polip hastalığı risk grubuysa aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Crohn hastaları ve ülseratif kolit olanlar
- Yumurtalık, rahim ve meme kanseri olanlar
- 50 yaş ve üstündeki kişiler
- Genetik faktörler (aile hikayeler çok etkili)
- Sağlıksız ve yağlı beslenen kişiler
- Alkol ve sigara kullananlar
- Vücut kitle endeksi belirli bir sınırın üzerinde olanlar
- Hareketsiz yaşam sürenler
Polip Neden Olur?
Polip oluşumlarının nedenleri hakkında kesin bir cevap vermek zor. Kim bünyelerde bu oluşumlar kendi kendine meydana gelebileceği gibi kimi bünyelerde genetik faktörlerden kaynaklanabiliyor. Ayrıca buna sağlıksız ve düzensiz beslenme, hareketsiz yaşam ve zararlı alışkanlıklar da eklendiğinde polip oluşumlarının yaşanması mümkün. Polip neden olur sorusunun bir diğer cevabıysa poliplerin oluştuğu bölgelerde yatıyor.
Polip Belirtileri Nelerdir?
Kalın bağırsakta meydana gelen polipler çok büyük boyutlara gelmedikçe ya da kanserleşmedikçe çok keskin belirtiler vermez. Bu nedenle hastalığın erken teşhisinde zorlanmalar yaşanabilir. Polip belirtileri ilk evrelerde kendini çok fazla göstermeyeceği için kalın bağırsakta radyoloji tetkiki ya da kolonoskopi yapılması gerekebilir. En bilinen ve kayda değen polip belirtileri ise aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Makattan kan gelmesi: Makattan kan gelmesi poliplerin en çok rastlanan belirtileri arasında yer alır. Buradan gelen kanın miktarıysa polip yerleşimlerine göre olur. Kan genellikle dışkılama esnasında gelir ve çok nadiren de olsa uzun süreli kanamalar yaşanabilir. Ancak bu belirtilerin hemoroidden ayrılması gerekir.
- Mukus akıntısı: Polip belirtilerinden biri de mukus akıntısı. Rektum kalın bağırsağın son bölümünde yer alır ve poliplerin buraya yerleşmesi sonucunda bu akıntı türü meydana gelir.
- Bağırsak hareketlerinde düzensizlik: Dışkılama esnasında yaşanan sorunlar ve bağırsak hareketlerindeki düzensizlikler genellikle poliplerin büyümesi sonucunda yaşanır. Kimi zaman kişilerde ishal ve kabızlık atakları yaşanır. Bu atakların yanında karında şişkinlik, sürekli yaşanan gaz problemi ve karın ağrısı da olur.
Polipler Kanser Midir?
Polipler ve kanseri aynı kategori içerisine almak mümkün değil. Bu nedenle polip tehlikeli midir sorusuna ilk etapta evet cevabı veremeyiz ancak poliplerin kanserle olan ilişkisini de göz ardı edilemez. Özellikle kalın bağırsakta meydana gelen kanser hastalıklarının nedeni genellikle polipler. Polip tehlikeli midir sorusuna zaman ve diğer faktörler eklendiğinde evet cevabı verilebilir bu yüzden. İlk başlarda oluşan polipler kanser olarak gün yüzüne çıkmaz çünkü. Ancak her polip için kanser yapacağı yargısına varmak da zor. İyi huylusu da kötü huylusu da karşınıza çıkabilir anlayacağınız. Yalnızca poliplerin anormal hücre bölünmesi nedeniyle ortaya çıkması uzun süreçlerde kansere davetiye çıkarabileceğinin göstergesi olabilir.
Rahim İçi Polip Nedir?
Poliplerin en sık görüldüğü organlardan biri de rahim. Polip rahim içi gibi önemli bir yerde karşımıza çıktığı zaman öncelikle oluşumun yoğunluğuna bakmak gerekir. Rahim içerisini döşeyen zar tabakasından köken alan polipler anormal bölünmeyle gereğinden fazla büyüyerek rahim boşluğunda yerini alır. Ancak bu boşlukta yer alan polip rahim içi ile olan bağlantısını kesmez. Eğer aradaki ilişki daha geniş alanlara dağılırsa poliplerin alanları da daha büyük olur. Ayrıca poliplere halk arasında şekillerinden dolayı et parçası da denilebilir.
Fibroepitelyel Polip Nedir?
Halk arasında et beni olarak bilinen fibroepitelyel en sık karşılaşılan rahatsızlıklar arasında. Fibroepitelyel polip çok ciddi olmasa da ortaya çıkardığı görüntü nedeniyle estetik bulunmaz ve kişilerin sosyal hayatlarını etkileyebilir. Fibroepitelyel polip kir ya da leke şeklinde gözükür. Bu polip türü en çok göz kapağı, boyun, koltuk altı ve kasık bölgesinde meydana gelir.
Polip Tedavisi İle İlgili Merak Edilenler
Polip tedavisi öncesinde poliplerin hangi bölgede olduğuna bakmak gerekir. Genellikle kalın bağırsakta meydana gelen polipler ayrıca rahim içerisinde, ses tellerinde ve vücudun farklı bölgelerde olabilir. Polip tedavisi bu tanı sonrasında başlar. Keskin belirtilerle sinyal vermeyen bu hastalık kolonoskopi ile teşhis edilebilir. Yerleşim yerlerine göre poliplere uygulanan çıkarma yöntemleri de değişir. Polip ameliyatı birçok polip türü için de uygulanır. Ancak polip ameliyatı öncesinde kesinlikle dikkatli olmak ve işinde uzman bir hekime danışmak gerekir.
Polip Bitkisel Tedavi
Bağırsaklarda poliplerden kurtulmanın bitkisel yollarından biri de lahana. Ayrıca brokoli ve karnabahar da içerisinde bulunan etken maddeler sayesinde destekleyici etki sağlar. Polip bitkisel tedavi yöntemleriyle kesin olarak tedavi edilebilir diyemesek de tedaviye olumlu katkısı olabilir. Dileyen hastalar polip kürü de uygulayabilir. Bu kürler arasındaysa en çok tercih edileni soğan kürü. Soğanları kaynatıp suyunu içeceğiniz bu kürün hem rahim içi poliplerine hem de kalın bağırsak poliplerine etkisi büyük. Ancak bu seçeneğe başvurmadan önce kesinlikle bir uzmana danışmak şart
Polip Nasıl Alınır?
Polip hastalığının en merak edilenlerinden biri de tedavide kullanılan yöntemler. Polip nasıl alınır sorusuna polipektomi cevabı verilebilir. Bu yöntem poliplerin çıkarılmasında oldukça etkilidir. Endoskopinin kullanıldığı bu tedavi yönteminde özel aletler polipler çıkarılır ve sonrasında polipler üzerinde inceleme yapılır. Eğer poliplerin boyutu çok büyükse ve sayıları bu yöntemle çıkarılamayacak kadar çoksa ameliyata başvurulur.
Polipler Tekrar Oluşur Mu?
Ne yazık ki polipler tekrar oluşabilir. Kalın bağırsak ve rahim içi poliplerinin temizlenmesinden sonra yine aynı neden ve etkenlerden dolayı polipler meydana gelebilir. Ayrıca bu durum genetik de olabilir. Bu nedenler hastaların polip tedavisinden sonra da belirli bir süre içerisinde, düzenli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Bu kontroller oluşma ihtimali olan poliplere erken müdahale edilmesini sağlar.
Polip Ameliyatı Sonrası
Eğer poliplerin boyutu ve sayısı çıkarılma yöntemine uygun değilse kişilere polip ameliyatı uygulanır. Cerrahi bir işlem olan polip ameliyatı poliplerin durumuna ve bulunduğu bölgeye göre uzman hekimlerce yapılır. Polip ameliyatı sonrası hasta dinlenmesine dikkat etmeli ve ilaçlarını düzenli olarak almalıdır. Ayrıca polip ameliyatı sonrası kontrollerin düzenli olması yeniden polip oluşumunun da önüne geçebilir.
Dikkatinizi Çekebilir: